|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 10 Jan 2014 16:27 Naslov sporočila: Brix testiranje |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=HXRNHGJK1bY
Danes sem si pogledal tale film ko tip testira bio papriko
in izpade slabša kot iz marketa.Veliko govora o zemlji itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 10 Jan 2014 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv video.
Ekološko kmetijsvo še vedno premalo pozornosti namenja tlem.
Nega življenja v tleh je zakon! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
pomoje je tista ekološka paprika iz filma gojena na hidroponiki.
Zato je tako revna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, saj nisem strokovnjak; samo malo na glas razmišljam .
Saj je to verjetno inštrument s kateri merijo stopnjo sladkorjev v ... kjerkoli , če omenim grozdje, že pri prodaji/prešanjem izmerijo sladkor.
Če pa govorimo o okusu; okus vina se še vedno ocenjuje z brbončicami . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
paprika, kot razumem ni vse samo odvisno od tega v kakšni zemlji je gojena rastlina, temveč tudi koliko časa je od tega kar je bila odtrgana in z vsakim dnem skladiščenja, brix kar lepo pada.
Tole sem kar prenesla iz teme o prehrani paradižnikov.
labia je napisal/a: | Sedaj, ko sem prebral novosti od Thompson Morgana ( paradižnik-krompir), me je v bistvu potegnilo v razmišljanje o merjenju vsebnosti sladkorja in mineralov v soku paradižnika z refraktometrom.
Ja, tisto napravo, ki jo uporabljajo vinarji, ko določajo stopnjo zrelosti- vsebnosti sladkorja v grozdju.
Zanimiva zadeva, sploh nisem vedel, da obstoji vrsta skupin, ki gojijo zelenjavo in sadje in se trudijo doseči čim višje vrednosti po BRIX-u.
Ena od teh je :
http://highbrixhome.com/frequently-asked-questions-about-the-high-brix-garden-program.html
Precej logično, da če je v soku ploda več sestavin, višja je številka Brix, kar bi pomenilo, da je hrana bolj bogata po vsebnosti.
Kaj sploh je Brix in kako se meri je razloženo tukaj:
http://highbrixgardens.com/what-is-brix.html
Seveda je potem zadaj cela znanost, da priskrbimo rastlini čimveč potrebnih snovi v pravem razmerju za kar je bistvenega pomena zemlja v kateri gojimo in mora imeti vse na razpolago.
Nekateri zanesenjaki potem celo hodijo po trgovinah z zelenjavo in merijo kvaliteto sadja-zelenjave, ki jo nameravajo kupiti z takim refraktometrom.
Obstojajo celo tabele kolkšno vrednost bi moralo imeti posamezno sadje-zelenjava, da ga uvrstimo v kategorijo: revno, povprečno, dobro, odlično.
Morda bo pa kdaj pri nas tudi tak način nakupa postal normalen. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Drži!
Brix refraktor meri energijsko vrednost izdelka,kar potem zaužijemo in daje telesu energijo,rudnine,vitamine antioksidante to pa seveda z skladiščenjem transportom zelo pada.
Me še pa vedno čudi tista lokalna eko paprika ki jo meri v filmu da je tako revna z OH.
Glede na to da je pritekla tekočina ven brez kakšnega napora,predvidevam
da je iz hidroponike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj še ena stran z testiranji, kjer se sprašujejo ali je res zelenjava z istim številom brix-ov enake kakovosti. Zanimivo je, da naj bi pršenje z 2.5% raztopino melase, podaljševalo skladiščenje, oziroma svežino in s tem brix kakovost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
Manipulacije ,pa obstajajo na vseh področjih ne samo tukaj |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|