Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sataraš po najino

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
viktorh
Deaktiviran


Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46
Prispevkov: 315
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2013 21:41    Naslov sporočila: Sataraš po najino Odgovori s citatom

Čas, ko je na vrtu vsega dovolj, velikokrat preveč. Pa razmišljaš kaj vse, ki si pridel, bi lahko predelal in kako, z kašnim namenom…. Paradižnikovo mezgo, pa razne omake, ajvar…

Vsa leta do sedaj sva s soprogo pripravljala sataraš, dušeno mešanico čebule, paprike, paradižnika…

Letos pa sva se odločila, da napraviva tudi sataraš, ki ga ne bova hranila v zamrzovalniku ampak v kozarcih v kleti.
Nabrala sva paradižnik, papriko, peteršilj, baziliko, čebulo, česen…vse malo drugače.
- paprike sva očiščene popekla v pečici…jih olupila in narezala na primerno velikost,
- paradižnike sva potopila v vreli vodi, jih olupila, očistila semen in narezala na primerno velikost,
- čebula narezala na tanke rezine, enako česen…

K zmehčani čebuli sva dodala česen, še malo prepražila, dodala narezano papriko in paradižnik, dušila, dušila dokler se olje ne dvigne…dodava začimbe. Po več kot dveh urah dušenja nalijeva v kozarce, jih zapreva, pasterizirava in shraniva.

Razlika je v tem, da večina papriko, paradižnik in ostalo nareže in duši na maščobi....Kdor pa ima občuljiva prebavila ve, da so prav olupki natežje prebavljive stvari, zato jih je modro izločiti.
Takole pa izgleda to v posameznih fazah in končno v kleti:




















_________________
Viktorh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18632
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2013 06:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiv recept.

Se pa sprašujem, zakaj je treba kozarce, če vanje nalijemo praktično še vrelo vsebino, kasneje dodatno pasterizirati? Jaz jih nikoli in ni problemov. Tudi maso za sataraš sem že tako shranjevala in se je v redu ohranila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
viktorh
Deaktiviran


Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46
Prispevkov: 315
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2013 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha,
dela je bistveno več, je pa res, da je zaradi olupljenih plodov lažje prebavljivo.

Glede pastriziranja pa sem enkrat že navedel razlog: gre za 100% zaščito vloženega, saj pri manipulaciji med polnjenjem lahko pride do napake..
Res pa je, da sem nekaj let zapovrstjo vlagal paradižnikovo mezgo v "steklenice" od kokte /0,3 in 0,5 l/. Te so iz najdebelejše plastike. Temeljito oprane sem polnil z vročo mezgo tako, da sem flaško držal v hladni vodi in vanjo vlival vsebino. Le malo se je deformirala. Napolnil sem jo ČEZ rob, jo zaprl in počasi ohladil. V kleti so počakale do novega paradižnika. Niti ena se ni pokvarila. Letos pa sem nabavil steklenice s pločevinastim pokrovčkom. Polnim lahko že malo ohlajeno - malo manj vroče in pasteriziram.

Saj veš, človek vedno nekaj eksperimentira, preizkuša nekaj novega, drugačnega. Najlažje je dati vse v zamrzovalnik....toda saj veš kako je izgledalo, ko je bilo v njem veliko mezge, pa sataraša, pa....pa...
Res pa je tudi, da zaupam strokovnjakom, ki o tem pišejo, v konkretnem primeru sem pasteriziranje povzel po Janji Remškar - Shranjeno bogastvo domačega vrta.
Letos sem tako delal tudi pindžur.
_________________
Viktorh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2013 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odkar imam lonec za pasteriziranje (vsaj 15 let) vanj vtaknem vsako vložnino, preden jo pospravim v shrambo, ki pri meni ni najbolj optimalna. Saj veste: ziher je ziher Wink .
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59
Prispevkov: 837
Kraj: Slovenske Konjice

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2013 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zakaj bi se pokvarilo če ni treba in tudi po tem vidiš, če kakšen pokrovček ne prime, ga zamenjaš ali vsebino porabiš. lp D
_________________
Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18632
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2013 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem pa mene očitno rešuje shramba brez oken, ki ima poleti in pozimi konstantnih 16-18 °C , odvisno od višine police. Odkar sem zelo pazljiva s pokrovčki in vse poškodovane zavržem takoj po odprtju kozarca, nimam težav. Mogoče kaj pripomore tudi, da enako kot kozarce istočasno segrejem še pokrovčke?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7881
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2013 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri segrevanju kozarcev in pokrovčkov je res več dela, ampak taki "varnostni" ukrepi se praviloma zelo izplačajo.
Meni ni slabšega kot da sem se trudila z vso "packarijo", potem pa zavre ali splesni. Se je zgodilo zelo poredkoma, bolj na začetku moje kuharske kariere. Zdaj raje zelo pazim, saj imam klet zelo neprimerno za hranjenje vložnin (blok s centralno, slabo izolirane cevi pa v kleti).
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3091
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2016 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar lepo raste število kozarcev in kozarčkov. Danes zopet ena runda. Pa še bo, hvala bogu.


.Svojo papriko sem čisto v živo pobrala, tako, da je nekaj časa ne bo. Za današnjo rundo je bilo potrebno kupit.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1335
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2016 18:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridna si Cinija. In kako lepo zgleda tako polna skleda. A te lahko prosim se za recept za sataras po tvoje. Glede na to, da imam kar nekaj zrele zelenjave na vrtu in dopust, se bi lotila se kaksnega shranka.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3091
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2016 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako, opremljeno je z napisi in čaka na premik v klet. To se bo zgodilo jutri, ko bom na tem mestu zavila v deke novo rundo, ki jo bova delala jutri v večji posodi. Jutri bom dala notri kar precej bazilike, saj ta runda bo izključno za testenine in riž.
. To se nanaša na sataraš.
Mehiške kumare so mi pa zelo všeč v krompirjevi solati.

lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18632
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2016 06:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cinija up .
Mi dvigaš moralo, da se bom tudi sama laže lotila prve runde. A ne, kako te pogreje pri srčku, ko gledaš, kako se polnijo police v shrambi. In kako hitro zmanjkuje praznih kozarcev, za katere med letom že razmišljaš, ali jih ne bi bilo najbolje odnesti v kontejner, da ne bodo delali napote Embarassed .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3091
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2016 07:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je s temi kozarci tako, kot si napisala. Čez zimo daš otrokom kaj, pa komu za kakšno darilce, pa komu za pokusit in gre po kozarcih. Vsako leto teh res malih še nekaj dokupim, da je veselega decembra nared za darila.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7881
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2016 08:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S temi kozarčki je res križ: celo leto se mi valjajo in mi delajo napoto - še malo, pa jih bo zmanjkalo...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5041
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2016 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ooo... lepo, Cinija ! palec gor
Luškane so te mehiške kumarice. Kot bradavičaste, debele olive ! Laughing

Jaz sem pa malo len za označevanje kozarčkov.
Sicer imam v službi možnost si natisniti na termo nalepke 2 x 8 cm, ampak vedno pozabim ...
Pa tisto gre potem še težko dol.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3091
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2016 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Do sedaj sem kar na izolir trak napisala in gre tudi lepo dol. Letos sem se pa odločila, da malo spremenim. Tu na Gartlcu sem videla tako opremeljene kozarčke in mi je bilo tako lepo, pri duši in na oko.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.