|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 08:49 Naslov sporočila: Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki |
|
|
Glej tudi:
dodala: muha
<hr>
Ajvar iz nepraženih paradižnikov
Tak recept sem našla v reviji Ozimnica. Pa me zanima ali je kdo že to poskušal, saj so paradižniki surovi. Je to varno, zaradi solanina. Na internetu pa je tudi različica z dušenimi zelenimi paradižniki. Kaj je bolje?
Sestavine:
2kg zelenega paradižnika
200gr hrena
200gr gorčice
1 skodelica olja
sol
Paradižnik operite in zmeljite z mlinčkom za meso, potem pa ga pustite na cedilu, da se dobro odcedi. naslednji dan dodajte gorčico, nariban hren, olje in sol ter vse skupaj dobro premešajte. nalijte v kozarce in pri tem dobro pritiskajte, da se iz mase iztisne ves zrak. Kozarce zaprite s celofanom in shranite k ozimnici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da če boš porabila samo tiste zelene, ki že tvorijo gel, ne bo notri nič več strupenega, kot v marsikaterem živilu, ki ga dnevno uporabljamo.
Soseda mi je pred leti pravila, da je njena babica vse zelene paradižnike vlagala, pa ne v alkoholni kis, se ne spomnim točno v kaj, ampak zvenelo je bolj strupeno od kisa. In da so pozimi te paradižnike jedli z veliko slastjo. Njena teta gre krepko čez 90. leto, soseda je pa tudi nadpovprečnega zdravja pri skoraj 80-tih.
Samo tole sem hotela dodat v zvezi s pomisleki glede solanina. Še malo počakajmo, pa bo kdo odkril, da je solanin v manjših odmerkih celo zdravilen . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: |
Samo tole sem hotela dodat v zvezi s pomisleki glede solanina. Še malo počakajmo, pa bo kdo odkril, da je solanin v manjših odmerkih celo zdravilen . |
, se strinjam. Samo kaj ko se to tako hitro spreminja danes je nekaj v redu, jutri ne in potem spet je. No zelenega surovega paradižnika še nisem probala pa ne zaradi solanina, enostavno ne pritegnejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Soseda mi je pred leti pravila, da je njena babica vse zelene paradižnike vlagala, pa ne v alkoholni kis, se ne spomnim točno v kaj, ampak zvenelo je bolj strupeno od kisa. In da so pozimi te paradižnike jedli z veliko slastjo. Njena teta gre krepko čez 90. leto, soseda je pa tudi nadpovprečnega zdravja pri skoraj 80-tih.. |
Muha verjetno je eksencija.
To je osnova za vse zimske solate v BiH a vjeretno še kje drugje.
Ko sem bil majhen je babica oz. mati velikokrat vlagala zelene paradižnik (pravzaprav so bili belo zelene barve se pravi so lih-lih začeli iti v barvo) in po zimi so tako čvrsti, sočni da kar pokajo ob vročem bureku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Gringo je napisal/a: |
Muha verjetno je eksencija.
To je osnova za vse zimske solate v BiH a vjeretno še kje drugje.
|
Gringo ali je to to:
Citiram: | Octena esencija je koncentrirana vodena otopina octene kiseline (CH3COOH), u kojoj je maseni udio octene kiseline oko 80 %. Octena esencija je opasna tekućina jer na koži izaziva duboke opekline. U industriji i kućanstvu iz octene se esencije razrjeđivanjem s vodom pripravlja ocat. Maseni udio octene kiseline u octu kreće se između 4 i 9 %. Pozdrav, |
Pa še konzervans je ponavadi zraven ?
Gringo je napisal/a: |
Ko sem bil majhen je babica oz. mati velikokrat vlagala zelene paradižnik (pravzaprav so bili belo zelene barve se pravi so lih-lih začeli iti v barvo) in po zimi so tako čvrsti, sočni da kar pokajo ob vročem bureku. |
Tole se pa dobro sliši. Kaj če recept napišeš! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | Gringo je napisal/a: |
Muha verjetno je eksencija.
To je osnova za vse zimske solate v BiH a vjeretno še kje drugje.
|
Gringo ali je to to:
Citiram: | Octena esencija je koncentrirana vodena otopina octene kiseline (CH3COOH), u kojoj je maseni udio octene kiseline oko 80 %. Octena esencija je opasna tekućina jer na koži izaziva duboke opekline. U industriji i kućanstvu iz octene se esencije razrjeđivanjem s vodom pripravlja ocat. Maseni udio octene kiseline u octu kreće se između 4 i 9 %. Pozdrav, |
|
Da to je to. eni rečejo esencija, eni eksencija, eni živa eksencija, odvisno od področja.
Aye-Aye je napisal/a: |
Pa še konzervans je ponavadi zraven ?
|
V večino teh solat dodajo konzervanse in vinobrane.
Aye-Aye je napisal/a: |
Gringo je napisal/a: |
Ko sem bil majhen je babica oz. mati velikokrat vlagala zelene paradižnik (pravzaprav so bili belo zelene barve se pravi so lih-lih začeli iti v barvo) in po zimi so tako čvrsti, sočni da kar pokajo ob vročem bureku. |
Tole se pa dobro sliši. Kaj če recept napišeš! |
recept zaa paradižnike misliš?
Moram vprašati drago, jaz sem v oddelku za degustacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 04 Okt 2013 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Gringo je napisal/a: |
recept zaa paradižnike misliš?
Moram vprašati drago, jaz sem v oddelku za degustacijo. |
Seveda. Ne bom a pa delala z eksencijo. Je premočna zadeva pa še konzervans No a vseeno napiši pač kako naredi, potem bomo pa že priredili da bo prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 12:34 Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem našla na spletu, morda še komu pride prav:
Vloženi zeleni paradižnik
zeleni paradižnik – za cca 12 kozarcev
kis za vlaganje – 1 l
vodo – 3 litre
sol – 10 malih žličk
sladkor – 20 malih žličk
korenček – narezan na kolobarje – po okusu
šalotko – za vsak kozarec 2 – 3
celi poper – nekaj zrnov na kozarec
koper – vejica na kozarec
Mešanico kisa, vode, sladkorja in soli dam zavreti. Medtem paradižnik dobro operem in ga naložim v čiste kozarce. Med paradižnike dajem nekaj kolobarjev korenčka, nekaj zrn popra, dve do tri šalotke in vejico kopra. Vse to zalijem z prevreto in še vročo kisovo mešanico. Kozarce dobro zaprem in pokrijem z deko. Pustim, da se čisto ohladijo in jih nato shranim v klet. Vloženi zeleni paradižnik uporabljamo kot prilogo k raznim narezkom, podobno kot vložene kumarice.
Ocvrti zeleni paradižniki
velike zelene paradižnike – 4 kom (lahko so tudi že zreli, vendar morajo biti še zelo čvrsti)
jajca – 2 kom
mleko – ½ skodelice
moko – 1 skodelica
koruzni zdrob – ½ skodelice
krušne dobtine ½ skodelice
sol, poper
olje – za cvrenje
Paradižnike dobro operem in narežem na cca ½ cm debele rezine.
Jajca razžvrkljam in prilijem mleko, posolim in popopram. Premešam. Moko nasujem v drug krožnik in na tretji krožnik naredim mešanico iz koruznega zdroba in drobtin.
Narezane paradižnike najprej malo popivnam, nato jih pomokam, potegnem skozi jajčno mešanico in nazadnje povaljam v mešanici drobtin in koruznega zdroba.
V ponev nalijem olje (paradižniki morajo v olju plavati) in ga segrejem. V vroče olje nadevam panirane paradižnike. Ko so na spodnji strani zlato-rjavi, jih obrnem. Ocvrte paradižnike položim na papirnato servieto, da se višek maščobe odteče. Največkrat jih postrežem z tatarsko omako in poljubno solato. Dober tek želim!
Nasvet: Lahko pa si naredite tudi omako iz: kozjega sira, kisle smetane, malo limoninega soka in malo sesekljane bazilike. Količine sira in smetane so odvisne od tega, koliko omake želite narediti. Vse skupaj malo posolite in malo poprajte ter dobro premešajte.
A veste, kako so dobri narezani na rezine 8-10 mm, povaljeni v ostri moki, ki ste ji dodali sol in poper in jih nato ocvrli???
Salsa iz zelenega paradižnika
Salsa iz zelenega paradižnika je lahko odlična priloga ali pa jed, s katero je druženje s prijatelji še bolj prijetno.
Za pripravo potrebujem:Salsa iz zelenega paradiznika 250x187 Salsa iz zelenega paradižnika
zeleni paradižnik – cca 500g
čili – 3 kom
česen – 1 kom
belo čebulo – ½
sok ene limete
šopek svežega koriandra
Pečico segrejem na 200 st.C. Paradižnike in čilije operem in jih naložim na pekač. V pečici jih pečem, z občasnim obračanjem, cca 30 – 40 minut. Čili običajno vzamem prej iz pečice, paradižniki rabijo malo več časa. Ko paradižniki potemnijo in postanejo mehki, jih vzamem iz pečice in jih ohladim. Ohlajenim odstranim kožico, prav tako čiliju, ki mu odvzamem še seme. Čebulo in česen olupim, na grobo sesekljam in dam v posodo. Dodam še narezan čili in polovico olupljenih paradižnikov. Vse skupaj dobro pretlačim z paličnim mešalnikom. Ostali paradižnik sesekljam bolj na grobo in ga dodam k ostali masi. Vse skupaj polijem z sokom limete, posujem z grobo narezanim koriandrom in solim po okusu. Dobro premešam in jed je gotova. Salsa iz zelenega paradižnika je odlična priloga k zrezkom, pečenim na žaru, k piščancu, pečenem na žaru, odlično se prilega tudi z belo ribo, umešanim jajcem, predvsem pa je odličen partner pri druženju s prijatelji. Takrat jo postrežem samo z tortiljami. Seveda, ne sme manjkati kozarček dobrega vina. Pa dober tek!
Nasvet: Kadar salse ne porabim takoj, jo shranim v kozarček in dobro zaprem. Tako shranjena lahko v hladilniku počaka nekaj časa.
Marmelada iz zelenih paradižnikov
2 kg zelenih paradižnikov
6 manjših jabolk
2 banani
sok štirih limon
1,5 kg želirnega sladkorja (po želji več ali manj)
Paradižnike, jabolka in banane narežemo na manjše kose in zmeljemo v multipraktiku. Stresemo v posodo, v kateri bomo kuhali marmelado, dolijemo limonin sok, posujemo s sladkorjem, dobro premešamo in pustimo stati nekaj časa.
Ob mešanju kuhamo pol ure in pobiramo pene. S kuhano marmelado napolnimo kozarčke, zapremo, za nekaj minut obrnemo na glavo, nato pa jih pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Špageti z zelenimi paradižniki in slanino
6 rezin debelo odrezane slanine
3 stroki česna
pol kilograma zelenih paradižnikov
rdeča paprika
pol skodelice belega vina
žlička mletega čilija
šopek peteršilja
sol, poper
olivno olje
špageti
Na vročem olju rezine slanine popecite, da bo hrustljava. Ko je zapečena, jo položite na papirnato brisačo. V isto ponev dodajte še malo oljčnega olja in nasekljan česen. Paradižnike očistite in narežite na manjše kocke, prav tako papriko. Oboje popražite na olju, dokler se paradižniki ne zmehčajo, približno deset minut. Zalijte z vinom, posolite in popoprajte, po želji dodajte še čili (lahko suhega ali pa svežega). Kuhajte, dokler tekočina ne izpari. Medtem skuhajte špagete. V skledi zmešajte testenine, omako in popečeno slanino, posujte s sesekljanim svežim peteršiljem in po želji s parmezanom.
VIRI:
prvi trije recepti: http://www.kulkuharca.si/vlozena-zelenjava/vlozeni-zeleni-paradiznik/
marmelada: http://www.kulinarika.net/recepti/10457/ozimnica/marmelada-iz-zelenih-paradiznikov/
špageti: http://www.siol.net/trendi/kulinarika/recepti/2012/10/zeleni_paradizniki.aspx
Nazadnje urejal/a MARTINKA 07 Okt 2013 21:30; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 13:52 Naslov sporočila: |
|
|
Martinka, sem jih jaz že tudi gledala, zdaj so pa na enem mestu. Super |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam spremembo naslova teme, saj je zdaj v temi več receptov z zelenimi paradižniki v: Recepti z zelenimi paradižniki ali kaj podobnega. V nasprotnem primeru se bodo recepti prikrili.
Morda bi receptom, pobranim direktno z druge spletne stranoi dodali še link do te strani, bi bilo korektnoi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar sem tamale zelenčke vložila v kis - 6 kozarcev: 2x orange banana, 1x redpear, v ostalih kozarcih pa so pristlai različni okrogli češnjevci.
Jutri pa iz tavelikih naredim čatni po receptu: http://kalejdoskop.blog.siol.net/tag/catni/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 07:27 Naslov sporočila: |
|
|
U koliko zanimivih receptov. Tale zadnji -čatni- bi bilo vredno poizkusiti.
Sama z zelenimi paradižniki zaenkrat ostajam(jih nimam ravno veliko) pri: kot obveznem dodatku v srbski mešani solati (kisov shranek) in pa mešani solati po sistemu "porabi kar je na voljo in ti je všeč" z rahlo pikantnim priokusom.
Kot ne kisla varianta (pasterizacija brez tekočine s kančkom soli) pa jih namešam skupaj z ostalimi paradižniki za dodajanje raznim omakam, juham, tudi v solate se lepo podajo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 08:12 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko malo več napišeš o tehle pasteriziranih paradižnikih za omake? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Paradižnike operem in posušim. Narežem na kocke tam nekje 1cm (manjše češnjevce samo prepolovim). Te koščke potem natlačim v pomite in suhe kozarce(brez morebitnega soka, ki ga izločajo; le tega zlijem kam drugam), na vrhu rahlo posolim (ne vem, kot juho npr.) zaprem in pasteriziram kar na štedilniku, ker gre pač za manjše količine (danes 4 kozarce, pa čez kak dan spet ... kakor pokažejo zaloge). Vode mora biti vsaj 1/3 višine kozarca. Ko zavre zmanjšam temperaturo in pasteriziram kakšnih 20 minut. To je to.
Tile spodnji so sicer rdeči in rumeni, ampak je postopek popolnoma enak tudi pri mešanici z zelenimi. Paradižnik pač ostane -paradižnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Pristavim še jaz recept za paradižnikov "čatni".
Chutney iz zelenih paradižnikov
- 2kg zelenega paradižnike
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine
- 2 veliki zeleni paprika
- 3 srednje velike čebule
- 3-4 stroki česna
- 3 čiliji
- 8 zrn pimento
- 3cm cimetove skorje
- 10 nageljnovih žbic
- 5 kardamomovih semen
- 10 zrn popra
- 350-400g sladkorja
- 3-4 kozarce 10%kisa
- 1 mango (lahko tudi kakšen drug sadež, ali pa tudi brez)
Paradižnik operemo in razrežemo na četrtine, sesekljamo ingver, česen, čebulo, paprika in čilije. Začimbe narahlo stolčemo v možnarju. Vso zelenjavo stresemo v kozico, dodamo začimbe, sladkor in kis. Kohamo toliko časa, da dobimo gostljato zmes (najmanj 1uro) in vmes pridno mešamo. Z vročo zmesjo napolnimo kozarce, dobro zapremo in pokrito počasi ohladimo. _________________ naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 13 Sep 2024 06:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|