|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2016 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Današnja bera. Od leve proti desni: Habanero Maya Red, Habanero Mustard, Habanero Chocolate, Frontera Sweet, Habanero Tobago Seasons, Habanero Naranja Picante, Guindila Roja, Habanero Luciferino.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Avg 2016 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Naslov slike: lepi in hudi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Avg 2016 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pisano, Plamenka !
Ja, hudi, hudi ...
Jaz sem tistega svojega prvega HC komaj pomaj pojedel. Pa še to ne celega naenkat.
Danes sem jih spet nekaj nabral, jih spodaj križno prerezal, nanizal na nit skozi peclje in jih bom dal sušit.
Uf, si moram za naslednje leto kakšne malo manj ekstremne omislit.
Razmišljam o Bolivian Rainbow, ki je zelo dekorativna rastlina, ko so plodovi gor. Pa še manjše rasti, tako da ne zavzame veliko prostora.
Morda še kakšno vaše priporočilo za okusen čili manjše rasti, pod 50.000 skovilov ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2016 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Lepi so, Andrej. Tudi jaz bom imela naslednje leto manj sadik ta hudih, ker še lanskih omak nisem porabila. Nekaj čilijev bom tudi jaz posušila, a jaz jih kar na hitro v pečici, na 50 stopinj. Svežih pa ne jem. Me preveč peče že, ko sem samo poskusila tiste čilije, ki jih imam prvič.
Od manjših mi je všeč Tabasco. Tudi Jalapeni so v redu. Pa Makedonski resasti, Bishop Crown.
Bolivian Rainbow je zelo lep, a aroma je boljša pri zgoraj naštetih, vsaj zame. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 22 Avg 2016 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Jest jih sušim na prostem, prerežem na pol ali četrtine, vedno tudi odstranim semena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 23 Avg 2016 08:04 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Tudi jaz bom imela naslednje leto manj sadik ta hudih, ker še lanskih omak nisem porabila. |
Sem ravno ta vikend preštel koliko sadik imam v loncih in na vrtu - 76
Letos imam prvič jalapeno purple, ki so skoraj nepekoči, uradno naj bi imeli do 5000 skovilov. So bili moja najzgodnejša sorta, ki je dozorela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 23 Avg 2016 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
goIdhorn je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Tudi jaz bom imela naslednje leto manj sadik ta hudih, ker še lanskih omak nisem porabila. |
Sem ravno ta vikend preštel koliko sadik imam v loncih in na vrtu - 76
Letos imam prvič jalapeno purple, ki so skoraj nepekoči, uradno naj bi imeli do 5000 skovilov. So bili moja najzgodnejša sorta, ki je dozorela. |
Ja Purple je tudi pri meni zelo hiter. Od vseh . Je pa dober ko čakaš na ostale. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Hm. Nekateri primerki so mi šele zdej začeli množično delat plodove. Predvsem Butch T in Red Savina. Zna bit to že prepozno al je še kaj upanja da zadeva dozori pred mrazom? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Napovedujejo nadpovprečno topel september, in to na našem, balkanskem koncu .
Če bodo držali besedo, smo na konju; tudi moji bi morali še potegniti sezono. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2016 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem za pripravo omak izbrala te štiri: Aji Lemon Drop, Green Habanero, Makedonski resasti in Jalapeno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Avg 2016 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
No, evo, še dobro da tale forum ženske gor držijo ....
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
thag
Pridružen/-a: 22.02. 2016, 20:05 Prispevkov: 345 Kraj: Malija/ Izola
|
Objavljeno: 03 Sep 2016 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pa danes se lotil in ščistil semena, terjih dal sušiti, za naslednje leto, nekaj sem jih dal še sušit, iz nekaterih bom še eno močnejšo omakico naredil... Eno sem jo že naredil, a, ko sem jo podaril kolegom in znancem, plus, da sem jaz že dva kozarčka jo pojedel ...
Večino, pa jih bom posušil, saj najraje jih zmlete uporabljamo.
Sem pa jih tudi kar nekaj svežih raztalal
zanima pa me, če mi lahko kdo pomaga pri identifikaciji čilijev
rastlina je nižje rasti z manjšimi listi, plodovi so oranžne barve in rasejo navzgor. Velikost ploda je nekje med 2- 3 cm
tako, od leve proti desni je "cherry bomb" srednji ne vem kaj je ima obliko bučke, rase obrnjen navzgor, zadnji pa je topik
[i]tej mali zmajčki tudi ne vem kaj so, so dolgi do nekje 4 cm ozki in imajo zelo dolg pecelj, rasejo navzgor, rastlina je manjša in ima manjše liste.
Tukaj imam 3 chilije, kateri so na prvi pogled vsi Cayennski, od leve proti desni prvi, je veliko ožji kot navaden cayennski, a po dolžini so nekateri skoraj enako dolgi (slab primerek sem izbral za sliko) rasejonavzdol, srednji je navaden cayennski zadnji pa je veliko večji kot moji cajennski bolj močno rdeči oz. bolj bordo. veliko bolj mesnati in "nabiti" morda so cayennski pa so drugačni samo ker je rastlina letošnja? [/i]
To sem pa zadnjič kupil ppravite če se motim zgoraj je oranžen cayennski? Ne vem kaj je za ena vrta tale pod njim? Nato imamo oranžen rdeč in ruen habanero?
tako sem pa letos pospravil semena, da se posušijo. za nekatere sem si kar po domače napisal kaj so, saj ne vem katee vrste so, bom dopisal ko izvem
ekola pobrano pred nekaj dnevi.
tako sem danes pripravljal [/i]
No dovolj slik saj, če ne se ne ustavim več
Za naslednje leto bom imel semena (upam da tudi sadike )
- moruga scorpion
- habanero red, orange in yellow
- carolina reaper
- fatalih
- cherry bomb
- topik
- "mali zmajčki"
- "oranžni"
- Cayennski rdeč in oranžen
- Makedonski resasti
- Japeleno
Verjetno se še najde pa se ne spomnem zdaj na pamet. Po pošti pričakujem še habanero chocolate in chocolate bhutalah.
Se bom pa nasl. leto osredotočil na habanerote in močnejše od le teh ostalih bom le kakšno rastlinco imel.
Seveda, če kdo želi kako seme (vem da niso nič posebnega) naj se javi pa se zmenimo in pošljem
Lep večer vsem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 04 Sep 2016 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ugotavljanje sort na podlagi fotografij s 100% gotovostjo, je "misija nemogoče", tisto, po sistemu "zdi se mi, da bi to lahko bil..." pa itak nima
nobene konkretne oz. uporabne vrednosti. Je isto, kot če bi kdo napisal, da je čili na fotografiji dejansko "kratkodlaki nemški ovčar" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hej, hoj, pozdrav z dopustovanja. Sem na Pagu našel gospoda, ki goji razne vrte feferonov (ali čilijev kakor bi rekli mi). Od njega sem dobil na vrvico nanizane raznovrstne posušene plodove. Bom kasneje probal naložiti kakšno fotko.
Ker dežuje in imam čas, še vprašanje: Kaj narediti s precejšnjo količino Habanero May Red, pri čemer sem seveda na dopustu omejen na klasično kuhinjsko opremo?
Na voljo imam nekaj paradižnika, paprike, čebule, česna, nimam pa kozarcev za vlaganje. Slednje mogoče lahko kje kupim. Nekaj sem razmišljal tudi o kakšni kombinaciji z breskvami....
Izgledajo pa takole:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2016 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Če boš kupil kozarce za vlaganje, naredi omako iz vseh teh sestavin, druga varianta je, da jih posušiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 63, 64, 65 Naslednja
|
Stran 47 od 65 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|