|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Dec 2014 16:09 Naslov sporočila: Kimchi |
|
|
Azijski kimči izpod mojih rok.
Sprva naj poudarim, da nisem nek strašni gurmanski eksperimentator, še manj kuhar in verjetno me je zato, pred časom obšla zadušljiva misel pretirane enoličnosti v prehrani.
Ker pretežni del hrane pridelam doma, ter tako ne kupujem jogurtov, namazov, svašta od kozarčkov, flašk, vrečk, nimam pojma kaj še vse, mi je takšna skrb toliko bolj razumljiva, .... bolj iz praktičnega vidika, namreč zdravje za enkrat še služi.
Na kratko bi temu rekel odmev strahu pred vse bolj izgubljajočo potrošniško identiteto povprečnega kekca in tako, kot rešilno bilko pograbil www realnost. Hmm?
V izogib skrbem, ter seveda skladno z mojimi načeli (manj kupujem) sem se zatekel filozofiji multi-kulturnosti, ki je neverjeten bazar informacij. Ni da ni.
Skratka nekaj, kar lahko pričaram sam doma.
Ker so bili "strahovi" moji, se mi je zdelo prav, da to uredijo tudi moje "roke". .... in ker sem dec, sem določene korake precej popreprostil. Kdo bi kompliciral.
Morebiti uvodoma še glavni vir informacij. http://www.maangchi.com/recipes/kimchi; konkretno napa cabbage kimchi. Za bolj oprijemljivo predstavo si je fino pogledati tudi tale video iz sekcije "easy kimchi.
Sicer pa je na omenjeni strani variant kimchija še veliko in za prihodnje leto dovolj vzpodbud za poizkušanje
Takole je bilo zastavljeno: (pri sestavinah bom pisal količine iz orig. recepta za predstavo razmerij; jaz sem počel po občutku)
-nabavilil !!!* sem kitajsko zelje, cca 4,5kg ;*-sosedove ovce popasle vrt in vse kitajce, packe
-nejodirana sol, 1skodelica (menda je za fermentacijo takšna najboljša)
-riževa moka,1 sk.
-sladkor, 0,5 sk. (pri meni malenkost manj)
-mleta paprika + čili, 2,5 sk. (odvisno kako vam je všeč pikantno, vendar meni malo kar paše)
-čebula, nasekljana, 1 sk.
-česen, 1 sk.
-ingver v prahu, 1-2 veliki žlici (uporabil v spodnji meji predlaganega)
-zelena čebula, drobnjak, 2-3 skod.
-korenje, 1/4 skod. (jaz sem ga dal 1 skod.)
-daikon redkev, 2 skod. (ker je nisem imel je nisem dodal)
-ribja omaka (pri meni ne)
-sojina omaka (neee, ker ne kupujem tega)
-lignji (NEEE, sicer pa po lastni kreativi)
Potekalo pa je tako:
Kitajsko zelje sem narezal na poljubno velike krpice, (lahko bi se ga samo razčetverilo po dolgem) in takoj namočil v osoljeno vodo za 1,5 ure. (voda mora biti kar slana, glej zgoraj razmerje soli na količino zelja) Vsake toliko se premeša. Na koncu se odcedi in spere s tekočo vodo. (ker jaz nisem dodajal slanih sestavin -sojina omaka, ... , krpic nisem splakoval)
Priprava paste. V posodici sem zmešal vodo in riževo moko v razmerju 6:1 (riževa moka se kupi v kakšni supernovi, tuš, ... jaz pa ga zmeljem kar doma, konkretno navadni riž, paraboild je preveč trd za mletje) in zadevščino med mešanjem pustil vreti par minutk. Nato sem dodal še sladkor (malce manj kot v navodilih) ter še malo vrel. Nastala zmes je lepo gosta. V ohlajeno sem nato primešal še mleto papriko, čili, česen, čebulo, drobnjak, korenje ter v mojem primeru še malo soli. (po okusu mi je bilo malce neslano)
V naslednjem koraku sem zmešal krpice zelja z nastalo pasto eksotičnega izgleda. Krpice so bile zaradi slanice lepo omehčane, dodatno pa jih je omehčala še kasnejša fermentacija. Zadevščina je že v tem koraku povsem primerna za uživanje.
Nato sem "čarovnijo" le še prestavil v posodo oziroma kozarec, ter tesno zaprl. Mesto zorenja (ker sem se odločil za fermentacijo) je bilo na sobni temperaturi približno 14 dni, nato pa v hladilniku.
Sama fermentacija je potekala bolj "na suho" bi rekel, saj ni bilo toliko soka, da bi bilo zelje povsem namočeno. Tudi se mi zdi, da ni bila tako intenzivna, ker je bilo v primerjavi z ostalimi fermentacijskimi eksperimenti razmeroma malo odvečnih plinov.
Okus je poleg ostalih smeri pridobil še na prijetno kislem.
Morebiti so v okušanju zanimive ali malenkost nenavadne sadno sladke note, (sladkor, ingver) vendar meni nikakor moteče.
Izpustiti čili, pa čeprav le ščep bi bila usodna napaka!
Pri kosilu ga jem kot solato, vmes, čez dan pa kot zelenjavni priboljšek.
Verjetno pa bi povsem pasal tudi k rižu na krožniku, kot to prakticirajo tam, kjer je doma.
Tako.
Pravljice je konec, da ne bo počil lonec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Dec 2014 18:14 Naslov sporočila: |
|
|
uf, priden, zelo si se potrudil in lepo napisal.
Kakšen je bil kozarec (navaden za vlaganje)? Če ni bilo dovolj tekočine - kako so fermentirali kosi, ki so bili izven nje?
Odvečne pline si odvajal s kakšno frekvenco?
Si fermentiral na temnem prostoru ali na svetlobi?
oprosti, meni v tem zadnjem delu manjka nekaj detajlov
ps
šele sedaj pogledala filmček - to je res en bolj suh kimči |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Dec 2014 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
... ja, meni pa manjka detajlov za boljši opis mojega početja.
Torej.
Fermentiralo se je v poltemi, čeprav berem, da je najboljše na temnem,
kozarec za vlaganje sem odpiral dvakrat na dan (24h)
in v večini primerov odpiranja sem še malo premešal zmes, da so se sloji pomešali.
Kako in kaj konkretno je fermentiralo in kaj ne, ne vem, je pa zadevščini po okusu čutiti, da se je zgodilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 22 Dec 2014 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da bo med prazniki kaj slabega vremena, zmanjkuje mi vsega fermentiranega, od kislega zelja dalje...
Tista zelena čebula pa meni izgleda najbolj kot por. Verjetno ga ne bi škodilo dati noter. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Dec 2014 23:31 Naslov sporočila: |
|
|
super, juglans, hvala - sedaj si pa predstavljam cel postopek |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 21 Nov 2016 20:58 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem se pa jaz odločila narediti kimchi. No, plan je bil že za vikend, ampak ni zneslo.
Recept ni čisto identičen zgornjemu, ampak bistvo je enako. Menda je ogromno različic kimchija, verjetno tako kot pri nas, ko ima vsaka hiša svojo različico recepta kakšne tipične slovenske jedi.
Jaz sem improvizirala pri redkvici, nisem imela daikon, pa sem kar eno drugo uporabila.
Sestavine:
Namakanje zelja v slanici:
Sedaj grem pa vse tole zmešati skupaj. Že vidim, da bo packarija.
Potem pa še napolnim v kozarce in čakam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 00:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ekola:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, še ena dobra reč, ki gre mimo mene.
Ampak tolažim se, da za srečo ni nujno imeti vseh dobrih stvari tega sveta.
Letos mi kitajsko ni nič naredilo. Nekako ni hotelo rasti, kot bi moralo.
Hočem reči, ... zadržujem sline, ker mi je resnično dobra zadeva.
Naj ti dobro tekne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 22 Nov 2016 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans hvala. Si že tretji (od treh), ki je dejal, da mu je kimchi zelo dober. Jaz ga še nisem poskusila. Razen tisto včeraj, ko sem ga delala. Seveda še ni bil fermentiran, ampak sem videla na linku, ki si ga objavil, da ga je gospa že jedla.
In je kar peklo. Pa sem vajena pekoče hrane. Je pa res, da tisto kar ni šlo več v kozarec je bilo malo več paste in tako več možnosti za pekoče.
To s pekočim pišem zato, ker mi je bilo zabičano, da moram uporabiti prav posebne suhe čilije z imenom gochugaru. Ker ostali čiliji nimajo dovolj intenzivne barve, niti okusa. In sem seveda stopila v akcijo in jih naročila preko spleta. Potem pa ko sem jih dobila seveda takoj poskusila in niso pekli nič. V pasti je seveda tudi ingver, ki tudi peče na svoj način, ampak premalo, da bi lahko vso pekočino pripirala samo ingverju. Tako da se mi zdi tole zelo zanimivo.
Drugače sem kitajsko zelje tudi jaz kupila. Kapacitete vrta žal ne dopuščajo posejati/saditi vsega kar si želim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 29 Nov 2016 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Sem se tudi jaz lotil coprnije... Po enem tednu na toplem...
se je v kozarcu, ki je bil poln samo do polovice razvila krasna plesen za izdelavo zufovih coprnij in je vsebina šla tja, kjer bo od nje največ koristi - torej na kompost.
V ostalih kozarcih je malo brbotalo, čeprav sem vestno potlačil vsebino enkrat vmes, so se vseeno naredili zračni mehurčki. Kar je gledalo nad gladino tekočine je hotelo nekaj plesneti -> sem potegnil ven in gre za mikroorganizme.
Kozarec, ki se mi je zdel najbolj kritičen glede plesni je prispeval omako za današnje kosilo. Nisem čisto ziher kaj je dalo malo bolj pekoč okus v primerjavi z nefermentirano verzijo izpred enega tedna - delna zavretost ali pa je ingver razvil poln okus.
Načet kozarec je šel preventivno v hladilnik, ostali pa prav tako preventivno v hladno shrambo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 29 Nov 2016 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ravno med vikendom pospravila kozarec v hladilnik. Mislim, da se je fermentacija v glavnem zaključila, ker je nehalo brbotat. Sem pa tekom fermentacije kar morala stopiti v akcijo, da so sestavine ostale v kozarcu. Prvotna obtežitev ni zadostovala in da vam povem, vse kuharske knjige, ki jih imam in sem jih zložila na vrh tudi niso prispevale dovolj teže. No, saj sem se znašla, mogoče kdaj objavim sliko. Dolgčas doma ni bilo, ker so ves čas se porajali zvoki uhajajočih plinov.
Sedaj sem na vrh dala vrečko napolnjeno z vodo in zavezano. Tako pri nas delamo s kislim zeljem, tu verjetno ne bo škodovalo. Degustacija sledi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 29 Jan 2017 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ni čisto kimči, je pa fermentirano in dobro. Tale recept sem našla:
https://www.culturedfoodlife.com/orangeade-kraut-lets-make-this-easy/
in zaprmej je tako enostaven, da se ga lahko vsak loti.
- na drobno narezano zelje
- kolobarji 1 pomaranče (največji kolobar je zgoraj lepo pokril in zaprl vsebino)
- sirotka iz 1 navadnega jogurta
- žlica zeliščne soli
- ščep zmletega čilija
- namesto svežih jabolk nekaj krhljev
Rezultat je dobra in zanimiva mešanica okusov, pa še kozarec je lep za pogledat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 29 Jan 2017 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Vedno me je zanimalo kako bi ispadlo fermentirano sadje, nikoli pa se nisem lotil poizkušanja. Ne vem zakaj ne. (tudi to je zanimivo)
Koliko časa si pustila "delovati" in po tvojem mnenju, koliko časa bi imela takšna reč rok trajanja? .... misleč na kislo zelje, ki lahko stoji celo zimo in še dalj.
Okus je verjamem da dober, sprašujem pa, če ni še eksotičen.
Koliko je ohranjene note po citrusih? Jabolčne je verjetno manj, ker so milejša v primerjavi s pomarančo?
In morebiti še to, se ti porajajo ideje h kateri naši lokalno prisotni jedi bi tole pasalo? .... morda kot samostojna maličica s sirom, kruhom in svežo zelenjavo recimo, kaj pa krompir, fižol in ostalo kar se je v zimskem času? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 29 Jan 2017 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zelje + pomaranča = Zepoljemaranča !
Odštekano !
Tole moram pa še sam poskusit, samo neškropljene pomaranče bo treba nekje izbrskat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 29 Jan 2017 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekla, da ima sadje tendenco delati hiter ovinek v alkohol. Trenutno fermentiram (za vrt, ne za naju) olupke 3 velikih ananasov (bromelain ) in diši kar precej alkoholno .
Okus je exotičen, res. Pomaranča je bila precej kisla, citrus nota je ostala brez kislosti.
Pa dodala sem še 3 rezine ingverja, ki je precej pojačal okus, tako da bo naslednji kozarec brez njega.
Takole po 7 dneh se je fermentacija umirila in sem dala v hladilnik, sedaj pa počasi ven kradeva . Ima tak okus skušnjave - ko pogrizeš prvi odmerek, si zaželiš še drugega in tretjega - da se ob vsakem osredotočiš na okus druge komponente.
Ne vem, kako dolgo bi se lahko zadeva obdržala. Pa saj se lahko naredi sproti.
Po moje bi tole pasalo k vsemu, kar si zamisliš. Kot priloga, kot solata, kot maličica ....
Andrej Banko, če mi moje pomaranče zdržijo do kavice, ti eno prinesem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|