Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




kisanje zelja in repe
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2014 21:22    Naslov sporočila: kisanje zelja in repe Odgovori s citatom

Glej tudi Kisanje v kozarcih

dodala: muha
<hr>


http://www.edusatis.si/preprostost/kisanje-zelja-in-repe-kar-v-kozarcih

Nekateri dajo kozarce v sode z vodo, jaz sem jih zaprla (ne čisto do konca), naložila na pladnje in po treh dneh dala en pladenj na drugega. Prvi teden je malo piskalo, danes pa se je umirilo, po cca enem tednu. Zelje pobiram na staro luno, tj. ta teden, ga ene tri dni medim in nato zribam. Solim 1 - 2 kg na 100 kg, kar pomeni ena žlica na kg.

Lpi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 919
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 16 Sep 2014 23:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preverjeno deluje, enkrat je že zuf dal na forum različico tega recepta (tri dni na 21 stopinjah, važno je, da zelje pod vodo, da ne pride zrak zraven).

Sem pred nekaj dnevi odkril ostanek v enem kozarcu, skisano je bilo pred novim letom. Probam, okus se ni nič spremenil.

Enako naj bi bilo mogoče kisati tudi drugo zelenjavo, predvidevam, da v kombinaciji z zeljem (ki ima potrebno kulturo)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9214
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Sep 2014 07:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aladin, priporočam ti knjigo Dario Cortese: Vlaganje Takole izgleda. V njej boš našel nasvetov dovolj in preveč.
Zelje pa nima nobene posebne kulture, kisanje povzročijo mlečno kislinske bakterije, prav iste, kot kisajo mleko v kislo mleko.
Kisanje v kozarcih deluje, ampak, za večje količine se meni zdi nepraktično. Sama imam sod, zelje pokrijem z vrečkami z vodo, umivanja zelja je minimalno, zelje je pa (lansko) še tako, kot je bilo pozimi, krasno.
Enako velja za kisanje repe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 919
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2014 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc, hvala za naslov. Tukaj pa je link do sorodne teme: http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1903.html

Sem ravnokar dobil nekaj več zelja, pa sem iskal original recept.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
babaco



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09
Prispevkov: 904
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2014 19:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3315
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2014 20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

babaco je napisal/a:
Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme.


Zelo dobro. V zelje sicer dodajam čili - suh ali pa, če je tedaj še pri roki, kar narežem chili bomb- saj mi je zelo všeč malce pekoč. (malce!!!) Seveda, poleg ostaja mešanica brinovih jagod, popra in kumine ter soli.

Repo zgolj solim.

Sem pa letos še malce čaral-fermentiral in sem zelo, zelo zadovoljen z rezultati.
- brokoli (listi in cvetovi) = ful dobra zadevščina, kot bi bil rahlo dimljen
- cvetača in korenje skupaj = zares dobro, sveže, okusom prav prija kislina
- salsa, dobro začinjen paradižnik tomaccio = noro dober dodatek k solatam ali pa kar tako
- kimchi = preklemansko dobro kljub temu, da nisem dodajal sojine omake in ribjega fermenta
- čebula in česen = uredu, vendar mi je bolj všeč sveže
- listi zelene in luštreka = zelo všečno
- listi boraga = ne, not, nikakor, fuj, ... kot konjsko sc...., pustimo to, mali kiks Embarassed
- timijanov ferment = ko odstoji v hladilniku šele dobi pravo vrednost, drugo leto bo obvezen še origanov, šetrajev, ....

Pod črto: Very Happy Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3108
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2014 21:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov.
Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel Crying or Very sad . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel.

Nekje nekaj delam narobe Embarassed Embarassed , vsake toliko pa uspem (?) Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2014 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej Jugi, sem tole zdaj prebral ženički! No zdaj pa hoče podrobnosti! Ajt kar spravi se k pisanju! Lahko tudi pod recepte (še boljš!)
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3315
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2014 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedajle me čaka še nekaj o kokoših na YT, no potem pa se spravim na recepte. Kao. Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9214
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2014 23:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te bomo drezali, juglans, verjemi, zato se raje spravi pisat. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3315
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 00:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojej, težko bom spal. Rolling Eyes

Obljubim za jutri. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 919
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem letos prvič na vrh kozarcev dal še plastiko, ki potlači zelje pod nivo tekočine. Vendar je, čeprav sem natočil tekočino do vrha kozarca preden sem ga zatesnil, zelje vso vodo popilo in na vrhu postalo malo rjavo.

Zgleda bi moral večkrat preverjat še po tem, ko kozarce dobro zatesnim in doliti neklorirano vodo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9214
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 10:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 12:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, tule te bom pa tudi jaz prigajala k pisanju Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3315
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.


Z zadnjim stavkom se absolutno strinjam. Bo v prihodnje potrebno v nabavo za manjšimi posodami.

@Tiana; nekaj malega že nastaja, preostanek sledi,ker je preveč sončno za sedenje notri --> kisanje v kozarcih
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.