Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Polivka iz lisnatega ohrovta

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 10:43    Naslov sporočila: Polivka iz lisnatega ohrovta Odgovori s citatom

Pred časom sem po TV gledala Jamiea Oliverja, ki je pripravil polivko za testenine iz listov toskanskega ohrovta...
Takoj sem preizkusila recept in bila navdušena. To polivko sem naredila še večkrat in pri tem uporabila liste najrazličnejših kapusnic (raštika, brokoli, brstični ohrovt,...) in je polivka iz vseh odlična. Fino pri tem receptu je tudi to, da lahko uporabimo starejše liste, ki so za kakšno drugačno pripravo prežilasti/pretrdi.

osnovni recept gre pa takole:

- cca 200g listov kapusnic,
- 4 stroke česna (jaz ga dam več),
- olivno olje,
- sol
- poper
- parmezan
- rikota (jaz sem jo uporabila samo prvič, potem pa ne več, ker je nisem imela


V lonec pristaviš vodo v kateri se bodo kasneje kuhale testenine, njoki.. Liste osmukaš, tako, da ločiš pecelj z glavno žilo od ostalega dela lista. Pecelj z žilo narežeš na manjše koščke.
Ko voda (soljena) zavre, v lonec streseš najprej narezane koščke in stroke česna, pustiš vreti nekaj minut (3-5), nato dodaš še preostalo listje in kuhaš še cca 5min. Potem s penovko pobereš zelenje iz vode in v krop vsuješ testenine. Zelenje prestaviš v mešalec, dodaš malo olivnega olja, sol, poper, nariban parmezan. Zmiksaš v pasto. Ko so testenine kuhane, jih zmešaš s polivko, potreseš z rikoto (ni nujno) in postrežeš.

Včeraj sem naredila bučne njoke s to polivko. Izgledalo je takole:


uporabila sem precej zmahane liste raštike in Toskanca







Kako zelo dobro je bilo, pa ne morem prikazat...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr izgleda zelo zanimivo. če imaš čas napiši kako narediš bučine njoke. hval in lpvoda.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Brbr, da si tole delila z nami. To bom tudi jaz naredila po vsej verjetnosti jutri. Poročam kako bo dobro.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, receptov za njoke je veliko, zato ne bom odpirala nove teme... Do zdaj sem sprobala dva recepta. Včeraj sem jih naredila takole (za 4 osebe):

400g krompirja,
400g buče,
cca 10 žlic ostre moke,
1 jajce,
sol,
poper,
muškatni orešček,
kurkuma


Bučo razdeliš na krhlje in pečeš v pečici pri 200st, cca 3/4ure, oziroma dokler ni mehka. Medtem skuhaš tudi cel krompir.
Ko je oboje kuhano, olupiš in oboje pretlačiš. Jaz sem tako bučo kot krompir stisnila skozi tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Tako dobljeno zmes posoliš, dodaš kurkumo, muškatni orešček. Ko je masa mlačna, dodaš še jajce, dobro zmešaš in potem med mešanjem dodajaš moko. Ko je vse dobro premešano (ne sme se pa predolgo mešati), zmes zvrneš na dobro pomokano površino in oblikuješ svaljek. Tasto je zelo mehko in pocasto, zato si po potrebi pomagaš s posipanjem moke. Jaz maso razdelim v dva manjša dela, ker je potem obdelava lažja.
Svaljek potem režeš na majhne delčke, jih po želji še malo oblikuješ. Kuhaš v slanem kropu dokler se ne dvignejo na površino (cca 5min)
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uraden naziv: stiskalec/stiskalnica krompirja, ja, najboljši za ta namen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 13:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
... tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Otroci smo temu rekli "tist k' gliste vn lezejo" Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala brbr, v kratkem probam narediti te njoke. namreč mislila sem da z krompirji vred skuhaš tudi očiščene kose buče (verjetno nebi bilo nič narobe). lpvoda

PS: ta makina kjer "gliste vem lezejo" je tudi dobra za delat pire, namreč ko ga že narediš spustiš skozi "gliste" na krožnik, ali samo krompir in jih potreseš z parmezanom ter nekaj kapljic olja in malo popra. zelo dekorativno in okusno. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za opredelitev mašince. Sem mislila, da ima kakšno drugačno poimenovanje.

Voda, za buče svetujejo, da jih prej spečeš, ker tako že med peko oddajo nekaj tekočine. Če bi jih kuhala, bi vsebovale več vode in bi posledično potrebovala več moke...

Delala sem jih tudi po enem drugem receptu in sicer:
400g buč
350g ostre moke,
1-2 jajci
sol poper, muškatni orešček, kurkuma


a mi je ta s krompirjem bolj všeč.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi z blitvo, koprivami,....bi bila tale polivka odlična.Upam, da mi ta teden srne niso dokončno objedle ohrovta.................. Bučo še imam, itak nameravam narediti pire in ga pasterizirati za kasneje, do novih je še daleč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imaš prav, Metuljc.
To je osnovni recept, vse ostalo je odvisno od trenutne ponudbe zelenja in domišlije pri dodajanju začimb...
Meni je všeč predvsem, ker zelenja ni potrebno predolgo kuhati. Mislim, da bi šlo brez problema tudi, če bi miksali surove liste.. Poleg okusa me pa vsakič znova najbolj prevzame močna zelena barva.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Uraden naziv: stiskalec/stiskalnica krompirja, ja, najboljši za ta namen.


stiskalnik, če že Smile stiskalec je njegov uporabnik/oseba.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni zraslo na mojem zelniku, sem le pobrala od onih, ki pridajajo napravo. Se pa strinjam s tabo. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2018 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pika je napisal/a:
stiskalnik, če že Smile stiskalec je njegov uporabnik/oseba.
Se čisto strinjam, a kaj, ko v pogovoru hitro zdrsnemo, kot na primer "sesalec" za "sesalnik", čeprav vsi vemo, da smo sesalci tisti,ki sesamo materino mleko Rolling Eyes
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2018 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In tisti ki gonimo sesalnik Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 16 Feb 2018 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.