Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2016
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 63, 64, 65  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 12:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno. Bo res treba razmisliti o kakšni omakci. Malo me skrbi, da bo reč pri taki količini čilijev preveč pekoča.

No tukaj pa so slikice posušenih plodov feferonov s Paga - cel niz v treh delih:



Mali okrogli so menda najbolj pekoči. Če bo kdo želel kaj ekperimentirati, bo seveda lahko dobil nekaj semen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.

Lepo je nanizal plodove na vrvico. S česnom. Mogoče boš odkril še kako zanimivo sorto, kot si Guindillo Rojo. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 14:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Enostavno: narežeš, prekuhaš, spraviš, doma pa potem dokončaš po želji........................se obnese, sploh, če nimaš vseh sestavin na voljo. Vsaj kozarčki, sploh majhni, bi znali biti problem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
julijak



Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18
Prispevkov: 146
Kraj: Ormož, 183 nmv

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, tako kot je nekdo tukaj gor predvidelval, moji čiliji so komaj zdaj v razcvetu in razplodu! Še sreča, da imamo kar lepo sončno, tako mi še rastejo Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikolaj



Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28
Prispevkov: 42
Kraj: Vipavska

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 19:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bicikel je napisal/a:
Ja za sušenje vem, a bo te dni hladno in za sušenje neprimerno.


A je kakšen problem, če se čiliji počasi sušijo v prostoru, pred oknom? Traja res kakšen teden ali 2...

BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 20:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nikolaj je napisal/a:


BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje...


Kaj pa kak možnar ? Kamnit ali keramičen ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2016 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam navaden el. kavni mlinček za 14 eur. Super zmelje v fin prah. Treba je delati postopoma, s prekinitvami in je vse v redu. Še nikoli se ni zapacal Shocked ne pri suhem čiliju in ne pri vlažni soli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 07:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka je napisal/a:
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.



Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake Embarassed


@Nikolaj

Trgovcem ni vsega verjeti. Jaz vse zmeljem z navadnim kavnim mlinčkom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas meljemo čilije (pa tudi jajčne lupine, sladkor,...) v kavnem mlinčku in še nikoli ni bilo nobenih problemov.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 10:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

goIdhorn je napisal/a:
Plamenka je napisal/a:
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.

Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake Embarassed


Huh, kako pa ti to uspe? Rolling Eyes da premislim
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 11:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:


Huh, kako pa ti to uspe? Rolling Eyes da premislim


Mogoče sem napisal malo preveč Very Happy Približno tričetrt pa res.

V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gringo



Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38
Prispevkov: 285
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 11:31    Naslov sporočila: Smoothie maker Odgovori s citatom

Videl sem na linku da uporablja Smoothie maker.
Ali še kdo od vas uporablja oz. kako ga očisti potem za sok?
Razen seveda opcija da ima smoothie maker samo za pekoče, drugega pa za sok.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
goIdhorn



Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03
Prispevkov: 455
Kraj: okolica NG

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kupiš enega za 30-40 € in imaš mir.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

goIdhorn je napisal/a:
Mogoče sem napisal malo preveč Very Happy Približno tričetrt pa res.

V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija.


Koliko pa se ga držiš?

Sam se pripravljam že lep čas, da ga probam, vendar bi se ga zelo držal, zato pa že lep čas čakam na večjo količino jalapena .... Rolling Eyes

In mi ne porata, letos gredo jalapeni sproti in za med Wink .
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2016 21:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

goIdhorn je napisal/a:
V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija.


Hja, tole je pa res precej "instant" fermentacija... Cool Tip izhaja iz tako imenovane "divje fermentacije" vendar je tri dni odločno premalo, da bi ta lahko bila ustrezno končana (zato pa potem na koncu kis dodaja).
Jaz fermentiram s pomočjo "štarterja" (lactobacilus serum) in traja od 12 - 14 dni preden v celoti odvre. Na koncu ni treba dodajati prav nobenega kisa za konzervacijo, saj ima Ph 3.5 - 3.6 Exclamation
Potem gre seveda zadeva še za par mesecev na "staranje" in komaj nato v predelavo med katero dodam tudi ustrezne začimbe, kar vse skupaj da omaki tisto končno noto.
Ni ravno tako simpl kot tale "instant" Sriracha...


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 63, 64, 65  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 47, 48, 49 ... 63, 64, 65  Naslednja
Stran 48 od 65

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.