|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 07:33 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami ta omaka je bolj gosta, saj je poleg paradižnika še veliko drugih stvari, ki gostijo. Lani sem delala "mezgo" je bilo bolj redko a se še vedno drži.
Če pokrovčke lepo not potegne, ni nobenega strahu, da se ne bi držalo. Če pa se kakšen pokrovček vidi tako tako, takega dam na opazovanje.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 07:41 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, hvala za nasvet.
Letos shranjujem predvsem za ta mlade in uporabljam malo večje kozarčke. Pa bi mi bilo še bolj težko, če se mi pokvari večja količina. Bomo preventivno raje prej dali na jedilnik☺ _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 07:47 Naslov sporočila: |
|
|
Notranjka krasna predstavitev, jaz letos spet paradižnike in kumarice vlagam v lastnem soku v slanico... lani sem vse porabila.
lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 08:01 Naslov sporočila: |
|
|
Darso je napisal/a: | , jaz letos spet paradižnike in kumarice vlagam v lastnem soku v slanico... |
Kako to misliš, v lastnem soku ali v slanico? Prosim, opiši postopek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 08:19 Naslov sporočila: |
|
|
Darso a je to na tak način,kot če bi dal zellje kisat? Samo da dodajaš slano vodo, ker tega ne moreš tako tlačit , kot zelje?
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Darso je napisal/a: | , jaz letos spet paradižnike in kumarice vlagam v lastnem soku v slanico... |
Kako to misliš, v lastnem soku ali v slanico? Prosim, opiši postopek. |
Tudi mene zanima tole.Bom vesela malo več napotkov. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravček še z moje strani.
Suša to leto do dobra tare obalo a vseeno se kaj paradižnikov, zlasti češnjevcev najde:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Notranjka, predno dobiš odgovor od Darso (ali koga drugega).... Jaz paradižnike (po napotkih od Metuljc) že nekaj let uspešno shranjujem na naslednji način: paradižnike operem, obrišem in cele (brez lupljenja) narežem na majhne koščke, na tesno, do vrha natlačim v kozarčke (pazim, da ni vmes zraka), po vrhu malo pokapam z limono, zaprem (vendar ne na tesno), dam v posodo, katere dno sem podložila s kuhinjsko krpo, zalijem s hladno vodo, tako, da sega kozarcem vsaj do "ramen". Potem počasi segrevam, da se dvigne temperature mv cca 25min tik pod vrelišče (se zaćno dvigati mehurčki). Na tej temperature kozarčke kuham cca 10-15min, vzamem iz vode, do konca na tesno zaprem in kozarčke počasi hladim pod odejo.
Tako shranjeni se mi niso še nikoli pokvarili, razen enkrat, ko sem za pripravo uporabila kupljene paradižnike na tržnici (ker domačih nisem imela dovolj). Ti se pripravljeni za tak način niso obdržali...
Gringo: zelo lepi drobižki... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
O,oo,hvala,hvala.Super tole.
Naredim in poročam.
Torej nobene druge sestavine,samo limonin sok. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Notranjka, jaz ne dajem NIČ drugega kot paradižnik in tudi bolj enostavno kot brbr. Takole. 100% uspeh. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, včeraj sem vse zunanje paradižnike potrgala, tako rdeče kot zelene, in jih v gajbicah pospravila v shrambo. Listje na rastlinah je dobesedno čez noč počrnelo in zaradi obilice vlage oz. dežja, tudi redno škropljenje s sodo ni več pomagalo. Par. v plastenjaku pa je še vedno OK. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Delala sem tdi brez limoninega soka ali česarkoli drugega (npr.sol) pa je bilo čisto v redu. Od takrat pa, ko se mi je pokvarilo kar nekaj kozarcev (ppovedala že prej), pa kapnem v vsak kozarec nekaj kaplijc limone - tako za boljši občutek... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, res samo za občutek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem danes potrgala bolj ali manj vse paradižnike - edini, ki pridno zorijo, so češnjevčki in pendulina orange, a tudi te že pospešeno pobira plesen . Aja, pa dva, ki sta v loncu in koritu za rože - tadva sta še čisto zdrava, ker sta pod streho.
Vse ostale pa obrezujem in režem za marmelado in chutney. Ker danes ne utegnem kuhati shrankov, jih bom narezane dala kar zamrzniti in končala drugič. Tako ustavim razvoj plesni ... Se je obneslo že lani.
Očitno imam jaz vzgojo zelenega paradižnika za marmelado . Pravzaprav nič narobe, zelo je dobra in letos bo to itak edina marmelada, ker so mi spomladi pozeble vse češplje . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Avg 2016 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, ravno tole sem hotela vprašati. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 83, 84, 85 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 83, 84, 85 Naslednja
|
Stran 76 od 85 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|