Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Česnovi cvetni popki - pski
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bio



Pridružen/-a: 16.12. 2019, 14:32
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni, sem novo prijavljen na forumu, ga pa spremljam že dalj časa, saj je prava zakladnica znanja in idej. Tako da hvala za vse podane nasvete.
Oglašam se ker sem prišel do problema pri vlaganju pskov. Pripravil sem jih kot je bilo prej omenjeno, torej pske operemo, zmeljemo, posolimo, zmes stlačimo v kozarček, zalijemo z oljčnim oljem in zapremo. Vse lepo in prav, vendar mi je tak pesto čez čas začel kakor vreti, in se enostavno pokvaril. Ali mislite da bi bil lahko problem da sem premalo posušil pske, premalo solil????
Kakeršenkoli nasvet je dobrodošel.
Pa še vprašanje okoli priprave pesta, lahko na isti način shranim tudi drugo zelenjavo npr. peteršilj, drobnjak.... Na kaj je treba biti pozoren?
Hvala za nasvete
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pskov še nisem vlagala, a za v olivno olje bi jih bilo treba po moje popolnoma posušiti. Enako, kot se posuši čilije in paradižnike. Mogoče bo kdo povedal kaj več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen,

Tudi meni se je zmeraj enako zgodilo, po kakšnih dveh tednih ( v hladilniku ! ) je začelo vreti in se kvariti.
Zato sedaj obdržim le en majhen kozarček za sproti, ostalo zamrznem.

Skoraj zagotovo se ta proces začne zaradi preveč vode v pskih. Kako in koliko časa jih sušiti, pa ne bi znal odgovoriti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni so zavreli samo enkrat in še takrat sem vedela zakaj: dala sem premalo olja.

Sedaj že med sekljanjem v multipraktiku sproti dolivam olje, da je zmes vseskozi lepo mazava. To spravim v male kozarčke in še povrh dolijem olja kak milimeter na debelo. Solim tudi, a ne preveč. Če med sekljanjem ne dodajate nič olja, ostane vmes najbrž preveč malih prostorčkov.

In ja: pskov nič ne dodatno ne sušim. Tudi perem jih ne, če so obrani videti čisti.

Podobno vlagam čemaž. En kozarček imam v hladilniku odprt že cel mesec pa se ni nič pokvarilo.

Peteršilja in drobnjaka še nisem shranjevala v olju. Vem pa, da jih nekateri sesekljajo in pomešajo samo s soljo. Jaz peteršilj včasih posušim, drugič zamrznem, drobnjak pa vedno zamrznem. Oboje drobno sesekljano.

Najbrž bi se oboje v olju tudi lepo obneslo, le namen uporabe bi bil drugačen. Najbrž ne za juhe, za namaze pa že. Posebej okusni bi znali biti zmešani z mazavo skuto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, a ti jih ročno sekljaš ?! Shocked
Jaz vedno vse zmečem v multipraktik, prav tako pri čemažu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, seveda ne ročno. Prebral si, še preden sem sem v tekst dodala še besedico "v multipraktiku", ker se mi je že zdelo, da bo kdo narobe razumel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bio



Pridružen/-a: 16.12. 2019, 14:32
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za hitre odgovore, torej bo bil pravilen postopek pske dobro posušiti, že med mletjem dolivati olje, natlačitiv kozarce in zaliti z oljem?
Koliko časa mislite da bi to potem moralo zdržati v shrambi, ne v hladilniku?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 18:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na strani 2 te teme je citiran točnejši recept. Po tem receptu (morda malenkost več olja, ne morem reči, ker ga dolivam po občutku) meni zdržijo v shrambi na 18 - 20 °C leto dni ali več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm, jaz jih pred predelavo ( če prav vem ) vedno operem. Bi to znal biti problem ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, če jih potem osušiš. Če pa ne, bi znalo res slabo vplivati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Dec 2019 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Precej izkušenj z njimi ima tudi brbr, morda še ona doda svoje izkušnje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laksikon



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19
Prispevkov: 439
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2019 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:

Podobno vlagam čemaž. En kozarček imam v hladilniku odprt že cel mesec pa se ni nič pokvarilo.



jaz imam precej čemaža v res dobrem domačem olivnem olju od lanskega leta, torej pomlad 2018. Izgleda vse v redu, na okusu in videzu ni opaziti, da bi bilo kaj narobe. A lahko še uživamo? Shranjeno v kleti od 10-14°C.
Ne razumem, kako lahko imajo v trgovinah na svetlem in toplem čemaž v olivnem olju? Kako izgleda, če napadejo bakterije Clostridia botulinum? Tega se je treba bati, a je še kaj drugega?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bio



Pridružen/-a: 16.12. 2019, 14:32
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2019 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja prav to se isto jaz sprašujem. V trgovinah imajo pesti in namazi preko leta rok trajanja, pa vsi vemo da so temperature, sploh na kakih kamionih med prevozom izredno visoke...

kako to uspejo da se ne pokvari?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2019 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Konzervansi, K-sorbat ... ?!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Dec 2019 11:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj postopek priprave namaza iz pskov je sledeč:

- pski morajo biti kar najbolj sveže porezani,
- jih ne perem. Če pa jih, jih res zelo skrbno obrišem in pustim nekaj ur razprostrete na pultu,
- potem jih z nožem na grobo narežem, ker sem ugotovila, da se tako narezani kasneje v multipraktiku lepše zmeljejo,
- grobo narezane stresem v multipraktik, dodam kvalitetno olivno olje in grobo piransko sol. Razmerje: 1/4kg pskov, 2-2.5dcl olja (sprva sem dodajala samo 1.5dcl olja, a je zmes malo presuha),
- vse skupaj dobro zmiksam. Če so koščki še preveliki, zmes še dodatno obdelam s paličnim mešalcem,
- pesto skrbno nadevam v manjše kozarčke (ccs 1dcl), dobro potlačim, da ni vmes zračnih žepkov, na vrh pokapam nekaj kaplijc olja in dobro zaprem,
- hranim na temnem v shrambi (cca 18-19st),

Tako pripravljen pesto se ohrani leto in več. Po odprtju, kozarec hranim v hladilniku, kjer zdrži zelooo dolgo.

Je pa res, da se je lani kar nekaj kozarcev čudno "obnašalo" - namaz je spremenil barvo (bolj rumeno zelene barve) in olje je začelo iztekati. Drugače ni nič vrelo ali kazalo kakšne druge znake pokvarjenosti. Tako jih nismo uporabljali in so še zdaj v skladišču, kjer čakajo, da jih odnesem na kompost. Hecno je, da se v več kot letu njihova pojavnost ni več nič spremenila. Tako nisem prepričana, da so se res pokvarili...

No, tudi letos so bile pri shranjevanju težave - tokrat je kar nekaj kozarčkov zavrelo - na dnu se je začela nabirati tekočina in zmes je posatjala bela. Zakaj je do tega prišlo, ne vem. Na sumu imam preveliko vsebnost vode v pskih, ker je bil maj tako deževen.

Tako sem vse neoporečne kozarčke pasterizirala. Zdaj so OK.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.