|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 14:00 Naslov sporočila: Divja češnja |
|
|
Pri hčeri so na parceli ohranili prekrasno drevo divje češnje, ki jim služi kdaj pa kadaj tudi za senco, predvsem pa za hrano ptičkom. Letos je spet izjemno polna, spodnje veje vedno pohrustamo, letos bom prvič poskusila narediti marmelado in sok, če bom našla junaka, ki bo splezal malo nad najnižje veje:
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Če/ko boš delala marmelado, obvezno zmečkaj češnje in sladkor, pusti stati, pa potem pokuhaj, spasiraj, da odstraniš peške. In dodaj limonin sok. Uf, ti zavidam te češnje.
Po moje bi bil tudi štrudl dober (pri nas nikoli ne odstranimo pešk pred peko). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 15:51 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: |
Po moje bi bil tudi štrudl dober (pri nas nikoli ne odstranimo pešk pred peko). | Mislim, da bi bilo preveč pečk v štrudlju.
Okus pa je enkraten in se ne more primerjati z nobeno gojeno češnjo.
Doma smo imeli tudi črne. Joj, kako so bile sladke. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, aromatične pa so res neverjetno. Se skozi pasemo pod spodnjimi vejami dokler jih do konca ne oberemo. Štrudl bi bil fenomenalen, le pečke, te pa mi v štrudlu ne sedejo. izkoščičevati pa skoraj ni kaj, ker bi vse steklo. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
Meni osebno je štrudel z peškami edino dober. Še posebno iz višnjevega kompota, a žal se težko dobi kompot s peškami. Peške so pri sadju kot kost na suhih rebrcah, pasulj s samo šunko sploh nima pravega okusa.
Moj recept je vlečeno testo premažemo z nadevom iz skute, kateremu dodam dva ali več rumenjakov (odvisno od količine)in sneg iz beljakov. Potresem češnje ali višnje s peškami in zavijem.mmmm kako je potem dober.
Seveda je treba jedce opozorit naj pazijo na peške, da kak preveč zagnan ne polomi zob _________________ Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Furman je napisal/a: | Meni osebno je štrudel z peškami edino dober. |
Se povsem strinjam, nikoli, ampak res nikoli ne odstranimo pešk iz češenj ali višenj. Še boljše kot kompot so zamrznjene višnje, te se pa dobijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 21:26 Naslov sporočila: |
|
|
Jutri zjutraj grem pazit vnuke in bom nabrala divjih češenj kolikor jih bom dosegla. So tako čudovito zrele, temne, sladke, da se kar cedi. Potem pa mogoče štrudl s pečkami , ostalo skuham v preliv za sladolede. Kupujem sladoled burbon vanilijo v veliki posodi v Lidlu, ga imamo vsaj za trikrat, pa nas je kar nekaj jedcev. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ne delaj mi luštov s tvojimi češnjami, prosim. Prav vse peške sem spravila in jih bom posadila........morda vzgojim kako nizko drevesce s sadeži zavidljivega okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Meni jih redno nabira mož.
Vendar jih jaz posušim za čaj. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 01 Jul 2013 22:44 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Jutri zjutraj grem pazit vnuke in bom nabrala divjih češenj kolikor jih bom dosegla. So tako čudovito zrele, temne, sladke, da se kar cedi. Potem pa mogoče štrudl s pečkami , ostalo skuham v preliv za sladolede. Kupujem sladoled burbon vanilijo v veliki posodi v Lidlu, ga imamo vsaj za trikrat, pa nas je kar nekaj jedcev. |
Ker so verjetno bolj drobne, si za zimo naredi kompote.
Jaz sicer delam marmelado iz češenj, vendar se veliko okusa s kuhanjem izgubi, pri kompotu pa peške naredijo svoje.
Prosim če napišeš koliko so pravzaprav debele, ali kaj pokajo zaradi dežja in koliko so občutljive na pozebo in deževje v času cvetenja. Že dolgo iščem kakšno primerno sorto za cepiti. Aja pa kje je ta Ponikva, če se mogoče odločim spremeniti v škorca _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 07:06 Naslov sporočila: |
|
|
So kar lepo debele, kot npr. necepljene višje ali srednjedebel lešnik. Na slano v času cvetenja so občutljive, npr. lani niso sploh nič rodile, ker jih je sredi cvetenja skurila slana. Drugače so pa zdaj v taki zrelosti, da se bo čez en teden z drevesa začel cediti češnjev čaj. Ko so češnje v tej fazi zrelosti, odpade parkiranje v senci pod drevesom , smo imeli kdaj že lepo melirane avte . _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem si upala z Alojtre nabirat, je tole. Del sem že predelala v sok in en tak džem za prilogo k mesu ali kot danes, k zdrobovim cmokom:
Škoda edino, ker jih je na drevesu vsaj še 100 kg. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
A se ne bi javil kak akrobatsko nastrojen gratlčan? Ostali pridemo kibicat in pod češnjo pametovat (in pomagat). Bi šlo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Uau . Saj ne da sem ravno jedel, teh par cmokov bi z lahkoto še spravil .
Še eno vprašanje: kaj pomeni, da je ta češnja divja? Si ne predstavljam, da bi prav divje drevo, ki ni nobena sorta takole lepo plodilo. Zakaj bi sicer sploh človek kakšno sorto? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Marija, zgornji plodovi me zelo spominjajo na sorto "črnica".
Tudi mi jo imamo doma in je sedaj zrela.
Plodovi so čisto mehki, sok pa je temno rdečkaste vijolične barve.
Vsako leto bogato obrodi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|