|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
mogoče komu pomaga. na videu sem opazila, da gospod kateri razlaga o sušenju pokaže mrežico katero uporablja. mislim, da je to gradbena plastična mrežica katera se nalepi čez zidove ko se dela sodobna izolacija pri fasadah. ta mrežica je uporabna za marsikaj. enostavno se reže in ker je naloga dimiti a ne peči ni nevarna, da se bo poškodovala.
pa še nekaj. v časih ko so bile hude zime in se je "delala ta prava ozimnica" je moja mami v centru Zgb na balkonu sušila mesne domače izdelke. noben sosed ni zavohal ničesar. na železni oz gusov podstavek (tisti kateri se je nekoč dajal pred vratca sobnih kaminov) je dala piljevino (slo?) in to položila v pokončni 2m zaboj kjer so bili obešeni pršuti, klobase itd. pokrov zaboja je bil namesto vrat. mesnino je po soljenju in prejšnjih opravilih sušila na zraku a zaradi varnosti je večikrat v času sušenja (čez noč) zadimila. tako dimljene so nepopisno bile dobre klobase v olju. lpvoda
PS: mislim, da z malo domišljije in spretnosti ni potreben nobeden nakup sušilnika. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ja sj je ni noben problem narediti doma. Mi jo mamo za meso ampak je malo prevelika da bi v njej dimil čilije. Piljevina je pa po slo žaganje. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Okt 2015 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
sedaj ko si omenil sem se spomnila da se reče žaganje. hvala
lahko daš sušiti-dimiti čilije v manjšo leseno škatlo. te položiš na rešetko iz pečice podloženo z cegli + mrežica. kurišče kot sem zgoraj opisala položeno na ploščat kamen ali zidak. mislim, da bi dimljenje prenesla tudi večja kartonska škatla. iz previdnosti pa bi bilo dobro imeti zraven škaf vode. če se izbira žaganje bi verjetno bilo dobro tudi žaganje trte. (pri roštilju da mesu posebn okus). sekanci bodo bolj goreli kot se dimili. vlaženje bo verjetno pomagalo da ne pride do ognja. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Okt 2015 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda se da dimiti na veliko načinov, z bolj ali manj dodelanimi sistemi. S kurjenjem na drva, elektriko, plin, brikete, itd.
Tole kar imam, je pravzaprav pečica, namenjena peki rib, seveda tudi mesa in ostalega. Prvenstveno dimljenju in peki rib, ki so relativno hitro pečene.
Kar se dimljenja tiče, je to tako imenovano vroče dimljenje, isto bi se dogajalo z dimljenjem na žaru.
Za ljudi (recimo s stanovanjem v bloku) kjer se ne moreš igrati z raznimi provizoriji, je v kapitalizmu tudi poskrbljeno.
Dobijo se t.i. generatorji za hladno dimljenje http://ecx.images-amazon.com/images/I/616ddvlAy%2BL._SL1000_.jpg
Taka igračka s pogonom na žaganje, počasi smodi, zdrži do 10 ur enakomernega dimljenja! Verjetno bi se ga dalo postaviti tudi v leseno škatlo, s kartonom pa se ne bi igral, prav nikjer.
Mimogrede, našel sem ustrezno inox mrežico (raster 7x7 mm, ali 11x11 mm) v MDM, Črnuče. Grem iskati jutri.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 25 Okt 2015 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
@mfranc bi mi lahko poslikal vse sestavne dela tega tvojga fish smokerja da vidim če lahk kj doma spacam. Kako pa to sploh deluje? Pri tem nisem najbolj prepričan. Vem pa kako pa delujejo navadne dimnice za emso. Jo imamo tud mi doma. Spodaj so gorilci z špiritom na nasledni etaži pa žaganje? Kako se potem sploh žaganje začne dimit? _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Okt 2015 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
Seba, več kot je razvidno iz teh filmov, je skoraj nemogoče prikazati.
https://www.youtube.com/watch?v=te6k_b7BCbo
https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
https://www.youtube.com/watch?v=SsrllS-3Hk8
Te dimnice so čisto enake kot moja; razlika je samo plošča nad žaganjem. Tu so manjše, ovalne, ki zaščitijo samo les, žaganje pred kapljanjem. Moja plošča je veliko večja, naj bi ščitila pred umazanijo celo dno smokerja.
Enkrat bom iz domačih virov pločevine izrezal tak manjši oval, da vidim, če je efekt dimljenja kaj večji ... .
Kak teden nazaj sem napravil dimljeno omako iz zadnjih jalapenov, z namenom da je to družinska omaka, z malo skovili.
Ni kaj, dimljenje je velika dodana vrednost!
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 24 Okt 2017 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
HLADNO PREKAJEVANJE
Na internetu sem najdel enostavno kadilnico (smoke dady), ki jo lahko narediš sam za ekaj evrov, še posebej če imaš doma kaj "stare šare".
Cev dolžine cca 30cm, lahko manj, premera 76mm ali pa večja 90mm (kovintrade) z dvema pokrovoma za cevi (bauhaus).
V en pokrov narediš luknje za vijake kot nogice in še kakšne dodatne luknje za dovod zraka.
V drugi pokrov narediš luknjo za vodovodno cev 1/2" in T kos privijes od spodaj z najkrajšim podaljškom za cevi. Na T kos na eni strani priviješ vodovodno cev za izhod dima (dovolj dolgo da z njo dosežeš notranjost prekajevalnice. Na drugi strani priviješ reducirni kos iz 1/2" na 3/8". Vanj sem zabil še košček bakrene cevke, da se je luknjica primerno zamnjšala za vstavek za zrak. vstavek za zrak je bakrena cevka preko prozorne cevke priključena na izhod kompresorja starega hladilnika (zmrzovalne skrinje, ali črpalka za akvarij,...). Cevka mora segati preko T kosa, da ustvarja podtlak v debeli cevi.
V cevi sta v spodnjem delu dve navojni palici, privijačeni, da sta kot nosilca za ALU mrežico (bauhaus).
Z zgornje strani napolniš cev za majhnimi koščki SUHEGA lesa (bukev ipd. in pokriješ. Vstaviš delujočo cevko za dovod zraka. S spodnje strani z gorilnikom v 20-30sec prižgeš les. Podtlak srka zrak od spodaj in ga poganja v cev za izpust. Vse skupaj postaviš na podstavek k prekajevalnici z izpustno cevjo v prekajevalnico.
Prekajevalnica je lahko stara omara, star hladilnik, v mojem primeru poceni nekaj letev in koprena. V prekajevalnici pa poličke (mrežice iz hladilnika), vse pokrito proti dežju z valovitko.
Zaželjeno je, da pocinkane vodovodne cevi niso nove, ker kaj si ga vedi katera spojina se lahko potem sprošča v dim, lahko pa nove pocinkane cevi dobro prežariš z gorilnikom, da se nesnaga odžge. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 24 Okt 2017 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
rukola, praviš kdo ve kaj je v ceveh, hja kaj pa valovitka? lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 24 Okt 2017 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
A v vodo se pa lahko te snovi sproščajo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 24 Okt 2017 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
rukola, hvala za projekt in navodila, bo prišlo prav - sedaj, ko smo v Kranju pokupili vso zalogo malih dimnic |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 25 Okt 2017 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Figula, prosim razloži, kaj ste pokupili...
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Okt 2017 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, v eni športni trgovini z ribolovnimi pripomočki v Kranju so imeli tudi nekaj "namiznih" dimnic - takih, kot so na slikah Mfranca na začetku prispevka.
Od kar smo člani Gartlca pokupili zalogo, niso več nabavljali (sem kupila za darilo za nečakinjo, kasneje je pa zmanjkalo, ko sva hotela še zase) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 25 Okt 2017 15:20 Naslov sporočila: |
|
|
Valovitka je valovitka, ne salonitka! Ni vse kar ima valove salonit.
Problem je lahko (mogoče) sproščanje nekih spojin cinka zaradi toplote.
figula, princip je drugačen, tu gre za hladno dimljenje, tam za vroče. Tu ostane zelenjava nedotaknjena, tam se "speče" v dimu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Okt 2017 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | Mil, v eni športni trgovini z ribolovnimi pripomočki v Kranju so imeli tudi nekaj "namiznih" dimnic - takih, kot so na slikah Mfranca na začetku prispevka.
Od kar smo člani Gartlca pokupili zalogo, niso več nabavljali (sem kupila za darilo za nečakinjo, kasneje je pa zmanjkalo, ko sva hotela še zase) |
Včeraj sem videla v njihovi spletni trgovini, cena nekaj čez 68€, nisem pa preverjala, če imajo še na zalogi. Tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Okt 2017 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, si prištela 10 € svoje provizije?
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|