Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zamrzovanje zelenjave

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2014 10:41    Naslov sporočila: Zamrzovanje zelenjave Odgovori s citatom

Ne morem verjet, nikjer nobene besede o zamrzovanju, vsaj ne najdem.
Skratka katera metoda je boljša, blanširanje ali direkt v vrečkice ali celo skupinsko pakiranje in ko se jo rabi se jemlje iz vreče kar v skrinji.

Na netu sem našel tole:
http://www.viva.si/Zdrav-način-prehrane/2253/Zamrzovanje-Zdravo-podaljševanje-življenja-hrane
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2206
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 09:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekateri, ki so nagnjeni k bolj zdravemu načinu prehranjevanja pravijo, da je zamrzovanje najslabši način shranjevanja. Meni fižol iz skrinje ni dobrega okusa.

Priporočajo druge načine shranjevanja: sušenje, vlaganje v kis ali v slanico (shranek).
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9265
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živa je napisal/a:
Nekateri, ki so nagnjeni k bolj zdravemu načinu prehranjevanja pravijo, da je zamrzovanje najslabši način shranjevanja.

Argumenti? Brez njih ni nič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59
Prispevkov: 837
Kraj: Slovenske Konjice

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zamrznem;
- fižol, gobe (ne odtaljujem, dajem v slan krop)
- paradižnik, paprika
- robide, maline, borovnice, na koščke narezane breskve, jagode
- špinača, blitva
- peteršilj, zelena
- kislo zelje
- korenček, gomolj peteršilja,...
- orehe, kostanje, lešnike

Meni ni nič slabo, raje jem svoje kot iz trgovine.

lp D
_________________
Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2206
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Darso, saj jaz tudi vse to, kar ti pišeš, tudi buče in kumare. Je ta način najlažji in najhitrejši. Mož pa okusa stročjega fižola iz skrinje ne mara, svežega pa. Otroci goveje juhe iz skrinje ne bodo jedli (je res manj dobra kot sveža), pa še bi človek lahko našteval. Ampak čez komot ga pa ni Embarassed

Metuljc, za meso so mi rekli mesarji, da se mišična vlakna spremenijo in je sveže meso boljšega okusa. Jaz ga kupim za ozimnico in je seveda v skrinji.
Zelenjava: blitvi se nič ne pozna okus, korenje je vodenega okusa in ga imam raje v predalu hladilnika. Ravno tako kolerabo. Buče, kumare - prevodene iz skrinje, ampak boljše kot trgovinske sveže. Zato mi je kolegica povedala način shranjevanja - shranek: narežeš na kocke zelenjavo, natlačiš v kozarce, na vrh daš žličko soli, zapreš in v pečico z njimi. seveda daš spodaj v pladenj ali lonec malo vode. Čas odvisen od vrste pečice. Njej je dovolj 5o stopinj in pol ure, meni 180 in 45 minut. Bučk tako ostane 1/3 kozarca, češplje, shranjene na tak način brez sladkorja namesto soli so odlične za cmoke.

Ona na tak način shrani korenje, paradižnik, bučke. Sama sem novinka v tem poslu in so mi prvi kozarci buč zavreli, ko sem pa povečala temperaturu, pa so še sedaj ok.

Če delate na podoben način, bi v receptih kaj napisale?
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsak stročji fižol ni dober za v skrinjo, še posebej, če ni blanširan. Jaz ga celo na pol skuham, pod mrzlo vodo hitro ohladim, odcedim in dam takega v skrinjo. Zmrznjenega dam dokuhat za karkoli (samega, v enolončnice...) in ima zelo dober okus.
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9265
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2014 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živa, na moje vprašanje nisi odgovorila. Zakaj bi bilko zamrzovanje najslabši način konzerviranaj, namreč. Le zakaj?
Tako, kot opisuješ, že dolgo delam sama, mislim na pasterizacijo. Sploh paradižnik, narezan na kockice, okus ostane povsem tak, za omake, seveda, kot, da je svež.
Glede zamrznjenega stročjega fižola se strinjam z MARIJOV.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2014 02:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stročji fižol je bil voden dokler nismo blanširali kot se spodobi. Sedaj je dober tudi po enem letu, enako gobe, blanširane narezane za juho, če jih pa pražimo pa še na pil zmrznjene zmiksamo.

Danes bomo shranjevali japonsko zelenjavo, podobno blitvi, jo blanširate ali ne. Predvsem sem spraševal o slednji dilemi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59
Prispevkov: 837
Kraj: Slovenske Konjice

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2014 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blanširamo. Jaz tudi fižol, korenje na kocke narezano,...
lp D
_________________
Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2017 16:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imamo dve vrsti stročjega preklarja, oba s širokimi tankimi rumenimi stroki in sta po 3 minutah blanširanja skorajda sluzasta, nikakor se ne posuši, kamor ga daš za sabo pušča "svinjarijo". Pred zamrzovanjem ga sušimo, da ni toliko ledu v vrečki.
Tudi kuhan je zelo hitro, dobrih 15 minut. Probal sem ga dati v vročo vodo (ne v krop) in vreti samo 2 minuti in je veliko bolje.
Ko smo ga jedli, nismo opzili nič nenavadnega. Mogoče mu res ne paše direkt v krop.
Vaše izkušne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
originalnilist



Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21
Prispevkov: 939
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2017 17:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravijo da če zmrzneš korenje in stročji fižol v plastenki ima dober okus kot sveže.Probala nisem ker tista ;,Muhina,, zasipnica mi je čisto v redu za korenje,peso..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4223
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2017 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

originalnilist je napisal/a:
...če zmrzneš korenje in stročji fižol v plastenki...

Ali lahko prosim za razlago?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
žižola



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:18
Prispevkov: 271
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2017 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz vso zelenjavo , svežo in oprano, butnem direkt v skrinjo. Brez blanširanja. Bučke , kumarice, paprike.. pa prej narežem na rezine in tudi dam čisto surove. In so super.
_________________
LP Žižola
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18665
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2017 20:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pri zamrzovanju moti, da marsikatera zelenjava (fižol, bučke recimo) preveč spremeni okus. Kar se le da sproti porabim, če ne gre pa raje vkuham. Okus vkuhane mi je boljši. Edinole surov grah in blanširana blitva se mi zdita zamrznjena enako okusna, kot sveža. Vse drugo mi izpade bolj kot slab ponaredek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7916
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2017 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaže, da se različne sorte fižola različno obnašajo. Lani sem zamrzovala nizek stročji fižol brez blanširanja, pa je bil tako nekam čudnega okusa, tudi zmehčal se ni prav, kljub temu, da sem ga dala kuhat v slan krop. Prejšnja leta je bilo pa v redu. Mislim, da sem lani tako zamrzovala neki visok stročji fižol, prejšnja leta pa samo nizkega.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.