  | 
				Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja    
				 | 
			 
		 
		 
 
				
            
             
                        
            	
			           
			
	
		| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo   | 
	 
	 
	
		| Avtor | 
		Sporočilo | 
	 
		 
		paprika
 
  
  Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
  | 
		
			
				 Objavljeno: 10 Jan 2014 16:27    Naslov sporočila: Brix testiranje | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				http://www.youtube.com/watch?v=HXRNHGJK1bY
 
 
Danes sem si pogledal tale film ko tip testira bio papriko
 
in izpade slabša kot iz marketa.Veliko govora o zemlji itd. | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		zuf
 
  
  Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
  | 
		
			
				 Objavljeno: 10 Jan 2014 17:12    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				Zanimiv video.
 
Ekološko kmetijsvo še vedno premalo pozornosti namenja tlem.
 
Nega življenja v tleh je zakon!   | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		paprika
 
  
  Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
  | 
		
			
				 Objavljeno: 14 Jan 2014 12:48    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				pomoje je tista ekološka paprika iz filma gojena na hidroponiki.
 
Zato je tako revna. | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		mfranc
 
  
  Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
  | 
		
			
				 Objavljeno: 14 Jan 2014 13:05    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				Hm, saj nisem strokovnjak; samo malo na glas razmišljam    .
 
 
Saj je to verjetno inštrument s kateri merijo stopnjo sladkorjev v ... kjerkoli    , če omenim grozdje, že pri prodaji/prešanjem izmerijo sladkor.
 
 
Če pa govorimo o okusu; okus vina se še vedno ocenjuje z brbončicami    . _________________ mfranc | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		Aye-Aye
 
  
  Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
  | 
		
			
				 Objavljeno: 14 Jan 2014 13:42    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				paprika, kot razumem ni vse samo odvisno od tega v kakšni zemlji je gojena rastlina, temveč tudi koliko časa je od tega kar je bila odtrgana in z vsakim dnem skladiščenja, brix kar lepo pada.
 
 
Tole sem kar prenesla iz teme o prehrani paradižnikov.
 
 	  | labia je napisal/a: | 	 		  Sedaj, ko sem prebral novosti od Thompson Morgana ( paradižnik-krompir), me je v bistvu potegnilo v razmišljanje o merjenju vsebnosti sladkorja in mineralov v soku paradižnika z refraktometrom.
 
 
Ja, tisto napravo, ki jo uporabljajo vinarji, ko določajo stopnjo zrelosti- vsebnosti sladkorja v grozdju.
 
Zanimiva zadeva, sploh nisem vedel, da obstoji vrsta skupin, ki gojijo zelenjavo in sadje in se trudijo doseči čim višje vrednosti po BRIX-u.
 
Ena od teh je :
 
http://highbrixhome.com/frequently-asked-questions-about-the-high-brix-garden-program.html
 
 
Precej logično, da če je v soku ploda več sestavin, višja je številka Brix, kar bi pomenilo, da je hrana bolj bogata po vsebnosti.
 
 
Kaj sploh je Brix in kako se meri je razloženo tukaj:
 
http://highbrixgardens.com/what-is-brix.html
 
 
Seveda je potem zadaj cela znanost, da priskrbimo rastlini čimveč potrebnih snovi v pravem razmerju za kar je bistvenega pomena zemlja v kateri gojimo in mora imeti vse na razpolago.
 
 
Nekateri zanesenjaki potem celo hodijo po trgovinah z zelenjavo in merijo kvaliteto sadja-zelenjave, ki jo nameravajo kupiti z takim refraktometrom. 
 
Obstojajo celo tabele kolkšno vrednost bi moralo imeti posamezno sadje-zelenjava, da ga uvrstimo v kategorijo: revno, povprečno, dobro, odlično.
 
 
 
 
 
Morda bo pa kdaj pri nas tudi tak način nakupa postal normalen. | 	 
  | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		paprika
 
  
  Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
  | 
		
			
				 Objavljeno: 14 Jan 2014 14:07    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				Drži!
 
Brix refraktor meri energijsko vrednost izdelka,kar potem zaužijemo in daje telesu energijo,rudnine,vitamine antioksidante to pa seveda z skladiščenjem transportom zelo pada.
 
Me še pa vedno čudi tista lokalna eko paprika ki jo meri v filmu da je tako revna z OH.
 
Glede na to da je pritekla tekočina ven brez kakšnega napora,predvidevam
 
da je iz hidroponike. | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		Aye-Aye
 
  
  Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
  | 
		
			
				 Objavljeno: 14 Jan 2014 14:27    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				 Tukaj  še ena stran z testiranji, kjer se sprašujejo ali je res zelenjava z istim številom brix-ov enake kakovosti. Zanimivo je, da naj bi pršenje z 2.5% raztopino melase, podaljševalo skladiščenje, oziroma svežino in s tem brix kakovost.    | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		paprika
 
  
  Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
  | 
		
			
				 Objavljeno: 14 Jan 2014 16:02    Naslov sporočila:  | 
				     | 
			 
			 
				
  | 
			 
			
				Manipulacije ,pa obstajajo na vseh področjih ne samo tukaj   | 
			 
		  | 
	 
	 
		| Nazaj na vrh | 
		 | 
	 
	 
		  | 
	 
		 
		 | 
	 
 
   
	 
	    
	   | 
	
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
  | 
   
 
		 |