Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čemaž tako in drugače
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2016 23:24    Naslov sporočila: Čemaž tako in drugače Odgovori s citatom

ČEMAŽEV PESTO:
V multipraktik do vrha naložimo čemaževe liste, dodamo žličko soli in 2 dl oljčnega olja. Zmiksamo in naložimo v kozarčke. Pazimo, da v kozarčku ni mehurčkov. Na vrh dolijemo olje, da se dobro zapre.
Tako shranjen pripravek zdrži do naslednje sezone, če ga prej ne pojeste.

UPORABA PESTA:

* Namesto česna v solatah ali pri ribah namesto tržaške omake

* Za namaz 4 žlice čemaževega pesta zmešamo z 250 g pretlačene skute.

* Špageti - v višji kozici pogrejemo 3 žlice pesta, dodamo kozarček vloženih artičok in dodamo pravkar skuhane špagete. Premešamo, serviramo na krožnik, potresemo s parmezanom in pinjolami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
turururu



Pridružen/-a: 12.06. 2013, 22:52
Prispevkov: 135
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2016 19:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Martinka, da si spomnila na čemaž, jaz sem čisto pozabila Evil or Very Mad . Takoj jutri grem v akcijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2016 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala martinka, smo ugibali, če je v njem majoneza,.....pa vidim, da je res preprost in super namaz.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 07:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadnjič sem v dar dobila kozarček čemaževega pesta v katerem so poleg naštetega še zdrobljeni orehi, lešniki in pinjole. Ne vem pa, kako je z obstojnostjo ...

Ja tudi jaz bom letos nabirala že pošteno odrasel čemaž. Mislim, da pride nabiranje na vrsto naslednji teden (glede na stvari, ki jih moram postoriti prej in so bolj nujne).
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 08:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Zadnjič sem v dar dobila kozarček čemaževega pesta v katerem so poleg naštetega še zdrobljeni orehi, lešniki in pinjole. Ne vem pa, kako je z obstojnostjo ...


Lahko tudi zmlete sončnice. Čisto na koncu primešamo še malo sveže naribanega parmezana (ne tistega, ki se že nariban kupi v vrečki - je velika razlika v okusu).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 08:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz vedno dodam sončnično seme. Z obstojnostjo ne vem, kako je, ker takoj porabimo. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 09:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za shranjevanje jaz dodam čimbolj drobno narezanemu čemažu, le sol in oljčno olje. Sem ga tudi že miksala, ampak za daljše shranjevanje nam je bolj všeč drobno narezan (kakor komu ugaja), je pa z rezanjem malo več dela.
Čemaž v kozarčku čimbolj potlačim in na vrh dodam še žlico, ali dve oljčnega olja zaradi boljše obstojnosti in shranim v hladilnik.
Tako pripravljenega rabim za juhe, omake, frtaljo....

Za namaz pa mu dodam nekaj skute, trdo kuhano jajce, sol, kislo smetano, sladko papriko (popra ne dodajam, ker ga ne marajo)malenkost majoneze in vse skupaj zmiksam.

Za pesto pa ga zmiksam z dodatkom oljčnega olja, pinjol, ali mandljev, soli in parmezana.

Lepo se ohrani tudi v skrinji, ampak jaz ga pripravim za skrinjo v listih, da ne izgubi preveč eteričnega olja.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, tudi mi raje kot, da bi vnaprej delali pesto, zamrznemo cele liste (tako bazilike, kot čemaža) in ju potem pripravimo tik pred uporabo - sproti. Se nam zdi, da je okus boljši, bolj svež, skratka bliže sveže nabranim. Edino kar me pri zamrzovanju moti je, da se porablja energija (želim kar v največji meri prispevati k ohranjanju naše Zemljice). Pravijo pa tudi, da z zmrzovanjem izničimo sončno energijo shranjeno v listih. Tako je shranek osiromašen za vitalne energije... Zaradi obeh naštetih razlogov se trudim kar največ shrankov pripraviti s pomočjo pasterizacije, sušenja, soljenja in sladkorjenja.

Ali vi tako pripravljen pesto hranite v hladilniku? Jaz sem lansko leto pripravila nekaj kozarčkov česnovih listov v ol.olju. Hranim jih v shrambi in so še vedno v redu. Sem se pa pogovarjala s prijateljem, ki je naredil čemažev pesto (dodal je tudi orehe, pinjole), pa so mu vsi kozarčki zavreli....
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kozarčkih hranim samo pripravljeno s soljo in oljčnim oljem.
Pesto z orehi, mandlji, ali pinjolami in parmezanom pripravljam sproti iz shrankov v kozarčkih, ki jim dodam le sol in oljčno olje.

Sušila pa nisem čemaža še nikoli, ker s sušenjem zgubi preveč eteričnega olja.
V shrambi nisem še nikoli hranila tega, nekako si ne upam, čeprav sem že večkrat brala, da ljudje tako shranjujejo - "neveren Tomaž" Embarassed

To pa bi verjela, da ni obstojno, če mu že takoj dodaš oreščke, parmezan in .... shraniš.

Ker je čemaž sorodnik česna, sem pred leti, enkrat samkrat namočila v kozarcu od 70 ml samo cvetje čemaža, ga zalila z dobrim domačim šnopcom in ga imela kake 3 tedne na soncu na oknu.
Če je bil kakšen učinek ne vem, ker sem ga podarila starejšemu gospodu, ki je imel težave s srcem, arterisklerozo... ... starostne težave
lp
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sem delal čemažev pesto. pa je zavrel v špajzi. pa zelo smrdi ko zavre.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čemažev pesto delam podobno, kot MARTINKA, le brez soli, ker se mi zdi, da sol preveč spremeni okus.

Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.

Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.

In to, da listi ob pripravi niso mokri.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[quote="muha".]In to, da listi ob pripravi niso mokri.[/quote]

Še bolje je, da so že malo uveli, imajo še manj odvečne vode v sebi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, tole s suhimi in malo uvelimi listi pa zna biti ključni podatek. Bom letos tako (samo z oljem) pripravila nekaj kozarčkov.

Mi veliko čemaža pojemo kot juho... Pa tudi skutni štruklji s čemažem so odlični. Uh, se mi že cedijo sline Wink
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bety11



Pridružen/-a: 12.04. 2016, 21:39
Prispevkov: 198
Kraj: Stara Sušica pri Pivki

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2016 07:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz čemaž skuham s koprivami in enim krompirčkom ali žlico prosenih semen.....zmiksam in dobim kremasto juho......Primerna tudi za dojenčke. Very Happy
_________________
Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 23 Apr 2016 09:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čemaž lahko uporabimo povsod tam, kjer običajno uporabljamo česen.

Ko spomladi pripravljam špinačo (jed) iz mladih kopriv, vedno napravim mešano s čemažem. Je zelo dobra in zdrava jed.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.