Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Marmelade

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 12:57    Naslov sporočila: Marmelade Odgovori s citatom

Kuha kdo marmelado iz divjih sadežev, npr iz jerebike. Zmešal sem pol jerebike in pol jabolk, ni slaba vendar greni. Ima kdo izkušnje, nasveti dobrodošli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pep, nimam izkušenj, sem pa pravkar prebrala nasvet, da je treba pred kuhanjem marmelade iz jerebike poskusiti sadeže .... in uporabiti samo tiste, ki manj grenijo.

Zelo grenke niso primerne: The very bitter ones are not good for making marmelade.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pep tule: http://www.delo.si/clanek/121276
ti svetujejo, da dodaš nekaj čilijev zraven in je odličen dodatek k divjačini .....

Če bi jo pred pripravljanjem dal za nekaj časa v zamrzovalnik, bi tudi bila najbrž malo manj trpka in manj grenka.
Pep, sej veš, da probat ni greh. Embarassed pozdrav
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2015 22:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jerebiko mora najprej dobiti mraz (lahko zamrzovalniški), postane manj grenka. In s časom marmelada tudi manj greni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2015 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To sem že vedel, pa pozabil. Danes sem skuhal dva dni zamrznjeno jerebiko z dodatkom oranžne buče in čilija. Presenetljivo dobra je, seveda stvar okusa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldi



Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16
Prispevkov: 858
Kraj: Cerklje na gorenjskem

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2016 23:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Menda je ringlojeva marmelada izjemno okusna, samo jo je zamudno pripraviti, 2 problema sta, koščice in sama voda. Pri koščicah jih menda na pol zmrzneš, prerežeš in gredo z lahkoto stran. Glede vode pa s kuho lahko odnehamo že ko je še zelo redka, pa bo hladna gosta.
Če jo bo kdo kuhal in zamrzoval, naj poroča, pojma nimam, kako se jih na pol zamrzne, splih če jih imaš celo košaro.
Tole pišem na osnovi slišanega in prebranega, sam imam izkušnje z grozdjem, ni se hotela zgostiti in smo jo prenehali kuhati, sedaj je pa tako ghosta, da je ne moremo mazati Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1109
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2016 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oldi je napisal/a:
Pri koščicah jih menda na pol zmrzneš, prerežeš in gredo z lahkoto stran.


Nekaj podobnega delam jaz pri višnjah. Obrane višnje dam v zamrzovalnik, za ozimnico. Ko pa jih rabim, jih vzamem iz zamrzovalnika in jih pustim nekaj časa, da se malenkost odtalijo. Poskusit je treba, kdaj se jih najbolje razkoščiči, če so še preveč zmrznjene jih je težko (gre pa), ko se pa preveč odtalijo gre pa težje in je vse skupaj že samo pacanje. Pri višnjah to delam samo s prsti, nož ni potreben. Malo poskušanja na začetku je treba, ampak ko ugotovimo, kdaj so ravno prav odtaljene nimamo nič pacanja v smislu, da okrog šprica sok sadja.
Pa še to, ko jih damo odtalit je najbolje na kak pladenj, da se vse enakomerno odtalijo. V kakšni skledi imamo hitro nekaj popolnoma zamrznjenih, druge pa že čisto odtaljene.

(sedaj bi morala pa samo še nekaj ringloja najti nekje...)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2016 08:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oldi, odvisno od sorte in zrelosti. Lahko se meso trdno drži peške, lahko pa se ne. Pri zelo drobnih je zamudno, pri malo debelejših niti ne. Za kake 3 litre marmelade sem v eni uri z nožkom z žagico izkoščičila in razrezala plodov nekje 5 litrov. Odrezala sem delček, pa še enega, od ostalega sem iztisnila koščico v drugo skledo. Koščice sem posladkala in dobro premešala, pokrila in pustila čez noč, posebej sem posladkorila ostali del. meso je čez noč odstopilo od koščic in sem le skozi žično cedilo precedila tekočino, dodala ostalemu in prekuhala. Običajno, odvisno od kisline, ki jo imam sadje, dodam limonin sok, ni pa nujno. Pokuhano kašo v široki kozici še malo pokuham, dodam nekaj želirnega sladkorja in spravim v kozarce.
Če ti ni do olupkov, lahko kar cele sadeže pokuhaš s sladkorjem in nekaj vode, spiraš skozi cedilo, ki ne prepušča koščic. Morda je izplen malo slabši, a če so drevesa zelo obložena, to najbrž ni problem.
Pravkar imam po opisanem postopku (prvem) v delu marmelado iz temno rdečih, če kar debelih, ki gredo, če so ne preveč zrele in še trdnega mesa, še kar od koščic, ko se zmehčajo, pa ne več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2016 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot si ti Metuljc opisala v drugem delu, tako sem nekdaj jaz delala. Sem imela kar lepo drevo s temno rdečimi listi in tudi takimi plodovi.
Mi je ta način manj časa vzel, pa še olupov ni bilo. Meni osebno je to bolj komot.
Sedaj bi pa delala kakor koli samo, da bi imela iz česa. Sedaj bi bolj delala sokove.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2016 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla
Minuli teden sem prvič naredila bolj džem kot marmelada iz mandarin. Meni je super. Pa moji dragi Gartlčanki sem dala v pokušino in ja, preživela je. je je

lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.