|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 03 Jul 2014 10:41 Naslov sporočila: Zamrzovanje zelenjave |
|
|
Ne morem verjet, nikjer nobene besede o zamrzovanju, vsaj ne najdem.
Skratka katera metoda je boljša, blanširanje ali direkt v vrečkice ali celo skupinsko pakiranje in ko se jo rabi se jemlje iz vreče kar v skrinji.
Na netu sem našel tole:
http://www.viva.si/Zdrav-način-prehrane/2253/Zamrzovanje-Zdravo-podaljševanje-življenja-hrane |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 09:28 Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri, ki so nagnjeni k bolj zdravemu načinu prehranjevanja pravijo, da je zamrzovanje najslabši način shranjevanja. Meni fižol iz skrinje ni dobrega okusa.
Priporočajo druge načine shranjevanja: sušenje, vlaganje v kis ali v slanico (shranek). _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | Nekateri, ki so nagnjeni k bolj zdravemu načinu prehranjevanja pravijo, da je zamrzovanje najslabši način shranjevanja. |
Argumenti? Brez njih ni nič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Zamrznem;
- fižol, gobe (ne odtaljujem, dajem v slan krop)
- paradižnik, paprika
- robide, maline, borovnice, na koščke narezane breskve, jagode
- špinača, blitva
- peteršilj, zelena
- kislo zelje
- korenček, gomolj peteršilja,...
- orehe, kostanje, lešnike
Meni ni nič slabo, raje jem svoje kot iz trgovine.
lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Darso, saj jaz tudi vse to, kar ti pišeš, tudi buče in kumare. Je ta način najlažji in najhitrejši. Mož pa okusa stročjega fižola iz skrinje ne mara, svežega pa. Otroci goveje juhe iz skrinje ne bodo jedli (je res manj dobra kot sveža), pa še bi človek lahko našteval. Ampak čez komot ga pa ni
Metuljc, za meso so mi rekli mesarji, da se mišična vlakna spremenijo in je sveže meso boljšega okusa. Jaz ga kupim za ozimnico in je seveda v skrinji.
Zelenjava: blitvi se nič ne pozna okus, korenje je vodenega okusa in ga imam raje v predalu hladilnika. Ravno tako kolerabo. Buče, kumare - prevodene iz skrinje, ampak boljše kot trgovinske sveže. Zato mi je kolegica povedala način shranjevanja - shranek: narežeš na kocke zelenjavo, natlačiš v kozarce, na vrh daš žličko soli, zapreš in v pečico z njimi. seveda daš spodaj v pladenj ali lonec malo vode. Čas odvisen od vrste pečice. Njej je dovolj 5o stopinj in pol ure, meni 180 in 45 minut. Bučk tako ostane 1/3 kozarca, češplje, shranjene na tak način brez sladkorja namesto soli so odlične za cmoke.
Ona na tak način shrani korenje, paradižnik, bučke. Sama sem novinka v tem poslu in so mi prvi kozarci buč zavreli, ko sem pa povečala temperaturu, pa so še sedaj ok.
Če delate na podoben način, bi v receptih kaj napisale? _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Vsak stročji fižol ni dober za v skrinjo, še posebej, če ni blanširan. Jaz ga celo na pol skuham, pod mrzlo vodo hitro ohladim, odcedim in dam takega v skrinjo. Zmrznjenega dam dokuhat za karkoli (samega, v enolončnice...) in ima zelo dober okus. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Jul 2014 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, na moje vprašanje nisi odgovorila. Zakaj bi bilko zamrzovanje najslabši način konzerviranaj, namreč. Le zakaj?
Tako, kot opisuješ, že dolgo delam sama, mislim na pasterizacijo. Sploh paradižnik, narezan na kockice, okus ostane povsem tak, za omake, seveda, kot, da je svež.
Glede zamrznjenega stročjega fižola se strinjam z MARIJOV. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 09 Jul 2014 02:24 Naslov sporočila: |
|
|
Stročji fižol je bil voden dokler nismo blanširali kot se spodobi. Sedaj je dober tudi po enem letu, enako gobe, blanširane narezane za juho, če jih pa pražimo pa še na pil zmrznjene zmiksamo.
Danes bomo shranjevali japonsko zelenjavo, podobno blitvi, jo blanširate ali ne. Predvsem sem spraševal o slednji dilemi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 09 Jul 2014 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Blanširamo. Jaz tudi fižol, korenje na kocke narezano,...
lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 21 Jul 2017 16:18 Naslov sporočila: |
|
|
Imamo dve vrsti stročjega preklarja, oba s širokimi tankimi rumenimi stroki in sta po 3 minutah blanširanja skorajda sluzasta, nikakor se ne posuši, kamor ga daš za sabo pušča "svinjarijo". Pred zamrzovanjem ga sušimo, da ni toliko ledu v vrečki.
Tudi kuhan je zelo hitro, dobrih 15 minut. Probal sem ga dati v vročo vodo (ne v krop) in vreti samo 2 minuti in je veliko bolje.
Ko smo ga jedli, nismo opzili nič nenavadnega. Mogoče mu res ne paše direkt v krop.
Vaše izkušne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
originalnilist
Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21 Prispevkov: 939 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 21 Jul 2017 17:23 Naslov sporočila: |
|
|
Pravijo da če zmrzneš korenje in stročji fižol v plastenki ima dober okus kot sveže.Probala nisem ker tista ;,Muhina,, zasipnica mi je čisto v redu za korenje,peso.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 21 Jul 2017 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
originalnilist je napisal/a: | ...če zmrzneš korenje in stročji fižol v plastenki... |
Ali lahko prosim za razlago? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
žižola
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:18 Prispevkov: 271 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 21 Jul 2017 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vso zelenjavo , svežo in oprano, butnem direkt v skrinjo. Brez blanširanja. Bučke , kumarice, paprike.. pa prej narežem na rezine in tudi dam čisto surove. In so super. _________________ LP Žižola |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jul 2017 20:50 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pri zamrzovanju moti, da marsikatera zelenjava (fižol, bučke recimo) preveč spremeni okus. Kar se le da sproti porabim, če ne gre pa raje vkuham. Okus vkuhane mi je boljši. Edinole surov grah in blanširana blitva se mi zdita zamrznjena enako okusna, kot sveža. Vse drugo mi izpade bolj kot slab ponaredek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Jul 2017 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Kaže, da se različne sorte fižola različno obnašajo. Lani sem zamrzovala nizek stročji fižol brez blanširanja, pa je bil tako nekam čudnega okusa, tudi zmehčal se ni prav, kljub temu, da sem ga dala kuhat v slan krop. Prejšnja leta je bilo pa v redu. Mislim, da sem lani tako zamrzovala neki visok stročji fižol, prejšnja leta pa samo nizkega. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|