|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lovor
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 12:31 Prispevkov: 158
|
Objavljeno: 19 Apr 2016 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem danes prebral, da je okus Venusa nenavadna kombinacija labrusknega in muškatnega okusa in da ni vsem všeč. Meni zaenkrat je.
Sam niti ne vem, kakšen je labrusken okus ( V. labrusca je sicer ameriška trta v nasprotju s sredozemsko V. Vinifera). Včasih sem mislil, da je podoben kot pri izabeli, pa najbrž ni.
Težko se je pri nas odločit med odpornimi sortami brez pešk, pretežno razvitimi v S.Ameriki, ker se jih kar težko dobiti in ker ni nujno, da so v Sloveniji podobni rezultati kot preko luže. Ljudi, ki bi imeli daljše izkušnje glede uspevanja in tega, kakšni so okusi tega grozdja nas, pa ni najti. Vsaj ne na forumu.
Po literaturi bi med svetlimi sortami bili v ožjem izboru trojka Himrod, Lakemont, Interlaken in novejša Marquis. Jaz sem zdaj pristal pri Himrodu.
Med rdečimi sortami zelo nedeljeno pohvalijo Vanesso, nekateri pa tudi pišejo o odličnem okusu Canadice, pa tudi Reliance.
Med črnimi sortami Venusu dajo deljena mnenja za okus, podobno v Arkansasu vzgojenemu rahlo muškatnemu Jupitru, tudi Marsu ( ki naj bi bil zelo labrusken) in Neru. Še najboljše ocene od črnih glede okusa sem bral za Glenoro.
Nisem pa zasledil, da bi v SLO kod prodajal Glenoro ali jo sploh poznal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Apr 2016 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
Glenoro imajo Vrtinovi. (vrtin 1 in 2) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Apr 2016 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno izabela je klasična labrusca, "lisičji" okus.
Klinton ima recimo veliko manj, je križanec labrusca x riparia. Je moja priljubljena amerikanka zaradi obstojnosti po pobiranju in dovolj nežnega soka, da se ga lepo meša z vsem.
Nero je po mojem razumevanju madžarski hibrid in po dosedanjem vtisu, če govoriva o isti sorti (pri nas je 7 let, predlani in lani je zelo lepo rodil), zelo dobro (sicer pečkato, vendar ne prav moteče) namizno grozdje. Okus nima prav nič skupnega z labrusco in tudi naknadnih labrusca wc efektov ni.
http://www.eu-vitis.de/datasheet/accDataResult.php?data=DEU098-1988-090
Povem lahko od črnih še za regent, da je OK tako za sok kot namizno, vendar tipično manj sladek in kasnejši kot nero. Manjša jagoda in bolj opazno pečkat, čeprav ne tako zverinsko kot rondo, ki zaradi te lastnosti za moje pojme že praktično ni več za na mizo, samo še sok.
Canadice sem si tudi sam želel, potem sem zagledal reliance in vzel, bolje drži ga nego lovi ga... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lovor
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 12:31 Prispevkov: 158
|
Objavljeno: 20 Apr 2016 02:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ah, potem vendarle je Izabela labrusknega okusa. Super. Saj mi je všeč ta Izabelina aroma. Diši pa sploh kot najbrž nobena druga sorta. Samo zakaj neki se je nekdo spomnil, da je to foxy- lisičji okus?
Od mojih naj bi torej nekoliko "lisičji" bil Venus, vsekakor pa Early Campbell, ki je tudi že rodil in mi je bil kot Venus zelo všeč. Ima pa peške, samo ne take kot Izabela. Regenta imam tudi jaz, grozd ( ali dva) me sicer ni preveč navdušil, morda sem ga prezgodaj pobral in bi bilo bolje čakat recimo na oktober. Hvalijo ga za sok in eko-vino in ima menda veliko antioksidantov. Modri muškat mi je tretje leto največ rodil od vseh in so mi zelo dobri plodovi. Najbolj kilavo se je mi odrezala Palatina, jagode na grozdu so ostale čisto drobne, obupno kisle in brez arome ( povsem drugače kot je opisano v literaturi za sorto). Eno leto ji bom še dal, da pokaže kaj več, če ne, pa ji slabo kaže ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Apr 2016 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
lovor je napisal/a: | Ah, potem vendarle je Izabela labrusknega okusa. Super. Saj mi je všeč ta Izabelina aroma. Diši pa sploh kot najbrž nobena druga sorta. Samo zakaj neki se je nekdo spomnil, da je to foxy- lisičji okus? |
Labrusca se menda v domovini imenuje tudi fox grape, morda iz tega to izhaja.
Nemci celo rečejo, da je to okus kot pri gumijastih medvedkih (gummibär aroma) Bolj prijazna formulacija pa je, da gre za okus po jagodah - od tod italijansko poimenovanje za izabelo, uva fragola.
Malo zgodovine izabele - tudi sicer zanimiva stran - zalistaj dol, da prideš do teksta, malo pretiravajo z Google oglasi - http://chestofbooks.com/gardening-horticulture/Journal-11/The-Isabella-Grape-Its-History.html
Jurka, v originalu York madeira, je za moj okus precej podobna izabeli, naj pa bi bila sicer križanec labrusca x vinifera (ali aestivalis?).
Regent se splača počakati, kolikor se le da, po mojem vtisu s časom sladkor neenakomerno narašča.
Jaz sem doslej vrgel ven rondo, ker je imel čisto preveč močne peške in premajhne jagode - grozdje pri nas mora biti uporabno tudi za na mizo. Se pa v hladnejših predelih menda kar solidno uporablja za vino.
Trenutno glavni misterij sta 2 trti, ki bi morali biti bela brezpečkata romunska frumoasa alba, pa nista niti beli niti brezpečkati. Grozdje je sicer okusno, je pa grozd raznobarven in prestreljen - škrbast (tudi takrat, ko je pri drugih vse OK). Tako da ne vem... Letos še pobiram vtise, potem pa mislim, da bi znala ena ali obe biti nadomeščeni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 28 Apr 2016 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Za tiste, ki jim je pozeba pojedla trto (tako kot meni):
"* Na prizadetih trtah se za obdobje vsaj deset dni odsvetuje kakršnekoli ukrepe. Posmojenih mladik namreč ni moč oživiti z nobenimi ukrepi, tudi s škropljenjem z aminokislinskimi pripravki ali drugimi foliarnimi gnojili ne.
* Odganjajoča speča očesa na deblu niso prizadeta ali še bodo odgnala in jih lahko v najhujših primerih uporabijo za pomladitev trte.
* Ker se je ob pozebi pridelek zmanjšal, bo imela trta presežek hranilnih snovi, zato se odsvetuje tudi dognojevanje z dušičnimi gnojili preko tal.
* Tako trenutne vremenske razmere kot tudi kratkoročna napoved so neugodni za razvoj bolezni, ki bi bili lahko nevarni nepoškodovanim mladikam.
* V približno dveh tednih bodo trte nakazale, kakšni ukrepi so potrebni. Najverjetneje bodo odgnale mladike iz sobrstov in speča očesa iz starega lesa, nepoškodovane mladike na trti pa bodo nadaljevale rast. "
http://sobotainfo.com/novica/lokalno/vremenska-katastrofa-kmetje-bodo-morali-znova-sejati/120072 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 29 Apr 2016 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
Še pred zmrzaljo sem trto porezal in nekaj potaknjencev vtaknil v večji kozarec z navadno vodo, da bi se ukoreninili. listi so lepo odgnali, korenin pa ni videti prav nič.
Malo sem gledal okrog in videl, da zadeve niso tako enostavne. Ima kdo kakšno izkušnjo ali preverjen recept za ukoreninjanje trte? Mora biti nujno v zemlji? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 29 Apr 2016 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
aladin, ja mora biti nujno v zemlji. Vrtin 2 je rekla eden ali dva brsta katera odtrgaš z potaknjenca potisneš v zemljo, malo potlačiš okoli in enako toliko brstov izven zemlje. moje izkušnje pri Izabeli in malvaziji kažejo enako, samo da jaz nič ne potrgam spodnje brste. letos sem prijazno ponujene Vrtinove potaknjence dala v večjo posodo z zemljo, ker se še nisem odločila kje jih bom posadila. v vodi so toliko časa, da se ne posušijo dokler jih ne daš v zemljo. tudi takrat ko potaknjenci že brstijo ne pomeni, da so naredili korenine in da so se prijeli. namreč v dvoletnih potaknjencih je veliko življenskega soka (enako pri potaknjenih vrtnicah ali drugih olesenelih rastlinah) in jih je priporočljivo presajati šele čez eno leo. lpvoda
PS: tukaj v Istri trta že cveti _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 29 Apr 2016 09:58; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 29 Apr 2016 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
Super, grejo v hobuk z zemljo. Edino ne vem, kam jih bom dal pozimi, da mi ne zmrznejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Apr 2016 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz potaknjence dam v lončke z zemljo, te pa vkopljem v zemljo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 29 Apr 2016 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenkina varijanta je dobra, ker tam kjer zmrzuje je bolj varna rastlina oz je lonček na "toplem" v zemlji. lahko je pomankljivo samo to, da če je čez zimo veliko moče a skoraj nič snega in je potaknjenec v plastičnem loncu mlade korenine lahko zgnijejo in obratno če jih ne boš zalival. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Apr 2016 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
Navodilo za sajenje potaknjencev (vrtin2 ob pripravi potaknjencev)
- dati v vodo do približno 1/3. Ko naredijo koreninice, se jih posadi v zemljo.
- ali pa jih posadiš v lonec z zemljo, vse skupaj v istega in imaš lonec nekje, kjer je do razvoja korenin vsaj plus 10 stopinj. Pustiš rasti v loncu do jeseni, takrat razsadiš na prosto. Skrbiš za primerno vlago.
- da se bolje ukoreninijo : na spodnji tretjini potrgaš vse morebitne brste. Pod mestom, kjer odstraniš brst, narediš z nožičkom rahel rez, ravno toliko, da prerežeš skorjo.
----
moja izkušnja izpred nekaj let: vse potaknjence sem takoj, ko sem jih dobila, nekje meseca marca, do 2/3 poševno vtkanila v zemljo v senčnem delu vrta. Ukoreninili so se vsi, zimo preživela le tretjina. Sumim, da zato, ker so bile koreninice zaradi slabših pogojev premalo razvite. Sedaj, ko vem več, starega načina ne bi več priporočala.
----
aladin: pri tvorbi korenin pravijo, da pomaga, če v vodo vržeš nekaj sveže odrezanih koščkov vrbe ali skorjo od vrbe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Maj 2016 07:17 Naslov sporočila: |
|
|
Trte so očitno še posebej občutljive za pozebo. V Ljubljani nasplošno ni bilo slane, na vrtu vrtinovih pa:
Citiram: | Prinesla bom tudi potaknjence trt, če bo kakšen interesent, če ne gredo na kompost, ker letos ne zmoremo več saditi potaknjencev.Danes sva bila na “ranču” in je kar nekaj trt pozeblo,kljub temu, da je bilo samo 3 ure ponoči -1. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 03 Maj 2016 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
Grem še vrbo narezat... samo voda ne pomaga, tudi k od koreninic ni videti.
Trta mi je pa pozebla 100%, tudi malo zelenega ni videti na njej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Maj 2016 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
Aladin, ne vem, kako gre, ko so v vodi, bom danes vprašala vrtin2, če se bom le spomnila.
V zemlji pa vem, da se nova rast, kateri po moje botrujejo nove korenine, prične šele enkrat v juliju. Na pamet bi rekla, da tudi v zemlji tja do konca maja korenin še ni. Čas in potrpljenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 19, 20, 21 Naslednja
|
Stran 4 od 21 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|