Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Korenje - Daucus carota L.
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2013 17:24    Naslov sporočila: Korenje - Daucus carota L. Odgovori s citatom

OPIS:


Korenček Kuroda:

Avtor: muha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irenca



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56
Prispevkov: 522
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos smo s korenjem bogato založeni Smile

Nekaj ga bom vložila v slanico, to mi je super, del za sprotno rabo in za v govejo župco, ki je stalno na mizi:wink:, bi pa poskusila shraniti v zasipnici v kleti. Še nikoli ga nisem. Doma se ne spomnim, da bi ga kdaj tako, ponavadi smo ga dali kar v zamrzovalno skrinjo. Jaz pa imam skrinjo preveč nabasano z drugimi zadevami.

Vem, da ga lahko zakopljem v prst ali glino ali zemljo.
Danes berem o tem, da se tudi v žagovini obnese. Ta način me zelo pritegne -ampak mi po eni strani ni čisto jasno. Žaganje po neki logiki iz korenja potegne veliko vlage, torej korenje sčasoma izsuši, mar ne?
Pa tudi za shranjevanje v plastični vrečki v kleti sem že slišala.

Ima kdo izkušnje s shranjevanjem na katerega od načinov, omenjenih zgoraj? Kaj se vam je najbolje obneslo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

irenca, če imaš slučajno viška se priporočam Wink letos mi zopet ni uspel. Nisem pa še probala tako shranjevati, saj ga je zmeraj premalo. Se mi pa zdi da je pesek še najboljši, le dobro je treba potem sprati, saj lahko škripa med zobmi. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ga pred leti, ko še nisem imela primernega prostora v zemlji, shranila na hladnem podstrešju, po par korenčkov skupaj dobro zavitih v časopisni papir, vse skupaj pa v PE vrečko. Kar v redu je počakal.

Enkrat sem naredila mini zasipnico kar na vrtu, na gredi, kjer imam precej peščeno in odcedno zemljo: jama 30 cm, smrekove veje 3 - 5 cm, korenčka ene 5 kg razprostrtega, da v višino ni šel čez 10 cm, čez spet smrekove veje 3 - 5 cm, čez vse to polivinil, nato pa enih 10 - 15 cm zemlje. Polivinil sem dala tako velik, da je ob eni strani kukal iz zemlje, da sem laže prišla do korenja. Ta varianta je bila še najboljša, le malo nerodna je, če zapade preveč snega. In pa nikakor v območju zasipnice ne sme zamakat. Dobro se obnese tudi ilovnata zemlja, če je na nagnjenem terenu in so tudi tla v zasipnici nagnjena, da morebitna voda odteče pod smrekovimi vejami. Bere se sicer komplicirano, pa ni, je narejeno en-dva-tri.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09
Prispevkov: 297
Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, tak način se verjetno obnese tam, kjer ni voluharja. Če bi jaz korenček tako spravila, bi bolj malo zame ostalo.

Drugače pa glede shranjevanja nimam pametne ideje. Slišala sem, da ga nekateri "posadijo" v korita za rože - mešanica zemlje in peska, korenček pa naložijo malo pod kotom, tako da je hkrati lepo pokrit, precej tesno zložen in lahko ga je jemati ven.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz se priporočam za korenje, če ga ima kdo na ostajanje. Letos sem ga 3x sejala, pa ni vse skupaj nič. Ta majhnega bom dala v turšijo (jo delam prvič), ta večjega (če bo) pa uspešno hranim v orehovem listju-v plastični zaboj natresem plast orehovega listja, plast korenja, plast listja itd. končam s plastjo listja. Korenje je neočiščeno (seveda prirežem listje), a suho. Ponavadi ga po puljenju dan, dva pustim na zraku, potem ga narahlo očistim zemlje in spravim. Na ta način ostane korenje zdravo, čvrsto, pozno v pomlad. Posoda, kjer ga hranim je odkrita in postavljena v hladen prostor.

Irenca, me pa zanima, kako ga hraniš v slanici?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18588
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 18:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr, ga vlagaš v suho ali sveže orehovo listje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Korenje hranim v odpadlem orehovem listju, ki ga bo kmalu na tleh napretek. Samo pazim, da ga ne pobiram ravno po dežju, tako, da ni mokro.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irenca



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56
Prispevkov: 522
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 13:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako bom rekla: smo kar navdušeni porabniki korenja, tako da prav na odveč nam ne hodi.
Tudi nam lani ni uspelo pridelati niti enega korenčka in smo ga letos še toliko bolj veseli.
Poleg shranjevanja za kuho ga bom nekaj predelala v korenčkov sok, nekaj ga imam pa namen oddati k mojima domov, ker jima tudi ni kaj dobro uspel.
Nekaj malega ga bom prinesla na srečanje za vaju, Aye-Aye in Brbr. Pa ne nadejajta se zdaj, prosim, velike ozimnice Laughing heheh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 16:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, če bi kdo imel nekaj kg rumenega korenja (ko bo čas zanj, zdaj je še prezgodaj, bi rekla) naprodaj, si ne predstavljam juh brez njega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo Smile
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
doli



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 23:41
Prispevkov: 1177
Kraj: Sela pri Volčah

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 18:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To vam bo najbrž zvenelo rahlo čudno, jaz sejem korenje Amsterdam, sejem ga po malo, trikrat na leto. Po dveh mesecih ga začnem uporabljati, sprva so še drobni, tudi ne doseže posebne debeline, je pa izredno okusen in nikoli nima trdega stržena. Tretjo rundo sejem konec poletja v pokrito hladno gredo, tega rabim zgodaj spomladi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana



Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00
Prispevkov: 147
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je pa letos korenje kar v redu uspelo. Eno rundo sem posušila za začimbo, drugo sem dala v kis in olje, eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala. Kako pa ostali vlagate v slanico? Pa zasipnica mi še vedno ni čisto jasna. A to naredite zunaj ali na vrtu luknjo ali v kleti daste v škatlo?

Evo, moj letošnji:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irenca



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56
Prispevkov: 522
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 19:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo Smile


Laughing Saj od ust si ga ne bomo trgali, brez skrbi Wink
Saj nisem tako mislila. Pač mislila sem tako, da ga namensko ne bomo ponujali okrog, kar ponavadi naredimo z velikimi viški. Ampak vseeno ga je toliko, da ga bo zadosti za vse moje ideje, tudi če ga nekaj vama prinesem Smile
Če ga ne bi bilo dovolj, ga ne bi obljubila Wink

lana je napisal/a:
... eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala.


Ojej, Lana, tole tvoje pisanje me skrbi. Jaz letos prvič vlagam v slanico. Poskušam namreč vse možne načine shranjevanja poleg zamrzovanja, ker je v skrinji ves čas prostorska stiska Rolling Eyes
Seveda sem najprej za pokušino vložila samo dva kozarčka, da smo preverili, če nam je všeč po okusu. Ja, všečno Smile Sinoči pa sem jih vložila kar dvajset glažkov. Upam, da ne bo šlo vse k hudiču Confused

Ja, Brbr, nisem ti odgovorila glede slanice. Malo sem googlala in sem našla idejo, da korenje zrežem in ga skuham v slani vodi (malo bolj slana kot navadno) ter to potem vložim v kozarce. Zaprte kozarce sem še malo prevrela v velikem piskru v vodi. Upam, da bo držalo, sicer bomo za drugo leto za korenje kupili novo skrinjo Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lana



Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00
Prispevkov: 147
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2013 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Irenca je napisal/a:
brbr je napisal/a:
Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo Smile


Laughing Saj od ust si ga ne bomo trgali, brez skrbi Wink
Saj nisem tako mislila. Pač mislila sem tako, da ga namensko ne bomo ponujali okrog, kar ponavadi naredimo z velikimi viški. Ampak vseeno ga je toliko, da ga bo zadosti za vse moje ideje, tudi če ga nekaj vama prinesem Smile
Če ga ne bi bilo dovolj, ga ne bi obljubila Wink

lana je napisal/a:
... eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala.


Ojej, Lana, tole tvoje pisanje me skrbi. Jaz letos prvič vlagam v slanico. Poskušam namreč vse možne načine shranjevanja poleg zamrzovanja, ker je v skrinji ves čas prostorska stiska Rolling Eyes
Seveda sem najprej za pokušino vložila samo dva kozarčka, da smo preverili, če nam je všeč po okusu. Ja, všečno Smile Sinoči pa sem jih vložila kar dvajset glažkov. Upam, da ne bo šlo vse k hudiču Confused

Ja, Brbr, nisem ti odgovorila glede slanice. Malo sem googlala in sem našla idejo, da korenje zrežem in ga skuham v slani vodi (malo bolj slana kot navadno) ter to potem vložim v kozarce. Zaprte kozarce sem še malo prevrela v velikem piskru v vodi. Upam, da bo držalo, sicer bomo za drugo leto za korenje kupili novo skrinjo Laughing


Jaz sem isto naredila. Na manjše palčke sem ga narezala, solila, prevrela, vložila. Potem sem pa še 2x prevrela oz. kar v pečici sem jih pasterizirala v kozarčkih. To lahko tudi ti narediš. Ker kadar sem jaz 1x dodatno pasterizirala, se je pokvarilo v roku enega meseca ali dveh. Poskusi jutri dat v pečico še za eno uro ali eno uro in pol, bo bolj zihr.

V skrinji korenje ni tako dobro. Edino če ga že pretenstaš s čebulo ali čim drugim. Samo korenje, surovo, ne ohrani okusa niti strukture. Edino za v govejo juho je ok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Naslednja
Stran 1 od 20

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.