|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 10:43 Naslov sporočila: Polivka iz lisnatega ohrovta |
|
|
Pred časom sem po TV gledala Jamiea Oliverja, ki je pripravil polivko za testenine iz listov toskanskega ohrovta...
Takoj sem preizkusila recept in bila navdušena. To polivko sem naredila še večkrat in pri tem uporabila liste najrazličnejših kapusnic (raštika, brokoli, brstični ohrovt,...) in je polivka iz vseh odlična. Fino pri tem receptu je tudi to, da lahko uporabimo starejše liste, ki so za kakšno drugačno pripravo prežilasti/pretrdi.
osnovni recept gre pa takole:
- cca 200g listov kapusnic,
- 4 stroke česna (jaz ga dam več),
- olivno olje,
- sol
- poper
- parmezan
- rikota (jaz sem jo uporabila samo prvič, potem pa ne več, ker je nisem imela
V lonec pristaviš vodo v kateri se bodo kasneje kuhale testenine, njoki.. Liste osmukaš, tako, da ločiš pecelj z glavno žilo od ostalega dela lista. Pecelj z žilo narežeš na manjše koščke.
Ko voda (soljena) zavre, v lonec streseš najprej narezane koščke in stroke česna, pustiš vreti nekaj minut (3-5), nato dodaš še preostalo listje in kuhaš še cca 5min. Potem s penovko pobereš zelenje iz vode in v krop vsuješ testenine. Zelenje prestaviš v mešalec, dodaš malo olivnega olja, sol, poper, nariban parmezan. Zmiksaš v pasto. Ko so testenine kuhane, jih zmešaš s polivko, potreseš z rikoto (ni nujno) in postrežeš.
Včeraj sem naredila bučne njoke s to polivko. Izgledalo je takole:
uporabila sem precej zmahane liste raštike in Toskanca
Kako zelo dobro je bilo, pa ne morem prikazat... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
brbr izgleda zelo zanimivo. če imaš čas napiši kako narediš bučine njoke. hval in lpvoda. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Brbr, da si tole delila z nami. To bom tudi jaz naredila po vsej verjetnosti jutri. Poročam kako bo dobro.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, receptov za njoke je veliko, zato ne bom odpirala nove teme... Do zdaj sem sprobala dva recepta. Včeraj sem jih naredila takole (za 4 osebe):
400g krompirja,
400g buče,
cca 10 žlic ostre moke,
1 jajce,
sol,
poper,
muškatni orešček,
kurkuma
Bučo razdeliš na krhlje in pečeš v pečici pri 200st, cca 3/4ure, oziroma dokler ni mehka. Medtem skuhaš tudi cel krompir.
Ko je oboje kuhano, olupiš in oboje pretlačiš. Jaz sem tako bučo kot krompir stisnila skozi tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Tako dobljeno zmes posoliš, dodaš kurkumo, muškatni orešček. Ko je masa mlačna, dodaš še jajce, dobro zmešaš in potem med mešanjem dodajaš moko. Ko je vse dobro premešano (ne sme se pa predolgo mešati), zmes zvrneš na dobro pomokano površino in oblikuješ svaljek. Tasto je zelo mehko in pocasto, zato si po potrebi pomagaš s posipanjem moke. Jaz maso razdelim v dva manjša dela, ker je potem obdelava lažja.
Svaljek potem režeš na majhne delčke, jih po želji še malo oblikuješ. Kuhaš v slanem kropu dokler se ne dvignejo na površino (cca 5min) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
Uraden naziv: stiskalec/stiskalnica krompirja, ja, najboljši za ta namen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | ... tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena... | Otroci smo temu rekli "tist k' gliste vn lezejo" _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
hvala brbr, v kratkem probam narediti te njoke. namreč mislila sem da z krompirji vred skuhaš tudi očiščene kose buče (verjetno nebi bilo nič narobe). lpvoda
PS: ta makina kjer "gliste vem lezejo" je tudi dobra za delat pire, namreč ko ga že narediš spustiš skozi "gliste" na krožnik, ali samo krompir in jih potreseš z parmezanom ter nekaj kapljic olja in malo popra. zelo dekorativno in okusno. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za opredelitev mašince. Sem mislila, da ima kakšno drugačno poimenovanje.
Voda, za buče svetujejo, da jih prej spečeš, ker tako že med peko oddajo nekaj tekočine. Če bi jih kuhala, bi vsebovale več vode in bi posledično potrebovala več moke...
Delala sem jih tudi po enem drugem receptu in sicer:
400g buč
350g ostre moke,
1-2 jajci
sol poper, muškatni orešček, kurkuma
a mi je ta s krompirjem bolj všeč. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi z blitvo, koprivami,....bi bila tale polivka odlična.Upam, da mi ta teden srne niso dokončno objedle ohrovta.................. Bučo še imam, itak nameravam narediti pire in ga pasterizirati za kasneje, do novih je še daleč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav, Metuljc.
To je osnovni recept, vse ostalo je odvisno od trenutne ponudbe zelenja in domišlije pri dodajanju začimb...
Meni je všeč predvsem, ker zelenja ni potrebno predolgo kuhati. Mislim, da bi šlo brez problema tudi, če bi miksali surove liste.. Poleg okusa me pa vsakič znova najbolj prevzame močna zelena barva. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Uraden naziv: stiskalec/stiskalnica krompirja, ja, najboljši za ta namen. |
stiskalnik, če že stiskalec je njegov uporabnik/oseba. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ni zraslo na mojem zelniku, sem le pobrala od onih, ki pridajajo napravo. Se pa strinjam s tabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Feb 2018 23:44 Naslov sporočila: |
|
|
pika je napisal/a: | stiskalnik, če že stiskalec je njegov uporabnik/oseba. | Se čisto strinjam, a kaj, ko v pogovoru hitro zdrsnemo, kot na primer "sesalec" za "sesalnik", čeprav vsi vemo, da smo sesalci tisti,ki sesamo materino mleko _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 16 Feb 2018 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
In tisti ki gonimo sesalnik |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 16 Feb 2018 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Res je |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|