|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bio
Pridružen/-a: 16.12. 2019, 14:32 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 17 Dec 2019 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
brbr hvala za kompleten postopek.
ali lahko prosim če ni preveč še podatek po kakšnem postopku ste pasterizirala, da ne bom jaz odkrival preveč tople vode
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Dec 2019 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
Kozarčke sem postavila v hladno pečico, temperaturo nastavila na 150st. Ko se je pečica ogrela na nastavljeno temperaturo, sem jo ugasnila in kozarčke v njej ohladila.
Drugače pa pasteriziram tako, da dam kozarce (ne tesno zaprte) v hladno vodo, ki sega do pod pokrova, počasi segrevam do malo pod vretjem - začno se dvigati mehurčki in vzdržujem to temperaturo cca 10min. Potem vzamem kozarce iz vode, do konca zaprem in pokrijem z odejo, da se počasi hladijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bio
Pridružen/-a: 16.12. 2019, 14:32 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: 18 Dec 2019 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, dolžan za kavico ob priložnosti |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Dec 2019 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
bio: če prideš na katero od naših stalnih srečanj , bo prilika pri roki.
Pa še pske lahko prinesemo na pokušino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Dec 2019 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Bio, kavica (ali karkoli drugega) ni potrebna, a vseeno, hvala. ASe pa strinjam z Muho - vabljen na klepet in pokušino... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
češnca
Pridružen/-a: 29.11. 2018, 19:04 Prispevkov: 513 Kraj: ožja Notranjska
|
Objavljeno: 18 Dec 2019 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Res je potrebno dodati malo več olja. Ti pski ga pijejo kot pijanci na Martinovo.
Pri nas ni bilo navdušenja nad namazom na kruhu, zato pa je prišel prav v vseh jedeh kot nadomestek za česen v stroku, od solat do juh In rib. Vsa zaloga je bila v hladilniku, enako kot domača zelenjavna vegeta.
Hvala brbr za idejo, do sedaj smo te cvetove metali na kompost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Dec 2019 23:15 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Bio, kavica (ali karkoli drugega) ni potrebna, a vseeno, hvala. ASe pa strinjam z Muho - vabljen na klepet in pokušino... |
Prva prilika bo že 7. 1. 2020. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Dec 2019 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Češnca, ni za kaj.
Poleg namaza jih jaz shranjujem še takole:
- kar precej pskov jaz na drobno narežem in zamrznem. Čez leto jih potem dodajam med kuhanjem (poleg česna).ker so zelen lepo popestrijo izgled jedi, recimo ričeta... Odlični so tudi z umešanimi jajci,
- eno leto semjih tudi vložila kot stročji fižol. In res so po okusu malo spominjali na stročji fižol. Porabila sem jih kot solato, ki pa sem ji morala dadati nasekljan česen, ker vloženi pski nimajo okusa po česnu.
- drugo leto jih bom poskusila fermentirati (če ne pozabim). se pa malo bojim, da bodo pretrdi.
Metuljc, pridem. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Mar 2020 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Namaz iz česnovih pskov se je spet izkazal. Za test sem kupila par humusov od Argete pa nikomur niso šli v slast. Potem sem povrh humusa namazala še namaz iz česnovih pskov .... počasi smo vse pojedli. Shranek od lani se v shrambi še dobro drži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Mar 2020 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Kok dobr, a ne? Vsako leto znova me preseneti, kako tako malo sestavin da tako žlahten okus. Pri nas ga, na žalost, ni več... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 11 Jun 2020 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem naredila prvi namaz iz peskov. Potrgala sem približno pske s polovice grede, ki so bili res še mladi. Po nasvetu BRbr sem jih včeraj nabrane pustila razprostrte v rastlinjaku, da so se osušili. Danes zjutraj sem jih na drobno zrezala in tudi zrezane pustila malo na balkonu, da se je vlažnost od rezanja osušila. Naredila sem po receptu brbr; dodala sem poleg olivnega olja in soli še malo limetinega soka in pest zdrobljenih mandljev. Nalivam jih v 2 dcl kozarčke, ki jih bom še nocoj po zaprtju kar v pečici pogrela na 100 stopinj in ohladila. Za začetek bom za teh 14 kozarčkov namenila 1 poličko v hladilniku, druga runda čez kak teden pa bo morala preživeti v ne preveč hladni shrambi. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jun 2020 18:19 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem tudi jaz pripravila letošnjo zalogo pesta. Naredila sem ga po prvem receptu ( iz leta 2017), ker se je takrat najbolje obnesel, se mi zdi.
Zapisano imam, da sem takrat pesto naredila v naslednjem razmerju:
1/2kg pskov, 1.25dcl olivnega olja, žlička soli.
Letos sem v eno zmes dala tudi žlico limoninega soka (za probo). Na vrh napolnjenih kozarčkov nisem dodajala nič olja.
Se mi zdi, da je bila prevelika količina olja vzrok, da je lani in predlani olje sililo iz kozarčkov. Mogoče je predlani tudi zaradi večje količine olja pesto dobil nekoliko rumenkasto barvo namesto živo zelene.
No, bomo videli. Upam na najboljše. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jun 2020 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
To me pa res zelo zanima. Po mojih izkušnjah je bolje več olja kot manj, a ni rečeno, da rezultat ni bil slučajen. Vseeno mi je eno leto nekaj kozarčkov "prekipelo", ne pa vsi. Bolj sem dolžila zrak, kot olje, zato od tedaj vsebino sproti temeljito potlačim. Letos pesta ne bom delala, sem sadila manj česna. Kolikor jih ne porabim sproti, jih podarim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Jun 2020 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah se je pesto najbolje odrezal prvo leto, ko sem delala po navedenih razmerjih.
Naslednje leto sem dodala več olja in ga tudi malo polila po vrhu. Rezultat, pesto je bil bolj rumene barve, iz precej kozarčkov je sililo olje. Zavrel pa ni.
Lani ne vem točno, koliko olja sem dodala, vendar se je pesto naslabše obnesel. Nekaj kozarckov je na dnu dobilo belkasto tekočino, enemu se je na površini naredila plesen, iz precej kozarčkov je iztekalo olje. kar je bilo dobrih kozarčkov, sem jih pasterizirala in so se obdržali, a mi okus kuhanega olja ni najbolj všeč.
Torej sem šla letos nazaj na prvi recept.
Kaj je vzrok takim nihanjem pri shranjevanju, ne vem. Zna biti, da tudi vsebnost vode v pskih vpliva na kakovost shranjevanja. Če je tako, tudi letos ne bo kaj prida, ker česen v tem času zagotovo ni žejen. Mogoče vpliva tudi čas priprave. Za prejšnja leta ne vem. Letos pa sem pske pobirala v času za plod, pesto pa sem izdelovala v času, ki ni primeren za nič .
Za vsak slučaj bom večino kozačkov pospravila v hladilnik, nekaj pa jih pustila v shrambi. Če bo vse v redu, gredo tudi tisti iz hladilnika v omaro.
Marijav, koliko limetinega soka pa si dodala. jaz si mandljev ne bi upala dodajati, se mi zdi, da je večja verjetnost, da se zadeva sfiži. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 23 Jun 2020 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem potrgala pske z vseh česnov, dva sem pustila, da dozorita. Mladi, sočni, da špricne, ko ga odlomiš. Prepraženi na olju, umešano z jajcem, posoljeno, s kruhom. Mmmm ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 6 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|