Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7930
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 08:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem, ki ste prispevali recepte za uporabo zelenih paradižnikov.
Zeleni paradižniki so, recepti so, zdaj pa zaviham rokave ...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7930
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2013 21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
uporabo zelenih paradižnikov....




Nekaj zelencev sem skuhala v marmelado. Na okus se bom morala še navaditi, odvisno tudi še, kako bo všeč ostalim uporabnikom.
Pa sladkala sem v glavnem s sesekljanimi svežimi lističi stevije in dodala še malo vanilijevega sladkorja.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2013 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

up njami, lpmami, tole pa se dobro sliši, koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7930
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2013 08:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aye-Aye je napisal/a:
... koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? Smile

Približno 50%.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 22:24    Naslov sporočila: hrenov namaz Odgovori s citatom

Tole je pa moja varianta prvega recepta od Aye-Aye.
Lani sem naredila tega hrenovega namaza iz okoli 20 kg zelenega paradižnika, vsi so mi jih nosili Confused (po principu meni tudi, meni tudi Smile )
Takole gre:

HRENOV namaz z zelenimi paradižniki

Sestavine:
3 kg zelenega paradižnika
¾ kg hrena
750 g gorčice (več ali manj glede na okus)
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja

Zelene paradižnike zmelješ, malo po občutku osoliš in pustiš stati čez noč (cca 12 ur), potem ga dobro odcediš oz. ožameš. Dodaš mu nastrgan ali zmlet hren in gorčico.

Posebej daš v posodo:
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
kuhaš cca 10 min in ohladiš ter dodaš k zgornji masi.

Vse skupaj fino zmešaš in daš v kozarce. Povrhu naliješ malo belega olja, da zavaruješ vsebino. Jaz potem kozarčke dam na sredino mize, jih pokrijem z odejo in pustim, da se do konca ohladijo.

Super paše povsod tam, kjer bi človek jedel hren zraven. Ob neki priliki grlobola je hčerka pojedla cel lonček namaza, kar tako, samega - in grlo jo je nehalo boleti Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9275
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2014 22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem gledala, če je že objavljen kak podoben recept, ampak tale je privlačen, pa tudi blog je vreden branja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18678
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2014 06:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2014 07:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, glede na to, da so sestavine hladne, ali ni potrebno pasterizirati?
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9275
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2014 10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.

Mislim, da imajo nariban hren v kozarčkih (res samo nariban hren), mislim, da enega tujega in patudi sloenskega proizvajalca sem že videla v hladilnih vitrinah v Sparu (najbrž tudi drugje).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 01 Avg 2014 16:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res, prehitro je za tale recept Shocked , običajno se lotimo zelenega paradižnika mnogo kasneje. Nisem preverjala, mogoče bi se pa korenine hrena dalo dobiti na kakšnem sadje/zelenjava oddelku večjih trgovin (Leclerc, Špar in Mercator hiperji, ...), sicer pa lahko recept počaka na svoj bolj "naraven" čas, ko se poberejo zadnji paradižniki.

Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari Smile .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1417
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2015 22:17    Naslov sporočila: paradižniki Odgovori s citatom

Figula, so ti paradižniki potem surovi shranki, kuhan je le kis in olje? Kaj se potem do konca ohlaja, če tudi kis ohladiš? Lp Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2015 22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

he he, jap, narobe se mi je zapisalo Embarassed vidim, da si pozorno prebrala.
Ker je ohlajeno se seveda nič več ne ohlaja Laughing , no, jaz tako sentimentalno še vseeno malo zavijem v dekico Embarassed
to se mi zdi eno tako simpatičeno sentimentalno početje, kot ritual na koncu Embarassed Embarassed (sem zblojena, res Confused )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1417
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2015 07:54    Naslov sporočila: paradižniki Odgovori s citatom

Hvala za hiter odgovor.

Torej so paradižniki in ostale sestavine res surove. In praviš se nič ne kvari. To, ko odpreš, pa moraš verjetno kar porabiti, ne? Torej v male lončke...Lp Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2015 09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mil, že nekaj let to delam, moja teta še dlje in se res ni še nič pokvarilo.
Jaz imam za vse namaze raje manjše kozarčke. Ko ga enkrat odpreš, ga je seveda najbolje imeti v hladilniku. Ni treba vse takoj pojest Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20
Prispevkov: 363
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2015 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

6 zelenih paprik
6 rdečih paprik
6 zelenih paradižnikov
6 rdečih paradižnikov
2 rdeče čebule
2 bele čebule
1 dl kisa za vlaganje
1 dl olja
2 dl vode
1 žlica soli
1 žlica sladkorja
Sestavine narežemo na manjše koščke (ne miksamo ali ribamo), vse skupaj v loncu zavremo in kuhamo le toliko,da rumena paprika spremeni barvo. Ne dodajamo večje količine tekočine, le to kar je v receptu, ker zelenjava spusti svoj sok, zato je vse skupaj odličnega naravnega okusa. Vroče nadevamo v kozarce, zapremo, pasteriziramo, zavijemo v dekno da se ohladi.
Zadevo delam že 40 let, porabiš vse z vrta, je okusna priloga. Količine sestavin si lahko poljubno prilagajamo, pazimo le pri tekočini, da ohranimo tisti naraven okus zelenjave.
_________________
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.