|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Sep 2018 23:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še želod.
Ga opereš in zavržeš vse plavajoče in luknjičaste primerke. Potem ga za sušenje razprostreš po papirju ali stari rjuhi. Lahko začneš obdelovat takoj sveže želode ali jih pustiš sušit.
Namig: olupljeni trde lupine se sušijo hitreje.
Pri lupljenju odstrani tudi rjavo notranjo lupino, ker je grenka. Olupljen želod zmelješ v mešalniku/blenderju z dodatkom vode, razmerje vsaj 1:4.
Zmleta zmes je pripravljena za izpiranje taninov. Obstaja več načinov in nians. Meni se dopade hladen način z zmesjo v najlon dokolenki, ki jo lahko vmes še malo mencaš in ožemaš.
Tanini so sprani, ko je voda (skoraj) bistra in zmes ni več grenka. Zato je dobro, da zmes malo poskusiš na začetku in še vmes in ugotavljaš kako se okus spreminja.
Zmes daš na pladenj in posušiš za kasnejšo uporabo.
Lahko pa kar takoj spečeš piškote . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hahaha... kuuuukiiijiii, pa kak lepo velki .
Figula, hvala ti za gornji zapis, bom poskušal osvojiti tole tehnologijo.
Zdaj grem pa na oglede... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, pri nas je notranja kožica želoda še zelena... verjetno še ni pravi čas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno res. še nimate zrelih. Tudi pri nas naokoli so nekateri želodki še zeleni, drugi pa ravno prav zreli.
Imam že žulj od lupljenja.
Poleg mnogih uporab želoda sem našla še eno. Menda so debele ličinke v njem precej okusne, kot je prikazano na koncu tega filmčka :
https://www.youtube.com/watch?v=KSBdA0B-rwk
(ličinke v mojih želodih niso tako rumenkaste ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ličinke v želodu... - prav.
Ličinke v želodčku... - jih pa pri meni ne bo...
( hm, zanimiva "sorodnost" dveh besed... ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Okt 2018 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Takole je s tem - želod kava je "kava" zgolj zaradi podobne barve.
Je dobra, nič ne rečem, a ne pričakovati okusa "kave", kar je seveda razumljivo.
Sem jo testirala z dodatkom cimeta, kardamoma in zvezdastega janeža. Slednji mi je najbolj všeč.
Si kar ješ. Jaz sem hrast .
Za test in primerjavo sem danes kupila 100% želodovo kavo. Da vidim kako to naredijo komercialno, kako močno pražijo želod in take stvari.
Nos mi je povedal, da je zraven nedvomno tudi prava kava . Vonja se tudi melasa ali melasin sladkor. Oboje se občuti tudi na jeziku. Nisem si še skuhala skodelice, jutri naredim še to.
Razumem, da je pražarna kraj, kjer se lahko stvari pomešajo, prav tako kot v mlinu. Bilo bi korektno dodati droben tisk, nekaj takega kot: lahko vsebuje sledi prave kave .... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javrgar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 20:40 Prispevkov: 242 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 11 Okt 2019 06:41 Naslov sporočila: |
|
|
ali kdo ve kako je sladkorjem v teh kavah ?
Na Sparovi piše 32 g(!), na Eurospinovih pa 0 g ali 1,8 g .
In kakšne vrste sladkor je to, v smislu ali ti nabije krvni sladkor, ali ne ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|