|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 11 Jul 2018 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Držim pesti, da ti ovojnice ostanejo čim lepše. Pri meni so pri nekaterih glavicah zunanje že bile črnikave. Notranje so res še dokaj sveže. Ker pa služba in vreme ne dopuščata zmišljevanja kdaj bi bilo najbolje, sem ga raje kar pobral. Ostalo je še kakšnih 100 rastlin Kraškega. No, pa še ogrščico sem takoj včeraj posejal kot poposevek proti plevelu in računam, da bo zaradi deževnega vremena hitro vzklila ter prehitela plevel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 14 Jul 2018 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
mini opozorilo-
večkrat pretipajte glavice česna katere se sušijo (enako čebulo). namreč pri meni sem (ene čebulice izkopane 2o. druge 3o. junija) našla 17 glavic rahlo mehkih (pri istrijanskemu nobeden). ko sem ločevala stroke ta mehki imajo neprijeten vonj in so začetek gnitja, kljub temu, da so bili še beli a kot sem rekla mehki. vmes je kakšen strok za sprotno uporabo. vse neprijetno "dišeče" sem zavrgla.
ves česen in čebulo sem dala na sonce. oštevam se, da sem bila lena in tega nisem storila takoj po beri. nekaj dni bom to počela potem obesila v shrambo (prepih v črni kuhinji nad ognjiščem). ves ta čas sušenja je bilo preveč vlage kljub visoki tem. lpvoda
PS: Bicikl mislim, da črnikava ovojnica nikamor globlje ne gre. vsako leto jo je na mojem česnu a se ne trudim jo luščit. saj me estetska plat ne moti. važno mi je da česen zdrži do novega in vsako leto je. kaj bo letos? _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 14 Jul 2018 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Česen sem včeraj pobrala do konca, saj ga je hudo mučila rja.
Na pogled tako grdega listja še nisem imela.
Glavice so v redu, niti ne kaj dosti manjše kot po navadi.
Tisti ogromni, ki sem enega pustila v cvet in je imel steblo višje od mene, je očitno slonova noga, že oblika glavice, ki to sploh ni, spominja nanjo. Pa eden je bil nagnit.
Za silo očiščen česen sem razprostrla in ga sušim, ko se zemlja osuši, ga bom pa bolj očistila.
Pridelek je videti zdrav - več bom videla pri čiščenju - in ga je za moje potrebe dovolj.
Zadovoljna _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 14 Jul 2018 18:39 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem tudi jaz pobrala česen in ga v rastlinjaku razporedila po mizi za sušenje, ker je na glavicah in korenini veliko zemlje, ki se bo lahko šele posušena odstranila pri čiščenju. Po nekaj dneh sušenja ga pokrijem s kartoni, da se ob vročini glavice ne skuhajo. Letos je pobiranje en teden prej kot običajno, ker je zelenja le še eno tretjino, glavice pa so zelo lepe in pam, da od te preobilice vode ne bodo gnile. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jul 2018 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem ob pobiranju fižola testno izpulila še nekaj glavic česna. Zdaj je idealen za pobiranje. Upam, da zdrži do torka in, da bo vreme milostno. Se pa že ukvarjam s problemom prsti, ki bo ostala ba koreninah. Pobran česen moram, namrač, z avtom pripeljat domov, kjer ga sušim... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Jul 2018 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Se pa že ukvarjam s problemom prsti, ki bo ostala ba koreninah. Pobran česen moram, namrač, z avtom pripeljat domov, kjer ga sušim... | Tako kot jaz, samo da so količine pri meni zelo majhne v primerjavi s tvojimi. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tema česen si je nabrala že precejšnje število strani in da bo iskanje laže, sem jo razdelila po letih. Linke za povezavo boste našli v uvodu in na koncu vsake letne teme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem se lotila pospravljanja česna. Na istem vrtu, na gredici od lastnice vrta, je bil razen enega ves že zrel. Tisti, ki ni bil, je rasel bolj v senci. Zastrt je bil zelo pičlo s slamo, skoraj nično bi se lahko reklo.
Moj na nasprotni gredici je bil obilo zastrt s slamo od okrasnih trav. Poskusno sem dva izpulila, oba sta še v fazi "čebula". Steblo še čvrsto, sočno, zeleno, listi pa večinoma propadli zaradi rje. Za to razliko v zorenju "krivim" zastirko. Bo pa lepo nastavil stroke, pri nekaterih v malo bolj zreli fazi so že vidni. Moja bojazen izpred nekaj tednov je bila odveč, očitno samo zamuja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
A bo ta, pri katerem so listi propadli od rje, še kaj zorel naprej ( iz faze "čebula" v fazo česen ) ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bo, zaloge v sočnem steblu po porabil.............. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sama računam na to. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jul 2018 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
Moja anka je pa takole polegla . Listi so še zeleni, nič rje gor, samo malo jo daje utrujenost ... A lahko to kaj škoduje debeljenju glavic?
V grozi, da je za situacijo kriv voluhar, sem enega izpulila in je krasen, glavica je velika 7 cm, kar je najbrž pri meni rekord .
Naj ga kljub ležanju še pustim v zemlji?
_________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 20 Jul 2018 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se je zgodilo enako. Sicer nimam Anke, ampak ptujski spomladanski in arno. Pustila sem ga, da je listje porumenelo, zdaj pa sem ga že pospravila. Zelo lep pridelek. lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Jul 2018 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
Stara postaja, hvala za tolažbo! Ga bom kar pustila v zemlji, da porumenijo listi. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2018 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
Pokorno javljam, da sem včeraj (ravno pred privimi kapljami dežja) uspela pospraviti vse Anke in Ančice, kakor tudi Ptujke in Belokranjke - skratka vse čebulnice. Pobirala sem cele dneve od torka dalje in moram reči, da imam tega opravila do drugega leta čisto dovolj... Česen je zdrav, s srednjimi do malimi glavicami. Velikih je bolj malo. Torej pridelek ni paraden, a vseeno dosti boljši, kot sem mislila, da bo glede na rjo, ki je hitro odnesla liste.
Česen je bil že pošteno zrel. Mislim, da bi bilo idealno, če bi ga pospravila en teden prej. Vendar pa tudi zdaj še ni bilo prepozno. Notranje ovojince so še lepo bele in čvrste. Glavice še ne razpadajo.
No, zdaj je lepo obešen in čaka na naslednjo fazo - čiščenje.
Copatka, za Anko se mi zdi sicer čudno, da je polegla, vendar tale izkopani izgleda čisto v redu. Ali si pogledala, kakpna je notranjost glavice? Če je zdrava, ga vsekakor pusti, da mu listi še malo porumenijo. Čeprav izgleda glavica že čisto formirana-zrela. Stroki so lepo vidni... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 12 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|