|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 11:10 Naslov sporočila: Hydrangea serrata 'Oamacha' – Japonska čajna hortenzija |
|
|
Čudežna sladka čajna hortenzija, prav zares hortenzija, ki se uporablja kot čaj in sladilo. Budha cha.
S tole rastlinico pravzaprav čajem, sem se srečala pred parimi leti, ponujen mi je bil kot budin čaj, zeleni sladki čaj, ki raste pod posebnimi drevesi in je zato tako sladek. No ker se mi je čudno zdelo da bi lahko bil tak zeleni čaj, pa tudi listi, ki so se sprostili niso bili pravi, sem šla v raziskovanje in si tudi kupila rastlino.
Po legendi, se je Gautama Buda rodil 8. aprila 446 pred našim štetjem. Pravijo je, da se je ob njegovem rojstvu, zemlja tresla, pa tudi cvetje, ki je odišavilo vse in sladki nektar, "Amacha" sta deževala z neba. Od takrat se vsako leto na ta dan množično praznuje Kanbutsu rojstvo Bude. Na slovesnosti v templjih pred kipom Bude z Amacho, okrasijo z orošeno s sladko Hortensijo, V tempeljih za to priložnost pripravijo ogromne količine čaja Amacha in ga delijo v času festivala vsem obiskovalcem, ti uporabljajo sladek čaj za blagoslov Bude, nekaj pa ga vzamejo s seboj domov. Ker čaj, pa naj bi imel celo magično moč – odganjal naj bi zle duhove, kače in žuželke, pravijo.
Na Japonskem, poznajo to posebno hortenzijo že dolgo časa. Sladke Hortenzije rastejo divje, vendar le v zelo omejenih delih države, in niso sladkega okusa same po sebi, zato jih gojijo. Pred sladkorjem se je na Japonskem doslej uporabljala Amacha, njene liste so kuhali v sirup in uporabljali kot sladilo. Listi vsebujejo sladilo dulcin, imenovane tudi phyllodulcin (kemična formula je C16 H14 O), ki je 250-krat slajši od sladkorja.
Phyllodulcin je v veliki meri vezan v rastlini kot glikozidi. Pridobi se ga s hidrolizo, bolj enostavno samo v vodi pa se ne bo izlužil ves. Phyllodulcin. se lepše izluži če so listi fermentirani, postane znatno sladkejša. Vendar pa je dovolj če že posušene liste pustimo za 1-5 dni pri 20-25 ° C na zelo vlažnem mestu, da čim bolje fermentirajo. Po nekaterih izkušnjah celo dlje. Če več ko 15 minut sveže liste, pustiš v vreli vodi se tudi poveča sladkost.
V praksi se čaj hortenzije na Japonskem posuši na soncu, nato omočeno fermentirajo v lesenih sodih, posodah, približno 24 ur, tako da se listi temno rjavo obarvajo. Najenostavneje pa tako kot pri listih robid, ki jih najprej zmečkaš v rokah in posušiš.
Vsebnost phyllodulcina je najvišja v juliju v listih rastlin, ki so v delni senci in dobro pognojene. Večino phyllodulcina vsebujejo mladi poganjki in listi s cvetovi, starejši listi so manj sladki.
Kot naravno zdravilo Amacho na Japonskem uporabljajo pri zdravljenju paradentoze in kot antialergično sredstvo. Ugotovljeno je bilo tudi, protiglivično in antibiotično delovanje.
Rahlo dimljen okus spominja na mate čaj z žličko sladkorja. Mlade poganjke in liste lahko tudi jemo. Hmmm Potica iz hortenzije s pehtranom recimo, da ne rabimo sladkat.. Bo za probat ne.
Vse hortenzije, v katerih se pojavi beseda v imenu Amacha, so bolj ali manj sladke, ker Amacha pomeni "luštna" ali "sladek čaj". Pri vseh sortah, ki so znane po svojih sladkosti, in imajo besedo "Amacha" v svojih imenih je ugotovljeno, da so te sorte res bolj ali manj sladke a imajo vse razen sorte "Oamacha" , malo grenak priokus. Tako je le ena res sladka sorta in to je "Oamacha".
Za domačo uporabo, jo lahko v državah, kjer je to dovoljeno, uporabljate sveže ali posušene liste kot infuzija, za sladkanje čaja skoraj brez kalorij, ali kot koncentrat iz listov in ga uporabljate za sladilo.
Rastlina je iz skupine gorskih hortenzij, enostavna za vzgojo kot ostale hortenzije. Postane velik grm tja do 2 m (različni podatki), a potrebuje veliko več let, saj raste le zmerno hitro in ne tako kot nam znane hortenzije. Razmnožuje se s potaknjenci in semenom. Je odporna rastlina in zdrži do -25°C, lepo raste v vsaki rodovitni prsti in delni senci, lahko tudi čisti senci.
Pri nas se dobi kot Budha Ama Cha in je še vedno zavedeno kot zeleni čaj In cena vrtoglavih 16 € 100 g.
Pa še lepa je a ne?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 24 Jun 2016 09:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pred parimi leti sem delila nekaj potaknjencev te hortenzije. Se je morda komu prijela? Pri meni se je namreč posušila, ni imela najbolj primernega mesta. Lepo prosim, če jo kdo ima za kak potaknjenec. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|