|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. Bo res treba razmisliti o kakšni omakci. Malo me skrbi, da bo reč pri taki količini čilijev preveč pekoča.
No tukaj pa so slikice posušenih plodov feferonov s Paga - cel niz v treh delih:
Mali okrogli so menda najbolj pekoči. Če bo kdo želel kaj ekperimentirati, bo seveda lahko dobil nekaj semen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.
Lepo je nanizal plodove na vrvico. S česnom. Mogoče boš odkril še kako zanimivo sorto, kot si Guindillo Rojo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Enostavno: narežeš, prekuhaš, spraviš, doma pa potem dokončaš po želji........................se obnese, sploh, če nimaš vseh sestavin na voljo. Vsaj kozarčki, sploh majhni, bi znali biti problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
julijak
Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18 Prispevkov: 146 Kraj: Ormož, 183 nmv
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 17:56 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tako kot je nekdo tukaj gor predvidelval, moji čiliji so komaj zdaj v razcvetu in razplodu! Še sreča, da imamo kar lepo sončno, tako mi še rastejo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. |
A je kakšen problem, če se čiliji počasi sušijo v prostoru, pred oknom? Traja res kakšen teden ali 2...
BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
nikolaj je napisal/a: |
BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje... |
Kaj pa kak možnar ? Kamnit ali keramičen ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Imam navaden el. kavni mlinček za 14 eur. Super zmelje v fin prah. Treba je delati postopoma, s prekinitvami in je vse v redu. Še nikoli se ni zapacal ne pri suhem čiliju in ne pri vlažni soli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.
|
Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake
@Nikolaj
Trgovcem ni vsega verjeti. Jaz vse zmeljem z navadnim kavnim mlinčkom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas meljemo čilije (pa tudi jajčne lupine, sladkor,...) v kavnem mlinčku in še nikoli ni bilo nobenih problemov. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10. |
Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake |
Huh, kako pa ti to uspe? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 11:06 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: |
Huh, kako pa ti to uspe? |
Mogoče sem napisal malo preveč Približno tričetrt pa res.
V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 11:31 Naslov sporočila: Smoothie maker |
|
|
Videl sem na linku da uporablja Smoothie maker.
Ali še kdo od vas uporablja oz. kako ga očisti potem za sok?
Razen seveda opcija da ima smoothie maker samo za pekoče, drugega pa za sok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 11:38 Naslov sporočila: |
|
|
Kupiš enega za 30-40 € in imaš mir. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | Mogoče sem napisal malo preveč Približno tričetrt pa res.
V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija. |
Koliko pa se ga držiš?
Sam se pripravljam že lep čas, da ga probam, vendar bi se ga zelo držal, zato pa že lep čas čakam na večjo količino jalapena ....
In mi ne porata, letos gredo jalapeni sproti in za med . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 06 Sep 2016 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija. |
Hja, tole je pa res precej "instant" fermentacija... Tip izhaja iz tako imenovane "divje fermentacije" vendar je tri dni odločno premalo, da bi ta lahko bila ustrezno končana (zato pa potem na koncu kis dodaja).
Jaz fermentiram s pomočjo "štarterja" (lactobacilus serum) in traja od 12 - 14 dni preden v celoti odvre. Na koncu ni treba dodajati prav nobenega kisa za konzervacijo, saj ima Ph 3.5 - 3.6
Potem gre seveda zadeva še za par mesecev na "staranje" in komaj nato v predelavo med katero dodam tudi ustrezne začimbe, kar vse skupaj da omaki tisto končno noto.
Ni ravno tako simpl kot tale "instant" Sriracha...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Stran 48 od 65 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|