Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Česen 2015
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gun



Pridružen/-a: 26.02. 2014, 18:59
Prispevkov: 139
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 09:47    Naslov sporočila: Česen 2015 Odgovori s citatom

Prejšnje strani
Česen 2014
Česen s prispevki 2013
muha
<hr>
Eno vprašanje imam.
Kot sem slišal česen nam ne zdrži celo leto, ampak ne zato ker ga nimamo ampak ker postane "suh" (trhlen).
Mene zanima ali ga imate vi svežega čez celo leto in kako ga skladiščite da ga nam nebo treba naslednjih par mesecev v sezoni kupovati.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gun, pri meni zdrži do naslednjega pridelka (julij). Kot dokaz sem prilepila fotografijo lanskega zadnjega stroka slikanega skupaj z novim česnom (na strani 34, datirano 21.julij 2014). Vidi se, da je enoletnik bolj suh (rumene barve), vemdar je bil vseeno še čisto dober za uporabo - ni bil puhel.
Mislim, da je dobro skladiščenje odvisno od sotre česna, načina pridelave in seveda od skladišča samega.
Pri meni je vse troje urejeno takole:
- sorta česna je Anka
- pri pridelavi se držim načela biodinamike /vse v zvezi s česnom počnem na dan za korenino
- skladišče pa ni nič posebnega - nedokončan prostor v pritličju, kjer prezimujem tudi rastline. Torej svetel, povprečna temnperatura pozimi 10-12st. Vlaga normalna. Hranim ga lepo razporejenega v eni plasti v gajbicah, na svetlem - ni nič pokrit.

Pravijo, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da česen ni gnojen (v skladišču gnije) in, da ni pobran prepozno (ko se stroki že ločujejo ) - v tem primeru naj bi prej kalil...

Če pa že govorimo o skladiščenju: pregledala sem vse moje skladiščnike (sorte, ki jih poizkusno skladiščim poleg mojega česna). Zaenkrat so še vsi v redu, le Portugalc že kaže zelene špičke (zaenkrat so še pod lupino, a že lepo vidne)
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja Portugalc je zgodnja sorta zato kaže že špičke. Tudi nasajen je za razliko od Anke, ki je ni še nikjer, visok že 10-20cm. Sedaj sicer precej pomečkan zaradi zadnjega snega, ampak ni nič narobe. Se bo že poštimal. Po svoje škoda, ker ga nimam kaj več. Sicer lani 2 vrstici, letos 5 ali 6. Bo naslednje leto (upam) več.

Vprašanje za izven. Ali je kdo zasledil, da bi za rjavenje česna lahko bila kriva listna rjavost proti koncu rasti. Res, da so sosedje imeli druge sorte kot Anka, oboje je rastlo na isti nepognojeni njivi, a so škropili proti listni rji, jaz pa ne. Njihov česen tudi sedaj ne rjavi, med tem, ko moj kar precej. Res je tudi, da so pogoji skladiščenja drugačni, ampak je zanimivo, da zgodnje prej pobrane sorte te težave večinoma nimajo. Rja na listih se je pojavila proti koncu rasti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bicikel, kako zgoden pa je Portugalc? Kdaj je lani dozorel?
Tole z rjo in vplivom na stroke, pa bo treba malo pbrskati po literaturi. Kolikor se spomnim, nisem zasledila, da bi bilo posledica rje tronhnenje strokov v skladišču.

Tudi pri meni se je rja pojavila proti koncu rasti (ni je sicer bilo veliko), a so stroki zdravi. Mogoče sem od jeseni pa do zdaj naletela na ene tri, štiri, stroke, ki so imeli kakšen rumen flek.

Vsekakor pa drži, da začne česen, ki je razstročkan hitreje odganjati. Letos imam kar nekaj razstročkane Anke, ki sem jo jeseni po pomoti pripravila za sajenje. Ti stroki v zdaj že po malem odganjajo - ko jih režem imajo v notranjosti že zelen kalček...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 12:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani je Portugalc dozorel nekje konec junija. Natančneje ne vem, ker sem ravno takrat enkrat bil tudi na dopustu in nisem pretirano spremljal.
Seveda se je napad rje zgodil ravno takrat, ko me ni bilo. Rolling Eyes

Drugače pa ne govorim o trohnenju (razapadu stroka), ampak o hiranju (manjšanju volumna) in rjavenju površine stroka pod lupino. Na zunaj ni videti nič na robe, če vzameš celo glavico v roko pa čutiš, da je spodaj manj volumna, pa še to ne nujno vsi stroki. Podobni kot mogoče postanejo tudi pri tebi po dolgem času skladiščenja. Pri meni se je to začelo že na jesen pred saditvijo.
Seveda je lahko razlog tudi skladiščenje, a me zanima ali bi bil lahko vzrok v listni rji, ki je bila pri meni močna (lanska vlaga jo je dodatno pospešila) in se je morebiti preselila na stroke.

Brbr, če imaš kaj literature, lahko prosim, da malo pobrskaš kaj pišejo o rji na česnu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Jan 2015 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To se pravi Portugalec dozori cca 1mesec prej kot Anka...
Ja, ja vem kaj misliš. S trohnenjem sem mislila prav to (sem se nerodno izrazila).
Kakšne posebne literature nimam - nekaj splošnih knjig o vrtnarjenju in kmetovanju, pa seveda razne članke na spletu. Bom pa ob priliki o tem povprašala učene glave.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2015 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, 19. oktobra posajen Ptujski jesenski je danes tak. Anka, sajena isti dan, še spi kot top.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2015 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona, od srca sem se zdajle nasmejala.... Ja, tale Anka je res zaspanka, a potem vse nadoknadi Wink
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2015 15:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda, je le punca Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2015 18:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Medtem, ko punca spi, ga fantje biksajo...

Takole je pri meni pognal Portugalc (imam eno glavico od Bicikla)



Ni več za šparat, a ne. Torej smo ga danes rabili za kuho in primerjali z Anko.



Portugalc ima belo lupino in strok bolj kroglaste oblike. V glavi so stroki približno enake velikosti. Lupina je tanjša kot pri aAnki, zato se malo težje lupi (posebno del okoli vršička). Portugalc ima v primerjavi z Anko bolj belo meso, Ankino meso je bolj krem barve. Okus je podoben, a je moja hči rekla, da je Anka bolj pekoča, Portugalc pa bolj polnega okusa...

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gun



Pridružen/-a: 26.02. 2014, 18:59
Prispevkov: 139
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 29 Jan 2015 19:49    Naslov sporočila: re Odgovori s citatom

Zanima me malo vec o februarskem sejanju cesna na vrt.lahko kdo kaj vec napise
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2015 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem dosti o spomladanskem sajenju, ker česen vedno sadim jeseni. Sem pa lansko leto nekaj pozabljenih zarodnih čebulčkov sadila zgodaj spomladi, pa so lepo zrastli.
Mislim, da je spomladi najtežje zadeti pravi čas za sajenje, da zemlja kmalu po sajenju ne zmrzne in se česni lahko ukoreninijo. Pa tudi mokro je zgodaj spomladi precej.

Gotovo pa bodo več uporabnega povedali tisti, ki sadijo česen spomladi.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2015 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem česen zelo pogosto sadila pozno spomladi. Bil je zelo zdrav, okusen, pridelek pa ne prav bogat - torej, glavice niso bile velike. Ampak tudi stročki, ki sem jih potikala, niso bili veliki. Sorta: neznanec od mame Wink
Sadila sem tudi že v maju. Od tega je bil pridelek skromen. Že rast je bila skromna. A tudi ta je bil sicer zdrav.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2015 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosim za nasvet.

Česen mi počasi pričenja propadati. Pri koreninicah se po malem pojavlja sivo-zelena plesen, stročki, oziroma meso na spodnjem delu pa gnijejo. Ni še panika, bo pa.

Kaj naj storim?

Skladiščenje zagotovo ni idealno (težava je verjetno temperatura, ki se tudi spusti pod ledišče; ugibam)

Skratka, ne bi ga želel zavreči.
Razmišljam, če ga olupim, obrežem poškodovane in zamrznem v zamrzovalniku, bo to uredu? ..... razen tega, da bo vse v skrinji dišalo po česnu. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2015 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem si spravila tale recept za vložen česen in se že en mesec spravljam, da bi ga naredila Crying or Very sad , zato ne morem povedati, če je kaj prida Embarassed .
http://m.okusno.je/recept/vlozen-cesen

je pa mogoče ideja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 16, 17, 18  Naslednja
Stran 1 od 18

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.