Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Dimljenje čilija
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4521
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 21:28    Naslov sporočila: Dimljenje čilija Odgovori s citatom

Dimljenje čilija

Obral sem še tretjo rundo z mojega Habanero red. Nekih trideset jih je, sedaj gre sezona res k kraju; ostalo je še nekaj rdečih in zelenih,
ki bodo mogoče dozoreli, odvisno od vremena letos. Torej, za sproti.




Za konec sezone sem naredil prvo, probno dimljenje čilija, za to jih je čisto zadosti.

Čez komot ga ni Wink , nabavil sem že lani tale "Fish smoker", https://www.youtube.com/watch?v=wJlpsInYWoQ
in že vidim, da količinsko za naše malo gospodijstvo čisto zadošča. In kar se rib tiče in tudi čilijev.

Pa tudi kvaliteta dimljenja je na nivoju; smo že dimili nekaj sort rib in tudi znalci/sladokusci niso imeli nič pripomb!

Sam sem imel malo pomislekov, ker se za kurjavo uporablja gorilni špirit; no praksa je pokazala, da je špirit OK zadeva.
V vsak gorilec se natoči od 25 do največ 50 ml špirita, torej 1 liter zadošča za 10 - 15 dimljenj, ali pa samo peke, seveda.




Na dno pečice sem dal debelo pest lesnih drobcev, žaganja, ki pridejo skupaj s pečico. Neki specialni les, valjda Rolling Eyes .
Ta les da zelo močno aromo; če se mi za čili izkaže, da bi bil lahko še bolj dimljen, dam prihodnjič še več lesa.

Mimogrede, čililjubci za dimljenje prisegajo na les jablane! Če bo kdo obrezoval/odrezoval kakšne debele veje, se toplo priporočam .... Wink

Za piko na i, se vrže še ščepec suhih brinovih jagod, ki dodajo lepo aromo.




Problem, ki ga moram še odpraviti, je preredek raster poličk iz nerjaveče žice, če bi bil gostejši, bi Habanero že pred peko prepolovil.
Cele paprike se tako hudičevo nerade sušijo, pa tudi dimljenje z obeh strani bi bilo bolj učinkovito!




Takole izgledajo dimljeni, imajo zelo močno aromo, dimil sem zunaj hiše, pa vendar bo notranjost dišala še dva dni Wink



Približno eno tretjino sem prihranil za jutri. Napravil bom prvič varianto Harisse, kjer bom uporabil samo papriko, čilije in sladko, ter začimbe!

Dve tretjine sem že razpolovil in se že suši v el. sušilcu.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 06:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj takega si moram tudi jas omislit.
Kar se pa tiče dimljenja mi pri mesu prakticiramo bukev. Za jablane pa greš lahko do lokalnega pridelovalca jabolk in se tam zmeniš če ti odstopi kakšno suho drevo. Jih je vsako leto nekaj.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2105
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 13:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Debelejših vej jablan bo pri meni zagotovo nekaj spomladi. Spomni me enkrat marca ali kdaj se že obrezuje. Verjetno se mi tudi kje še valjajo od letos, samo seveda nimam označeno. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 13:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In po kateri poti boš iz vej dobil žaganje, mfranc?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 16:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vejetno bo najlažje če nese nekom ki imam mlin za sekance in te uporablja.
pa zanima me kje se da pri nas dobit tale "Fish smoker" ali pa kaj podobnega tem?
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 16:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsaj lani so jo imeli tukaj.
Misliš, da so sekanci OK? Po moje bi znali biti pregrobi. Ampak, samo ugibam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4521
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 17:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, debelina sekancev je še vedno OK! Tako da planiram kakšno vejo obdelati kar doma, z drobilnikom lesnih odpadkov. Saj se ne rabi tako velikih količin.

Za les jablane pogledam tudi v soseščini, čeprav tule razen poedinih jablan okrog hiš ni nobenega nasada. Če ne najdem drugje, se pa slišiva, Bicikel Wink

Tule https://youtu.be/evHJQRrdpO4?t=183 se lepo vidi uporabna debelina "drv" , pa tudi zavijanje v alu folijo ni od muh, da se zmanjša onesnaževanje.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je skorja na vejah v napoto ali ne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sj so različne mašine za sekance ki delajo različne sekance (doužina).
če misliš z tistih hoby drobilcom met ti priporočam da melješ friške drobne poganke. Da nebo slučajno nož kam odleto.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4521
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2015 19:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam neki starejši tip drobilca, ki ima posebej vhod za debelejše veje (do 3 cm, se mi zdi) in ima ostre nože, deluje kot skobeljnik. In dela lepe sekance Wink .

Metuljc, verjetno je skorja, lubje odveč, na žalost. In jo bo potrebno odstraniti.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4521
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 20:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem nakuhal nekaj kozarčkov dimljenih Habanerosov Wink .
Z okusom sem zadovoljen, samo dimljene note je manj, kot sem pričakoval.

Vzel sem 10 habanerov in 15 sladkih, rdečih špic paprik, ala Ljubov dlan. Sicer pa so v originalnem receptu (ampak zelo prilagojenem mojemu "materialu"), dimili sladke paprike, kar sigurno prinese k večjemu učinku.

V prvi fazi bom vsekakor naslednjič dimil prepolovljene (najmanj) čilije, upam, da že prihodnji teden dobim kakšno gostejšo mrežico.

Ki bi jo rabil tudi za v el. sušilnik z prevelikim rastrom Rolling Eyes .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 687
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni treba, da je v obliki rešetke.
Poglej v kaki železnini za perforirano pločevino ali ekspandirano pločevino. Izberi inox.
L.p.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4521
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, perforirana in ekspandirana bi tudi odgovarjale; se ti "kaj sveti" Wink , kje bi jo imeli? Pa da ni potrebno kupiti celo rolo ...

V firmi Inox imajo žično mrežo z okenci 10x10 mm, čisto zadosti za smoker, mogoče še vedno malo preredka za sušilnik čilija Rolling Eyes .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18553
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2015 07:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Ja, perforirana in ekspandirana bi tudi odgovarjale; se ti "kaj sveti" Wink , kje bi jo imeli? Pa da ni potrebno kupiti celo rolo ...

LP


Najbolje pri kom, ki jo uporablja za svoje izdelke, mali košček bi ti že odstopil, še sploh, če ga podkupiš z dimljenim čilijem Wink . Ampak kdo bi to bil, žal ne vem. Bi bilo treba poklicati na pomoč strička Googla in najti po možnosti koga, ki je toliko blizu, da se osebno zapelješ do njega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2015 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za inox greš lahko uprašat k lokalnem krovcu-špenglerju.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.