Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ingver in med
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9270
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 18:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 687
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za recepte.
Me pa zanima, če ima kdo preverjen recept za trde bombone. Verjetno bi mogel uporabit cuker, pol pa ni to to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18676
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče.


Se popolnoma strinjam! Je marsikdaj tako, kot pri igri "telefončki", ki gre od ušes do ušes in na koncu pride ven čisto nekaj tretjega.

Tole okrog vretja žajblja je morda pobrano iz nasvetov za žajbljev liker. Kot pravi metuljc, se tujon izloča v alkoholu, v vodi pa ne, zato je treba najprej narediti močan žajbljev prevretek in precejeno tekočino potem zliti v alkohol.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7735
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole o 3 minutnem kuhanju sem prebrala v knjigi Rudolfa Breuss-a "Zdravljenje raka in levkemije), kjer parvi:

"za grgranje pustite žajbelj 10 minut v vroči vodi, za pitje pa ga je treba kuhati natančno tri minute..... V žajblju je veliko eteričnih olj, ki so za grgranje zelo pomembna, za pitje pa ne smejo biti zraven, zato se mora kuhati 3 minute. Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...."
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4439
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 19:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne pišejo posebej o tujonu, ampak o ''eteričnih oljih'', ne samo na tem linku http://mojpogled.com/zajbelj-vsestransko-zdravilo/ .

Bolj zanesljiv je najbrž tale link lekarn http://www.mb-lekarne.si/slo/koristno/ste_vedeli/rastline/51/Zajbelj_ .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9270
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...."

takle stavek je lahko le nakladanje. Po 3 minutah so vsi fermenti (ki jim že dolgo pravimo encimi) že davno zakrknjeni in neaktivni. Da o tem da se sproti NEK ferment, ne rečem nobene. Taki zapisi nimajo nobene teže (vsaj po mojem pogledu na svet).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoto



Pridružen/-a: 23.10. 2014, 18:27
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2016 22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda.


nisem strokovnjak vendar - če se izloča tujon samo v alkoholu, ga v čaju v nobenem primeru ni, ko ga pijemo, saj damo liste (v katerih ostane tujon) prej ven
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.