|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Jul 2018 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
S shranjevanjem rdečega korenčka imam vedno probleme. Karkoli sem čarala, je rad gnil. No, čisto takoj ne, sčasoma pa. Kak mesec bi skoraj moral zdržati, če ga daš v posodo, polno peska ali zemlje in samo toliko zalivaš, da bo rahlo vlažna. Mi je pa pred časom metuljc dala dobro idejo: narežeš in posušiš. Ko rabiš, pa par ur prej namočiš v vodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Jul 2018 13:23 Naslov sporočila: |
|
|
Daleč najboljši način je sušenje, ohrani vse lastnosti, ko ga pred uporabo namočimo, postane tak, da ga ne ločiš od svežega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 02 Jul 2018 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema, krasna ideja!! Moj manjši problem je edino, da redkokdaj par ur prej vem, kaj bom rabila za kosilo .
Saj količine niso zelo velike, v enem mesecu ga bomo pa najbrž že pojedli . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Majda
Pridružen/-a: 17.11. 2013, 19:52 Prispevkov: 42 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc ali korenje kaj blanširaš predno ga daš sušiti, predvidevam da se ga nareže na kolobarje oziroma kockice? Mogoče lahko poveš kaj več o tem kako ga posušiš, do sedaj sem sušila le por, ta ideja z korenjem pa je zelo zanimiva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Odličen način shranjevanja je tudi tale: umite, osušene korene nadevaš v kozarec za vlaganje, zapreš in shraniš v hladilnik. Ko jemlješ ven, moraš samo paziti, da to narediš čim hitreje, da se na korenju ne nabere kondenz. Preverjen način tudi za dolgotrajno shranjevanje - čez zimo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Majda
Pridružen/-a: 17.11. 2013, 19:52 Prispevkov: 42 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ja res je, tudi sama shranjujem podobno v plastični posodi, vendar je problem z večjo količino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 15:41 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni po navadi ni večjih količin , če pa so, potem shranjujem korenje v orehovem listju, zloženo v plasteh. Se tudi odlično ohrani. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Majda je napisal/a: | Metuljc ali korenje kaj blanširaš predno ga daš sušiti, predvidevam da se ga nareže na kolobarje oziroma kockice? Mogoče lahko poveš kaj več o tem kako ga posušiš, do sedaj sem sušila le por, ta ideja z korenjem pa je zelo zanimiva. |
Narežem na različne načine, kar surovega. Če narežem male koščke, ki bi padli skozi mrežo na pladnjih (pa tudi sicer priporočam) podložim na vsak pladenj kos stare zavese. Vmes kdaj pladnje zamenjam. Enako sušim še marsikaj. In korenček, nasploh korenasta zelenjava je KRASNA, res. Ne menjam za noben drug način. Ker, ko potrebuješ, je pri roki, pa hitro, ni odpada, če je gospodinjstvo malo, se hitro pojavijo viški, ki se pokvarijo.
Narežem na ene 1/2 cm debele rezine, lahko tudi tanjše, za juho po dolgem, na rezina, na kockice za rižote,.....spravim v steklene kozarčke, zaprem in dam na sonce. Če se ne pojavi nič vlage na notranji strani kozarca, je shranek zanesljivo zadosti suh, če se, pa odprt kozarec pustim od jutra do večera na soncu (zdaj poleti, seveda), pa potem zaprem. Hraniš v temi. No, uporabljam tudi škatle od Illy kave, ki super tesnijo, sploh te nove, ki imajo zgoraj en tak rob, ki daje dodatno zaščito.
Če je še kaj treba dodati, povejte. Potem bi pa tole skopirala še med recepte, ampak, bom še malo počakala, če bo treba dopolniti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 19:44 Naslov sporočila: |
|
|
Kje sušiš? O kakšnih pladnjih govoriš? Kje sušiš. Jaz imam na voljo sušilec, katerega pladnji imajo polno dno. No, čew bi bilo vroče, bi verjetno lahko sušila tudi na soncu, na terasi. Vsekakor bi letos poskusila nekaj zelenjave nasušiti. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, če prav razumem, sušiš v pečici. A misliš, da na zraku na mreži (kot jurčke) pa ne bo šlo? Moji so namreč že razporejeni po tej mreži .
Hm, z brbr sva istočasno pisali . Mogoče sem res narobe dojela in jih sušiš v sušilcu? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, sušim v sušilniku, ki je super dobra naložba, pred čisto kratkim so jih imeli v E Leclercu po ene malo manj kot 50€, okoli 70 € je pa kar pogosta cena. Občasno jih imajo v Hoferju, Lidlu, no, pa marsikod, itak je samo nalepka firme različna, ostalo je enako.
Nekaj takega imam jaz. Fino je, če se lahko nastavi čas, ko se izklopi sam in temperatura sušenja. Sušilnik.
Če so pladnji polni, pa ni težav, brbr. Vroče priporočam sušenje, res je super. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede, na Bolhi ga nekdo prodaja za 20 EUR. Menda malo rabljen, kot nov.
Nekoč ga bom tudi jaz nabavil ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Letos bi brez sušilca posušila bore malo zelišč za čaj. Imam točno takega kot je na linku in za vse pladnje doma ukrojene podlage iz starih zaves, da drobni predmeti ne padajo skozi rešetke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Majda
Pridružen/-a: 17.11. 2013, 19:52 Prispevkov: 42 Kraj: Brezovica
|
Objavljeno: 05 Jul 2018 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc hvala za pojasnila, bom preizkusila, sicer sem sušila zelenjavo za suho vegeto, tudi korenček, vendar sem ga naribala kot jabolko, da se je lažje zmlelo, za ostalo uporabo pa do sedaj nisem sušila korenja. Vsekakor zelo praktična rešitev za shranjevanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Jul 2018 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
vsa "vegetina" koreninasta zelenjava na zelo drobno narezana-sesekljana se na peki papirju na pekaču posuši v 3 sončnih dneh enako kot paradižnik. lpvoda
<ps. zato je treba letos spremljat vreme _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Stran 11 od 21 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|