Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




kisanje zelja in repe
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1089
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 13:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, glede vremena se pa popolnoma strinjam, toliko bom že počakala. Se tudi namreč jaz ravno odpravljam ven sunny
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula je napisal/a:
juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov.
Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel Crying or Very sad . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel.

Nekje nekaj delam narobe Embarassed Embarassed , vsake toliko pa uspem (?) Shocked


A lahko kakšno besedico več o neuspelih poizkusih. Kako je zgledalo, okus, vonj?
Ker mi dejansko ni znano kaj bi lahko šlo narobe.

Pri meni se je v vseh kozarcih ter kadi z zeljem in repo regularno pričela fermentacija z izločanjem mehurčkov.
Morebiti je bil pri zelju zgornji cm ali dva malo temnejši in mehkejši, ostalo pa je bilo brez vidnih napak.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj ne vem kako bi opisala - enostavno ni bil pravi vonj, enkrat pa je kljub mehurčkom in brbotanju ostalo samo zelo slano - nič kislo Shocked

Moja napaka je, da si nisem zapisala sestavin - ko je uspelo in ko ni. Drugo leto tečemo ponovitveni krog Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, bo naslednjič bolje.

Sicer pa, tako mimogrede. Tudi moj fermentiran brokoli ni bil izrazito kisel, s časom pa je kislina še dodatno plahnela. Ne vem kaj bi se zgodilo, če bi takšno "kisanje" skladiščil kot recimo zelje ali repo.
Ali bi zdržal, ali ne.

Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
Namreč moj izlet onkraj okvirjev z boragom se je končal v "krompirju".
Naslednje leto poizkusim še s koprivami in regradom, ker se najdejo tudi takšni zapisi. Vendar pa v naprej pričakujem raje manj, kot pa več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3109
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:

Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?


Če pomislim so najbolj uspele mešanice, ki so imele zraven redkvico ali pa njene stročke.

To so bile expedicije: vuš po vrtu-poberi kar raste-operi-nareži-zalij-potlači-fermentiraj Laughing Laughing

Saj pravim: zapisat bi si morala, moja glava je čedalje slabši skladiščni prostor Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sadjarvid



Pridružen/-a: 27.06. 2013, 14:58
Prispevkov: 209
Kraj: Pod Krvavcem

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2018 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas pa je letos kislo zelje dobilo neki hrenast pookus. Morda kdo ve, za kaj se je letos to zgodilo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2018 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj pravijo, da zaradi kisanja pri previsoki temperaturi.
Lastnih izkušenj nimam, moje zelje je letos krasno, repa pa, žal, ne, je premehka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sonce



Pridružen/-a: 17.12. 2017, 16:49
Prispevkov: 67
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 09 Feb 2018 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelje kisano po navodilih,ki jih je napisal Zuf,je več kot odlično.Tako dobro,da nič ne zabelim,ker je škoda pokvarit okus.Prvič v življenju jem tako zelje.Hvala Zuf.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.