|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 11:57 Naslov sporočila: Česen 2018 |
|
|
Česen 2017
Česen 2016
Česen 2015
Česen 2014
Česen s prispevki 2013
muha
<hr>
Letošnji česen lepo kaže. Kljub obilnemu deževju ni noben sajenček zgnil. Sajenje česna na vrh okopa (ali kako se temu že reče) se je tudi letos izkazalo za uspešno. Ko se bo malo osušilo ga bo treba še okopati. Ali ga je potrebno že kaj dognojiti? Česen je avtohtone primorske sorte Štrigon, posajen v začetku novembra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Je pa že zelo velik ta tvoj česen, bo do pomladi že zrel, ko bo moj šele ven pogledal.
Nisem vedela, da ga je potrebno kaj dognojevati, jaz ga nikoli, niti ga ne okopavam. Dodajam mu samo svežo pokošeno travo za zastirko, verjetno tudi to šteje kot gnojilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na prvo sliko, bi rekel, da raste nekje na Obali, zato ni čudno, da je tako velik.
Pika, seveda travna zastirka je hkrati gnojilo, proti plevelu in še rahljanja ne potrebuje (vsaj ne veliko). Če bi imel samo majhno gredico, bi počel isto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ja pa res
Lep česen. Na mojih dveh gredah česna trenutno kraljuje pšenica, ker sem posula slamo, ki je imela očitno ogromno zrnja vmes. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ja res je, tale moj je sajen na obali. Posadil sem ga okrog 200 kom. Vsi stročki so prikukali iz zemlje in zaenkrat so zdravi. Skrbi pa me, da se bodo nalezli rje od divjega. Opažam, ker imamo okrog precej divjega in je zelo rad rjast se ta rja sčasoma prenese na domačega. Drugače pa svetujejo okopavanje česna dokler se ta debeli. Za gnojenje pa naj bi se ga do izkopa dva do trikrat foliarno dognojilo s kalijevim sulfatom. Dušika zelo malo, najboljše v treh delih, od marca do maja. Pravijo, da če ga je premalo je nizek pridelek, če ga je preveč povzroča gnitje. Priporočajo tudi žveplo, skupno z kalijevim sulfatom. Toda to so vse priporočila, druga plat so pa izkušnje. Seveda je ogromno odvisno os sestave zemlje, dvomim pa, da kdo dela analizi zemlje za hobby program, ali pa.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Franci, lep česen imaš. Daj malo več povej o njem (npr. barva strokov in število v glavici, ali naredi cvet ali ne, kako se obdrži čez zimo, okus, kako se lupi,...)
Česen je bolj skromna rastlina. Če raste na zemlji bogati s humusom, mu to kar zadošča. No, za oskrbo s kalijem mu jaz spomladi, ko pogleda ven, posujem malo lesnega pepela (marca). Potem pa ga mogoče enkrat poškropim z gabezovo prevrelko.
Če zemlja ni prekrita, ali je zbita, ga je potrebno, ko pride ven okopati. In potem v rastni dobi še enkrat. Moramo pa to početi previdno, da ne poškodujemo korenin.
Če se česen goji na intenziven način, so pa bolj intenzivno gnoji in škropi. Obstaja kar veliko prispevkov na to temo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 19 Jan 2018 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
To je avtohtona sorta slovenskega česna. Spada med jesenske sorte. Barve lupine je temno roza, v glavici je 9-10 strokov. Glede obstojnosti, jaz sem ga izkopal 11 junija. Do danes še nobena glavica ne odganja, skladiščen v kleti kjer je trenutna temperatura okroh 10 stopinj. Tako, da bo še kar nekaj časa lep. Se pa verjetno ne skladišči toliko časa kot spomladanski. Okus je meni všeč, menda je za kuhinjo edinstven. Vem, da ga vsi, ki ga množično pridelujejo prodajo v trenutku, pa še premalo ga imajo. Cvet naredi, jaz jih ponavadi potrgam 20. maja. Lupi se zelo rad, se pravi, da se kožica rada loči. Tale moj bo komaj za sprotno porabo, za sajenje pa ga kupim pri kmetu, ki ga že kar nekaj časa poznam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jan 2018 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Franci, hvala za tale opis. Po napisanem sodeč, mora biti odlična sorta.
Me zanima, kako dolgo v pomlad se bo obdržal. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 23 Jan 2018 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Za ime česna Štrigon obstaja več razlag. Po eni Štrigon izvira iz istrskega sinonima za vampirja. Beseda štrigon izhaja iz latinske besede strix. Tako so poganski Rimljani imenovali nočno ptico sovo, ki je otrokom in dojiljam izpila mleko ali kri. Spet po drugi naj bi bil Štrigon kozel z človeškimi okončinami, po tretji čarovnik..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jan 2018 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Znimivo. Moja mama je bila iz Klane. Tam čarovnici rečejo štriga. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 23 Jan 2018 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Znimivo. Moja mama je bila iz Klane. Tam čarovnici rečejo štriga. |
Res je. Vsi moji prijatelji istrijani-staroselci rečejo čarovnici štriga, posledično Štrigon, naj bi bil mož od Štrige |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 23 Jan 2018 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
franci je napisal/a: | Do danes še nobena glavica ne odganja, skladiščen v kleti kjer je trenutna temperatura okroh 10 stopinj. |
Koliko pa imaš vlage v tej kleti? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franci
Pridružen/-a: 08.01. 2015, 22:53 Prispevkov: 126
|
Objavljeno: 23 Jan 2018 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko je vlage niti približno ne vem. Nimam nobenega merilca za vlago, mislim pa, da je bolj suho kot vlažno. Temperaturo sem danes ponovno meril z infratermometrom. Na tleh je kar 5 stopinj bolj hladno kot na mestu kjer imam stacionarni termometer. Česen je bil spleten v kite, vendar sem ga pred mesecem porezal in dal v plastično gajbico. Gajbica je na keramičnih tleh. Kar bo v bodoče pognalo bom takrat posadil v zemljo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Mar 2018 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
V soboto sem grede česna potresla s pepelom. Ko bo sneg kopnel, se bo lepo počasi rasporedil po zemljici (tako sem mu naročila).
Je bilo pa tole potresanje po snegu prav elegantno - z lahkto spremljaš enakomernost potresanja in ni dileme, kje si končal, ko ti pepela zmanjka in moraš it napolniti vedro...
Ob pogledu na posut sneg, pa sem se spomnila moje priljubljene jedi iz otroštva - mlečni gres posut s kakvom.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 05 Mar 2018 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ideja je dobra, samo pri nas je še toliko snega, da tud hodit ne moreš.
Ali ni malo prezgodaj za pepel? Se mi zdi, da rabi na začetku bolj dušik za rast, kalij iz pepela pa kasneje za glavice, ali se motim? Sicer ti imaš zastirko, pa zna biti drugače. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|