|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 07:49 Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno od težav. Meni naredi slabo edinole kofein, tega pa v cikoriji ni. Brez posledic lahko pijem tudi brezkofeinsko kavo v lokalih. Če pa imaš težave zaradi samega praženja zrn/korenin, bi znale slediti tudi pitju cikorije.
Sicer pa: zakaj ne bi poskusil? Potrošnika je v naravi dovolj, če si si le zapomnil, kje raste. Ni potrebe čakati, da bo zrasel tisti pravi cikorija-radič na vrtu. Potem pa poročaj o postopku, rezultatu in okusu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Muha pozdravljena,
regratove korenine so že doma, radičeve bodo pa do konca tedna še na vrtu... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
Čisto tako na hitrico. Regrat je eno, radič ali potrošnik pa drugo. Niso nič v žlahti. (zdi se, da jih kar združuješ v eno skupino) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, res je - je videti, da jih združujem.
Razlik se zavedam, združuje jih pa v tem primeru način uporabe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Čisto tako na hitrico. Regrat je eno, radič ali potrošnik pa drugo. Niso nič v žlahti. (zdi se, da jih kar združuješ v eno skupino) |
Ne bo držalo, botanično sta čisto bližnja žlahta, dva rodova istega tribusa (pleme). Tribus združuje sorodne rodove, je torej med rodom in družino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hudirja metuljc, večer je že in nisem več povsem svež, da bi tole čisto razumel. Pridem prebrati še enkrat jutri čez dan.
Sicer pa. Menda naj bi imeli modrooki ljudje enega prednika, nekakšnega mutanta, ki se je pač takrat zgodil in nato razširil ta gen do trenutnih razsežnosti.
To se pravi smo tudi mi žlahta in ne le regrat in potrošnik.
(saj razumeš šalo, drugače pa hvala za korekcijo in pojasnilo; nisem vedel)
Ter še nekaj za mravljo.
Uporaben je tudi pražen želod. Sem imel priložnost poizkusiti kavo tega in žita (na žalost se ne spomijnjam več katerega) in je bila super dobra grenka. Balzam za jetrica. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans - še en utrujen se javi, pa bomo trije .
Sem vesel, da si omenil svojo izkušnjo z želodom, me je zanimalo, kako se obnese.
Ko sem začel tole temo na želod nisem pomislil ( se nisem spomnil ) in potem se mi je zdelo, da ima tema napačen naslov, da bi ga omenjal.
Si pil domačo mešanico, si jo kdaj pripravljal sam? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Kupil sem nek domači proizvod iz Štajerske. Že par let nazaj. Potem pa vsako leto pravim, da si jo pripravim sam, vendar na žalost ne več od tega.
Dobra je bila tista črna kava.
Pa še ena zanimivost. Včasih v najbolj kriznih razmerah so kokoši hranili z mletim želodom. Rumenjaki jajc so bili po njemu zeleni in to konkretno. No, tole je bilo kar tako malo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Nov 2017 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
Letos ni bilo želodovo leto, sem tudi sama oprezala za njim (za moko, je pa treba precej izpirat zaradi taninov).
Sicer pa je še ena možna surovina za kavo in to so semena okre. Menda bo prišlo tudi leto, ko jih bom dovolj pridelala . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Nov 2017 00:55 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Pa še ena zanimivost. Včasih v najbolj kriznih razmerah so kokoši hranili z mletim želodom. | Tudi v krušno moko so ga mleli, kadar je ni bilo dovolj. Podatek imam za Štajersko. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Nov 2017 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
enako kot pravi lpmami so delali v Istri. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Sep 2018 18:56 Naslov sporočila: |
|
|
Letos želod je!
Žir tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 21 Sep 2018 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
In to poveš šele zdajle, ko je že padla noč... .
Si ga že nabirala ? Kakšna je procedura? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Sep 2018 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, sedaj je idealen čas, da te mogoče kak komar zgreši
Nabrala sem hobuk želoda in vrečko žira. Vmes mi je teklo od las in komarji so me požrli.
Čisto drugačna izkušnja kot če greš v trgovino po paklc moke
Žir najprej daš v en lonec in preliješ z vodo. Vse, kar splava na vrh - zavržeš. Ker je največ možnosti slabe kvalitete. Potem spereš, odcediš in daš na pladenj sušit.
Potem si priden in počasi lupiš drobižek.
Za želod napišem malo kasneje, ker imam še delo z njim .... in ne morem tule za računalom posedat
ps
kaj je s temi novodobnimi komaricami ? njega dni so bile bolj plašne in niso masovno sedale na človeka, če se je le-ta gibal. Danadanes pa nimajo nič proti, če se med kosilom še malo guncajo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 21 Sep 2018 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa samo kostanj nabiram, medtem ko mi želodi padajo na glavo ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|