Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kakijev kis
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2017 16:01    Naslov sporočila: Kakijev kis Odgovori s citatom

Oddeljeno iz teme Sušenje kakijev

adm. TwityPity
<hr>

juglans je napisal/a:
... aja, lupine.


Letos iz njih delam kis. Z dodatkom nekaj jabolk fermentira "k pr norcih" Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2018 23:59    Naslov sporočila: kakijev kis Odgovori s citatom

figula, kako napreduje tvoj kis?
Si namočila sveže ali suhe lupine?

Jaz sem tudi pospravljal "ostanke" od sušenja kakija, suhe lupine namreč...Še vedno vsebujejo toliko grenčice da niso ravno poslastica.

27.1 sem v kozarec dal 100g suhih lupin, in zalil z 2 litri prekuhane sladke vode (100g sladkorja na 2l vode), pokril s servetom in postavil na sobno temperaturo.
Po 3 dneh se je začelo peniti, takrat je bil okus še sladkast, sedaj pa že dobiva okus po kakiju in kisu. Ampak do prave kislosti bo verjetno še trajalo nekaj mesecev..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2018 08:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dala sem sveže lupine.

Odlično je uspel ta kis Smile. Sem kar presenečena. V cca 3 mesecih je že v redu, kisel da streseš z glavo, ko gre navzdol Smile.

V enem kozarcu se je naredila zelo lepa, skoraj cm debela kisova mama, v drugem kozarcu pa bolj suhcena.
Kis je lepe rumenkaste barve, lahko kasneje prilepim slikico.

Razmišljam, da je k hitri dozorelosti prispeval dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. Možno, da je to vpliv taninov v njem ....

Me veseli, da si se lotil kisa kar s suhimi lupinami - bravo palec gor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2018 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej si uporabila sveže lupine še trpkih kakijev ali že omedenih?

Me veseli da ti je uspelo, sicer pa če je premočan, ga pa lahko redčiš, vsaj tako delamo mi pri jabolčnem kisu. Po navodilih babice naj bi se kis redčilo prvi petek po mlaju, s tolikšno količino prekuhane, rahlo sladkane vode, kolikor kisa si pač odvzel.

Meni so svetovali naj dodam kisovo gobo oz. klobuk iz jabolčnika, ampak bom kar počakal da naredi svoj klobuk, mu nočem "kvariti" arome z jabolki Smile

Saj če nebi lupine vsebovale še toliko tanina oz. trpkosti, bi se jih verjetno že nekako "predelalo"... Tako pa še vseeno zagrenijo.. In so šle za kis, po tvoji zaslugi Very Happy

No, jaz sem ga danes še malo razredčil, prelil vse skupaj v večjo posodo, in dodal še 5litrov prekuhane, sladkane vode.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2018 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakiji so bili nezreli. Kot je pisal bataggelli, nezreli kakiji med sušenjem zorijo in res je tako (komaj sem ubranila nekaj kosov pred domačimi kradljivimi sračkami Smile)

Nekaj lupin sem tudi jaz posušila - ampak niso trpke. So tako sladkaste, da jih zmlete v prah uporabljam v posipu za ingverjeve bombončke.

Mrožek ima rad močen kis, zato ga ne bom redčila, vseeno hvala za navodila. Lahko še pridejo prav.
Sama za pitje malo razredčim z vodo in je OK.

Držim pesti, da ti kis lepo naredi!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 03 Feb 2018 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se vrnemo na kaki kis, takole so se polnile steklenice lepe rumene barve Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2018 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula, pa še zelo lepe barve je!

Moj je sedaj po dobrih 3 tednih že rahlo kisel, klobuka pa še ni opaziti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2018 15:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče zato, ker si ti uporabil suhe olupke, pa ni bilo prisotnih veliko živih bakterij?

Sem res vesela, da si se lotil kisa s suho snovjo .... to je sedaj še ena dodatna možnost. Ker v zadnjem času pojeva precej avokada, se poigravam z idejo, da iz njegovih naribanih in posušenih pešk poskusim pričarati kis Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2018 15:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

koliko teh lupin svežih kakijev daš v recimo 2 litra sladkane vode? lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2018 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj osnovni recept je:
- 4 skodelice vode (1 liter)
- 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov)
- 1-3 skodelice sadja, olupkov
(skodelica = 225 g ali 237 ml)

Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2018 16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figulin hvala in lpvoda.

PS: zelo dobro poznam "približno", pri nas je še ena : "koliko pita - prevod koliko rabi že neka sestavina" (npr vode, moke itd)
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 07 Mar 2018 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TwityPity, si kar pustil lupine namakat ali si jih precedil po določenem času?
Po mojem receptu sadje precedim po cca 1 tednu oz. ko se tekočina lepo obarva. Mogoče bi bilo dobro suho snov dlje namakat?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2018 01:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prejšnji teden sem ga precedil. V navadi imamo da kis precedimo takrat ko postane kisel, no na tega sem malce pozabil, in je bil verjetno že kaj prej kisel kot po enem mesecu.
Zagotovo pa ne bo imel tako lepe rumene barve kot tvoj, saj sem ga v začetku že kar precej razredčil, in mogoče ga bom še malo..

Tole je bil ostanek, ko se je oželo, je bilo vsega skupaj za eno skodelico Smile


Sedaj pa čakam da bo začel delati klobuk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2018 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula je napisal/a:
Moj osnovni recept je:
- 4 skodelice vode (1 liter)
- 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov)
- 1-3 skodelice sadja, olupkov
(skodelica = 225 g ali 237 ml)

Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno Laughing


Če bi hoteli biti natačni, gre tule v bistvu za "sladkorni kis", saj je pripravljen iz 25% raztopine sladkorja (saharoze) z dodatkom sadja/olupkov za barvo in aromo.
Nekaj sličnega je nekdo razlagal, da dela slavčkovo pašteto; v receptu je namreč polovica slavčka in polovica konja, torej 1 slavček in 1 konj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2018 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TwityPity, je kaj kislo?

Sem nastavila precej novih kozarcev z različnimi vsebinami za nove okuse. Sva velika potrošnika kisa.
Danes se lotim rabarbare Cool menda naj bi bil kis gotov v 3 - 4 tednih ??
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.