|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 01 Maj 2016 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, jaz to kar nalašč prakticiram. Sadim po vrsti največje stroke proti manjšim, ko pa/če začne zmanjkovati prostora in je sadilnega česna še dovolj, vtaknem v zemljo cele glavice. Običajno zrastejo kar solidne glavice. Na ta način na manjšem prostoru tudi hitreje razmnožuješ sorto s ciljem debelejšega pridelka. Iz zarodnih čebulic, se mi zdi, rabiš tri sezone do debelih strokov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Maj 2016 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, super. Jaz si to v mojem kamnolomu (beri njivica) ne upam načrtno narediti, ker je zemlja tudi za česen preskromna. Ravno zaradi tega se trudim na njivo spraviti kar se da veliko organske mase, da bi pridelala kakšen milimeter humusa. Se pa moj trud že obrestuje - deževnikov je znatno več, kot jih je bilo še lani. Tako, da čez ene 30let, bom imela globoko humusno plast - samo ne vem, kje bom jaz takrat _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 11 Maj 2016 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Danes kar dobro dežuje, zato sem že včeraj potresel ves česen z lesnim pepelom. K sreči se na sosednji kmetiji grejejo na les in jim ostane nekaj pepela. Tole vreme bo kar dobro za česen, ki ne mara neke vročine
Še bolje bi bilo, če bi bil že drugč okopan, ampak ne znese..... Zaenkrat malo rumenijo konice listov, ampak ni neke sile. Rje še ni na vidiku. Upam, da čim kasneje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Maj 2016 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, letos je dež kar lepo razporejen. Moj česen na njivi mi pravi, da mu nekaj manjka, a ne vem, kaj. Vršički listov mu kar dobro rumenijo in se potem posušijo. Ni pa na vsej njivi enako - nekje skoraj nič, nekje pa kar pošteno. Bom šla te dni v Kalijo vprašat, kaj je narobe. Mislim pa, da mu manjka dušik, ker je tudi svetlejše barve od tistega, ki raste na vrtu. Ta je temno modro zelen, brez trohice rumenila na koncih listov.
Bicikel, ali proti rji kaj prevetivno škropiš s preslico? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 11 Maj 2016 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
Saj me je kar sram priznati: končala sem prvo okopavanje (in zadnje)
Sicer pa ni bilo sile. Po sajenju sem vse prekrila s slamo. Nekaj plevela se je prebilo skoznjo, a sem samo malo porahljala s krampico in izpulila. Slama je res odlična rešitev, zemlja je rahla, godna. Ni pa ves enako intenzivne barve, odvisno od sorte pač. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 11 Maj 2016 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Ja, letos je dež kar lepo razporejen. Moj česen na njivi mi pravi, da mu nekaj manjka, a ne vem, kaj. Vršički listov mu kar dobro rumenijo in se potem posušijo. Ni pa na vsej njivi enako - nekje skoraj nič, nekje pa kar pošteno. Bom šla te dni v Kalijo vprašat, kaj je narobe. Mislim pa, da mu manjka dušik, ker je tudi svetlejše barve od tistega, ki raste na vrtu. Ta je temno modro zelen, brez trohice rumenila na koncih listov.
Bicikel, ali proti rji kaj prevetivno škropiš s preslico? |
Mislim, da je vsaj deloma za rumene liste kriv zadnji sneg. So pa tudi pri meni nekateri listi bolj svetli in ponekod tudi rahlo progasti.
Ne nič ne škropim. Nekako se mi zdi, da karkoli tekočega kar spolzi dol z listov. Ali ti škropiš? Verjetno je Natur-F ustrezen preparat, če nimam preslice?
Ali že vemo za kakšno rjo gre pri česnu? Mislim kako se imenuje: napr. listna pegavost iz rodu Septoria (Septoria)?
Še današnja fotka vsega česna: |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Stara postaja, naj te ne bom nič sram. Če je zastirka, potem je okopavanje zaradi zbitosti ni potrebno. Tudi pri meni je zemlja rahla, ker imam pokrito z listjem. Plevela je malo in ga lahko sproti odstranjujem.
Rumenenje listov sem opazila že lani, ko sem imela česen prvič na tej njivi. lani sem ga zastrla šele poleti. Ker je bila sušna pomlad, sem mislila, da rumeni zaradi pomanjkanja vode. Zdaj vem, da je vzrok drugje. Sicer je letos dosti boljše kot lani, a vseeno česen ni v najboljši koži, zato grem vprašat, kaj bi lahko bilo narobe (bom povedala, kaj bodo rekli). Pripravljeno imam že gabezovo gnojilo, vendar ta vsebuje predvsem kalij. Koprive, ki bi bile super za dušik, sem pa namočila šele včeraj
Bicikel, takole od daleč se zdi, da se tvojemu česnu odlično godi. Bravo. Ne vem, kaj bi bil naraven nadomestek za preslico... (bom pogledala v kakšno knjigo). kar se rje tiče pa "Enciklopediji vrtnarjenja" piše, da so vzrok glive, najpogosteje vrste Puccinia in Melampsora. Za preprečevanje napada pa svetujejo: zboljšana zračnost med rastlinami - večji razmak pri saditvi, preprečevanje prebujne rasti... ko je napad že tu: odstranjevanje prizadetih delov, in celih rastlin in škropljenje s fungicide, ki vsebujejo prpikonazol ali mankozeb (se ne spoznam, ampak so zagotovo snovi, ki jih pri našem načinu pridelave hrane ne uporabljamo).
Jaz z rjo do zdaj nisem imela večjih problemov. S preslico sem škropila šele takrat, ko se je rja pojavila. Rje nisem preglala, mogoče samo zaustavila, da se ni preveč razširila. Letos sem pa rekla, da bom preventivno škropila, a še nisem. Bom po takoj po tem dežju.
Ko se že menimo: kako se vam držijo "skladiščniki" ? Mi smo za domačo rabo obdržali same majhne, neugledne in lani prepozno pobrane glavice. Saj veste - kovačeva kobila . Česen je še uporaben, vendar mnogo manj sočen kot , če bi bil pobran pravočasno. Na to se moramo spomniti, ko bo čas spravila in bomo cincali, ali je že zrel, ali bi ga še malo pustili, da bi se mogoče odebelil še za kakšen mikron _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
Meni sta ostali samo še dve glavi Anke. Kot si napisala, sočnost izginja, stroki so mehkejši in nekam uveli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, a ostale ste pojedli, ali so propadle? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, tvoja Anka se skladišči zelo dobro, kljub mojim ne čisto ustreznim pogojem. Prva klasa je brez dvoma superiorna!
Med "drugo pošiljko za doma" se najdejo glavice, ki so tudi še precej čvrste ostale pa bolj uvele in jih z vso hitrostjo porabljamo.
Jaz bi se že kar rezervirala za jesen, lepo prosim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
He, he, Brbr, pojedli, pojedli. Ga še ne pridelam toliko, kot ga porabimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Oh, Figula, me veseli, da vam služi. Ja seveda jo bom dala na stran, a najpraj jo moram čimbolj uspešno negovati še te tri mesece, da ne bom okrog ponujala frnikul _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, čeprav je žalostno, da gre zaloga proti koncu, pa je vseeno mnogo bolje, da je pojedena, kot propadla. Super. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
A veš, da nisem nič žalostna. Ker ni zaloge, lahko uporabljam svežega z vrta. Tak mi je najboljši, s steblom in zdravimi listi vred. To sicer ni gospodarna raba , ker ga spet ne bo dovolj za shrambo, ampak mi je tako čisto všeč, ker bom naslednjo pomlad spet lahko kmalu pulila svežega . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 12 Maj 2016 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz moram malo pogledati doma v kakšnem stanju so "ostanki" tj. manjši stroki. Generalno se mi zdi, da se manjše glavice obdržijo dlje, ampak je preveč dejavnikov, da bi to posplošili. No večje tudi prej porabimo. Anka se pri meni ne obdrži prav dobro. Lahko da na to vpliva tudi čas pobiranja. Običajno sem takrat junija, ko bi se moral ukvarjati s česnom ravno na dopustu. Če zamudim pravi čas pobiranja postane malo prezorjen in posledice so pri dolgem skladiščenju (rjavenje strokov, puhlost). Na kratek rok večinoma ni težav. Mogoče kaj pri tem vpliva tudi rja, ki pobere liste in posledično prisili česen k predčasnemu dozorevanju. Ampak seveda, imamo različna okolja vključno z različnimi pogoji skladiščenja in ne stvari gre posploševati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 23, 24, 25 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 23, 24, 25 Naslednja
|
Stran 6 od 25 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|