|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 27 Avg 2013 21:41 Naslov sporočila: Sataraš po najino |
|
|
Čas, ko je na vrtu vsega dovolj, velikokrat preveč. Pa razmišljaš kaj vse, ki si pridel, bi lahko predelal in kako, z kašnim namenom…. Paradižnikovo mezgo, pa razne omake, ajvar…
Vsa leta do sedaj sva s soprogo pripravljala sataraš, dušeno mešanico čebule, paprike, paradižnika…
Letos pa sva se odločila, da napraviva tudi sataraš, ki ga ne bova hranila v zamrzovalniku ampak v kozarcih v kleti.
Nabrala sva paradižnik, papriko, peteršilj, baziliko, čebulo, česen…vse malo drugače.
- paprike sva očiščene popekla v pečici…jih olupila in narezala na primerno velikost,
- paradižnike sva potopila v vreli vodi, jih olupila, očistila semen in narezala na primerno velikost,
- čebula narezala na tanke rezine, enako česen…
K zmehčani čebuli sva dodala česen, še malo prepražila, dodala narezano papriko in paradižnik, dušila, dušila dokler se olje ne dvigne…dodava začimbe. Po več kot dveh urah dušenja nalijeva v kozarce, jih zapreva, pasterizirava in shraniva.
Razlika je v tem, da večina papriko, paradižnik in ostalo nareže in duši na maščobi....Kdor pa ima občuljiva prebavila ve, da so prav olupki natežje prebavljive stvari, zato jih je modro izločiti.
Takole pa izgleda to v posameznih fazah in končno v kleti:
_________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Avg 2013 06:56 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv recept.
Se pa sprašujem, zakaj je treba kozarce, če vanje nalijemo praktično še vrelo vsebino, kasneje dodatno pasterizirati? Jaz jih nikoli in ni problemov. Tudi maso za sataraš sem že tako shranjevala in se je v redu ohranila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 28 Avg 2013 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
muha,
dela je bistveno več, je pa res, da je zaradi olupljenih plodov lažje prebavljivo.
Glede pastriziranja pa sem enkrat že navedel razlog: gre za 100% zaščito vloženega, saj pri manipulaciji med polnjenjem lahko pride do napake..
Res pa je, da sem nekaj let zapovrstjo vlagal paradižnikovo mezgo v "steklenice" od kokte /0,3 in 0,5 l/. Te so iz najdebelejše plastike. Temeljito oprane sem polnil z vročo mezgo tako, da sem flaško držal v hladni vodi in vanjo vlival vsebino. Le malo se je deformirala. Napolnil sem jo ČEZ rob, jo zaprl in počasi ohladil. V kleti so počakale do novega paradižnika. Niti ena se ni pokvarila. Letos pa sem nabavil steklenice s pločevinastim pokrovčkom. Polnim lahko že malo ohlajeno - malo manj vroče in pasteriziram.
Saj veš, človek vedno nekaj eksperimentira, preizkuša nekaj novega, drugačnega. Najlažje je dati vse v zamrzovalnik....toda saj veš kako je izgledalo, ko je bilo v njem veliko mezge, pa sataraša, pa....pa...
Res pa je tudi, da zaupam strokovnjakom, ki o tem pišejo, v konkretnem primeru sem pasteriziranje povzel po Janji Remškar - Shranjeno bogastvo domačega vrta.
Letos sem tako delal tudi pindžur. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Avg 2013 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
Odkar imam lonec za pasteriziranje (vsaj 15 let) vanj vtaknem vsako vložnino, preden jo pospravim v shrambo, ki pri meni ni najbolj optimalna. Saj veste: ziher je ziher . _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 28 Avg 2013 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi se pokvarilo če ni treba in tudi po tem vidiš, če kakšen pokrovček ne prime, ga zamenjaš ali vsebino porabiš. lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Avg 2013 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa mene očitno rešuje shramba brez oken, ki ima poleti in pozimi konstantnih 16-18 °C , odvisno od višine police. Odkar sem zelo pazljiva s pokrovčki in vse poškodovane zavržem takoj po odprtju kozarca, nimam težav. Mogoče kaj pripomore tudi, da enako kot kozarce istočasno segrejem še pokrovčke? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Avg 2013 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pri segrevanju kozarcev in pokrovčkov je res več dela, ampak taki "varnostni" ukrepi se praviloma zelo izplačajo.
Meni ni slabšega kot da sem se trudila z vso "packarijo", potem pa zavre ali splesni. Se je zgodilo zelo poredkoma, bolj na začetku moje kuharske kariere. Zdaj raje zelo pazim, saj imam klet zelo neprimerno za hranjenje vložnin (blok s centralno, slabo izolirane cevi pa v kleti). _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 05 Avg 2016 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kar lepo raste število kozarcev in kozarčkov. Danes zopet ena runda. Pa še bo, hvala bogu.
.Svojo papriko sem čisto v živo pobrala, tako, da je nekaj časa ne bo. Za današnjo rundo je bilo potrebno kupit.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 05 Avg 2016 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pridna si Cinija. In kako lepo zgleda tako polna skleda. A te lahko prosim se za recept za sataras po tvoje. Glede na to, da imam kar nekaj zrele zelenjave na vrtu in dopust, se bi lotila se kaksnega shranka. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 06 Avg 2016 22:52 Naslov sporočila: |
|
|
Tako, opremljeno je z napisi in čaka na premik v klet. To se bo zgodilo jutri, ko bom na tem mestu zavila v deke novo rundo, ki jo bova delala jutri v večji posodi. Jutri bom dala notri kar precej bazilike, saj ta runda bo izključno za testenine in riž.
. To se nanaša na sataraš.
Mehiške kumare so mi pa zelo všeč v krompirjevi solati.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Avg 2016 06:38 Naslov sporočila: |
|
|
cinija .
Mi dvigaš moralo, da se bom tudi sama laže lotila prve runde. A ne, kako te pogreje pri srčku, ko gledaš, kako se polnijo police v shrambi. In kako hitro zmanjkuje praznih kozarcev, za katere med letom že razmišljaš, ali jih ne bi bilo najbolje odnesti v kontejner, da ne bodo delali napote . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 07 Avg 2016 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Res je s temi kozarci tako, kot si napisala. Čez zimo daš otrokom kaj, pa komu za kakšno darilce, pa komu za pokusit in gre po kozarcih. Vsako leto teh res malih še nekaj dokupim, da je veselega decembra nared za darila.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Avg 2016 08:26 Naslov sporočila: |
|
|
S temi kozarčki je res križ: celo leto se mi valjajo in mi delajo napoto - še malo, pa jih bo zmanjkalo... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 07 Avg 2016 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ooo... lepo, Cinija !
Luškane so te mehiške kumarice. Kot bradavičaste, debele olive !
Jaz sem pa malo len za označevanje kozarčkov.
Sicer imam v službi možnost si natisniti na termo nalepke 2 x 8 cm, ampak vedno pozabim ...
Pa tisto gre potem še težko dol. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 07 Avg 2016 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Do sedaj sem kar na izolir trak napisala in gre tudi lepo dol. Letos sem se pa odločila, da malo spremenim. Tu na Gartlcu sem videla tako opremeljene kozarčke in mi je bilo tako lepo, pri duši in na oko.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|