|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
@Oldi zakaj se ne bi splačalo sejati bolj zgodaj? Če porav razumem dozori po toliko in toliko dnevih od začetka cvetenja. Torej prej bo zacvetel prej bo tudi dozorel...
Moji so bili skaljeni konec februarja nekje 4.marca so bili prepikirani v pollitrske kozarce prvi zunanji pa mi je dozorel 15 junija, notranji pa kak teden prej. Sejem vse sorte hkrati, dosedaj pa je vedno najhitrejši češnjevec Sweetie nato pa Japanese Black Trifele, no letos ga je prehitelo prav Volovje srce (rastlinjak). Najpoznejši pa so Zapotec, Helsing Junction Blues ter Black From Tula vendar je razlika največ 7 do 10 dni.
@Plamenka ali jih za omake ločuješ po barvi? Postane recimo tudi omaka rumena (oranžna)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Platar, za paradižnikove omake jih nič ne ločujem po barvah, ker imamo najraje rdečo omako. Za čilijeve omake pa uporabim paradižnike v ustrezni barvi, da imam različne barve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
PLATAR, jaz pa naredim tudi oranžno omako. Moji najljubši paradižniki so ravno oranžni(Amana orange, Pen.Dutch...), pa seveda tudi beli in rumeni.
Skratka, ker imam oranžnih dovolj, naredim ponavadi posebej en lonec oranžne omake in tudi kasneje ostane lepo oranžna. Le to pozimi uporabljam z kakšnimi testeninami, dodam še kakšno zelenjavo za kontrast(grah, rdeča paprika) in je pisana omaka za sive zimske dni. Le te oranžne ne dajem v golaže, med meso...ker potem izgubi svoj barvit namen. Je pa oranžna omaka tudi bolj sladkasta, oz. ne vem kako bi se izrazila...ni kiselkasta, ker so takšni tudi oranžne sorte katere imam. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, vidim da ti lepo uspevajo in da se paradižnikov še nisi naveličala.
Mojih 33 paradižnikov v rastlinjaku je dobilo v juniju nujno škropivo(Otiva), ker bi ostala brez vsega. Kjer živim, zraven gozda in stelnika je vlage na pretek. Ko smo se vrnili z dopusta, sem nadaljevala s sodo bikarbono in obtrgovanjem.
Letos bom sezono zaključila hitro. Večini sem že porezala vrhove, saj so naredili 1-2 etaži, potem pa so se cvetovi sušili, odpadali, oz. imam zgornjo polovico rastline prazno. Glede na vreme, bom pobrala kar se da, če bo res sila bom še enkrat pošpricala in potem populim ven. Tudi v tistih češnjevcih, ki jih imam v loncih in ki so pod nadstreškov se je pojavila plesen. Letos prvič v 10 letih.
Na srečo ima tašča na primorskem paradajza za izvoz, tako da me jutri čaka kuhanje rdeče omake. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
O, Jerca! Sem se že spraševala, kako je na vašem koncu. Letos res ni leto za paradižnike. Glavno, da ti je uspelo obdržati prvo rundo, da vidiš, kakšni so plodovi!
No, mene veselje do paradižnikov še ni zapustilo, sploh letos, ko imam spet ogromno novih sort. Ne vem pa, koliko časa bo trajala sezona, saj se na vseh, tistih v rastlinjaku, zunaj, v loncih pod nadstreškom, v loncih ob steni,...poznajo posledice letošnjega vremena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Juhuhu, plesen je tu !
Se torej tudi jaz letos pridružujem klubu !
Bom sicer jutri zjutraj poškropil s sodo in Neem-om,
ampak najbrž bom letos kar hitro pospravil ...
Najbolj občutljiv se mi zdi, da je Chocolate Stripes, edini sadiki, ki sta zaenkrat še zdravi pa Dark Galaxy in Pennsilvania Dutch. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2018 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa se še ne morem včlaniti v klub - so paradižniki še zdravi. imam pa drug problem - pri meni so šele dobro začeli cveteti in po malem nastavljati plodovoe, ki pa jih je še zeloooo malo. Ne vem, kaj pri vzgoji delam narobe. Da bi za vse krivila senčen vrt, mislim, da ne bi bilo pošteno. Saj smo včasih (z istega vrat) nesli s sabo na morje polno gajbo zrelih paradižnikov. Letos pa še zelenih ne bi bilo za celo gajbo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2018 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj nisem mogla verjeti, moj majhen grmast paradižnik, sorte se zdajle ne spomnim, ima kmalu nad tlemi razvejitev v dve stebli, glavno in stransko. Nič nenavadnega, če ne bi na glavnem steblu rodil rdečih plodov na stranskem pa rumenih. Ste kdaj videli kaj takega? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Jul 2018 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Moj je povsem rdeč oz. povsem rumen. Res nenavadno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sonce
Pridružen/-a: 17.12. 2017, 16:49 Prispevkov: 67 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 24 Jul 2018 09:15 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc,vidla še nisem kaj takega ,slišala pa,včeraj.
Prijateljica ima podoben primer.Sva ugotavljale,
da je ena veja po mami in druga po očetu.
Naj raste in zori . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Jul 2018 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Saj moj je bil tudi en rdeč, en rumen, le z vijoličnimi rameni, ker je bil pač take sorte, saj se lepo vidi na moji sliki na linku. Če bi letos posejala semena od enega in drugega, bi dobila ene z rumenimi, druge pa z rdečimi plodovi, vsaj tako je rekla Ivčk. A nisem, ker mi okus Bumblebeejev ni bil preveč všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 24 Jul 2018 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
No naajvečji za letos je dozorel ni pa imel posebnega tretmaja, mogoče poizkusim naslednje leto izolirati samo en plod na rastlini iz tega semena, po videnem drugot bi moral postati še krepko večji. Glede sorte pa je po obliki podoben kot dolenjski, po zagotovilu se ga goji že zelo dolgo na isti domačiji.
So pa vsi plodovi težkokategorniki čez 750g in iz posameznega cveta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 25 Jul 2018 17:56 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi je napisal/a: | Kdaj so pri vas v kontinentalni Sloveniji na prostem dozoreli prvi volovski, pri meni rastoči zunaj, maksimalno zgodaj posajeni in to zelo razviti 5.7.
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about4653-0-asc-427.html
Bi rekel, da se pri bolj poznih sortah ne splača hiteti.
Pa še to, je res, da paradajzi v hladilniku postanejo kašasti. Mi tega ne opažamo, sploh pa ne vem, kaj to pomeni. Za kašasta jabolka vem, ampak paradižnika, kot ene same vode, si res ne predstavljam takega. |
Ali res nima nihče volovca na prostem in je bil pozno sajen, da bi ugotovili koliko se da prehiteti naravo.
@platar Zdi se mi, da morajo biti za zorenje izpolnjeni neki pogoji. Pri meni je bila že tretja etaža ful debela, dozorel pa še nobeden.
Pa glede shranjevanja v hladilniku in kašastosti bi rad vaše izkušnje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Jul 2018 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi: nekateri paradižniki res lahko postanejo kašasti. Se mi zdi, da je najbolj odvisno od sorte. Pelati recimo, ki so skoraj brez tekočine. Glede dozorevanja pa pri sebi opažam edinole to, da več ali manj vsi moji paradižniki dozorijo 2 meseca (+- par dni) potem, ko so zacveteli. Konkretno z volovskim srcem nimam izkušenj, ga ne gojim, ker je preveč občutljiv na plesen. Drugi srčasti se pa držijo prej omenjenega časa zorenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 38, 39, 40 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 38, 39, 40 Naslednja
|
Stran 34 od 40 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|