|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 20 Dec 2015 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem pri starih starsih in sem na na internetu na telefonu bi nekoga ki bi napisal kak dobet vodič od začetka do konca za bukove ostrigarje. Od tega kako vzeti vzorec iz gobe, kako sterilizirati orodnje, koko porihtat karton, kdaj dodat lesne čepke, kako pripravit lesne čepke, kaki pogoji morajo bit...? _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 21 Dec 2015 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Preberi ta link
_________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 21 Dec 2015 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Da bi imel računalnik in dostop do interneta bi z veseljem sam poiskal ker pa na nesrečo nimam pa nemorem zato upam da mi kdo pomaga. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Dec 2015 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem par dni nazaj cepil s pomočjo okuženega žitnega zrnja. Cepil sem na sveže topolove hlode (v zareze ipd.). Pri žaganju hlodov sem seveda dobil žaganje. Na dnu kozarca sem pustil nekaj nepoškodovanega okuženega zrnja, dodal sveže žaganje in zaprl s pokrovom z vato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 22 Dec 2015 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Razmnoževanje lastnega micelija na kartonu
(vodič spisan s pomočjo prijatelja; če bereš, veš kdo si. hvala!)
1. Najprej skuhaš karton. Navadno rjavo lepenko. Kuhaš jo približno 20 min, toliko, da gre narazen na posamezne plasti.
2. Nato prestaviš karton v mrzlo vodo, da se ohladi!
3. Ko se ohladi, je zelo pomembno, da karton ožmeš, da ni preveč moker.
4. Potem obrežeš bete sveže pobranih gob in koščke betov daš na karton.
5. To narediš tako, da v posodo (uporabiš kakšno od sladoleda ipd.) daš plast kartona in nanj položiš koščke betov približno 3cm narazen. Koščki betov so lahko precej majhni.
6. Nato prekriješ s plastjo kartona in nanjo spet polagaš koščke po principu lazanje.
7. Razvoj micelija oz. gobe potrebujejo zrak, zato posode ne zapreš neprodušno. Posodo lahko pokriješ z alu folijo ali pa narediš majhne luknjice v pokrov posode 1-2 mm na vsake par cm.
8. Vse skupaj daš v temen prostor s sobno temperaturo.
9. Micelij se razvije v parih tednih.
Ali velja cel bet ali uporabljaš samo dno beta? A cel bet vsebuje zametke micelija?
Lahko celega. Odvisno koliko gobe želiš žrtvovati. Cela goba vsebuje zametke micelija.
Mi je čudno, da bi to delal z gobami iz trgovine? Recimo šampinjone?
Pomoje ne bo šlo. S šampinjoni niso preveč lepo ravnali, so preveč poškodovani, imajo zelo malo možnosti, da razvijejo micelij. Meni ni niti na agarju uspelo, ko sm ga na faksu izoliru.
Se da z ostrigarjem, šitakami?
Ja! Tudi z marelami bi najbrž šlo. Važno je, da je goba sveža in nepoškodovna.
Na voljo nimam gobe. Ali lahko namesto gobe uporabim okuženo žitno zrnje, čepke, karton, žagovino?
Ja. Ko imaš medij, ki je dobro okužen z micelijem, ga lahko s pomočjo kartona razmnožuješ v nedogled.
Nazadnje urejal/a zuf 23 Dec 2015 00:03; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 22 Dec 2015 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
In zraven na vseh teh korakih paziš na sterilnost. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 23 Dec 2015 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vodič. Trenutno mam samo še eno uprašanje. Kako naj vlažim karton da bo cel dobro navlažen? Vse skupaj z gobo bom dal v steklen kozarec. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 23 Dec 2015 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ko se greš tuširat, karton izobesiš na delno suhe lesene obešalnike. Za tuš kabino pa uporabiš dovolj velik kozarec. Je pa zelo pomembno, da predno greš pod tuš, vodič prebereš še vsaj desetkrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 06 Jan 2016 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj novega. Večino gob mi je spet splesnelo.
Ostrigarji so delali čudovito, ko sem jih zadnjič hotel razmnožit, sem jih okužil. Reiši isto.
Ene svetleče gobe delajo dobre, moram dodati substrat. Ponoči se malo svetijo. Če je tema, in se navadiš na temo. Ali zapreš oči za par minut, vidiš da je nekaj svetlečega.
Šampinjoni so me presenetili. od treh je samo en začel malo plesneti. Rast je čisto drugačna od drugih gob.
Dobil sem še shitake iz Londona, ki sem jih razmnožil iz majhne količine na malo večjo, pa sedaj precepil.
Eni king oyster so lepo prerastli, in že poganjajo gobe.
Sem pa naredil poskus z izrabljenim substratom. Kjer so gobe že pognale. Sem dodal okoli svež substrat, in je prerastlo, in sedaj odganja. Bomo videli koliko bodo odgnale.
Tako na hitro malo kaj se dogaja. Slike pa drugič _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 22 Jan 2016 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
Na kaki temparaturi pa naj bi imel kozarrc z mokrim kartonom in deli gobe da se čim prej vse razširi po kartonu? Zdj imam v shrambi kjer je dokaj hladno. Se mi je pa v kozarcu pojavla nekakšna bela pajčevina. Je to normalno? _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klemenv
Pridružen/-a: 11.08. 2013, 11:16 Prispevkov: 143 Kraj: Gmajnica
|
Objavljeno: 16 Mar 2016 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
Karton (lepenko) sem narezal na pravokotnike in jih zlozil v vrecko z filtrom. Celo vrecko sem prelil z 1l vrele vode (drugic bom uporabil malce manj) in pustil da karton pasterizira.
Ko se je ohladil, sem dodal kozarec micelija ostrigarjev.
Micelij je zacel prerascati karton.
http://i.imgur.com/A1nCut0.jpg[/img]
Par dni nazaj sem odprl vreco, da micelij zadiha. Danes sem opazil nastavke, zato sem micelij dal iz vrece ven.
V primeru, ce se v vreco vlije prevec vrele vode, se vedno lahko korigira z peleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 16 Mar 2016 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Super. To boš pustil da izrastejo kar iz kartona?
Jaz sem zrezal gobe med karton, pa kar dela. Ostrigar seveda.
Aja, en problem imam. Cepil, pa naresti micelij znam. Samo obrodi mi pa zelooo slabo. Kaj narediti? Imam jih v nekem plastičnem zaboju. Samo se mi ne zdi da je vredu poskrbljeno za vlago in zračenje.
Ima kdo kakšno idejo, kam jih dati da bo to delalo?
Sem pa pridelal svojega prvega šampijona =)
Imam pa še polno ostrigarjevega in šitake micelija. Bo treba počas v akcijo.
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 18 Mar 2016 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ja eni karton zmešajo med poparjeno slamo in dajo v vreče na katere naredijo luknjice...
lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klemenv
Pridružen/-a: 11.08. 2013, 11:16 Prispevkov: 143 Kraj: Gmajnica
|
Objavljeno: 18 Mar 2016 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem poparil karton, pustil, da se ohladi in dal cel kozarec micelija na rzi. Rz doda hranila, ki jih ima karton malo manj.
Vse skupaj sem pustil v vreci z filtrom, da se je micelij razrasel. Zato se karton ni izsusil.
Ko sem opazil nastavke, sem vreco odprl. Par dni kasneje sem kartonsko kocko vzel ven in s tem poskrbel za zrak, ki ga ostrigarji potrebujejo.
Kaksen pa imas micelij? Ce kloniras kupljene gobe se lahko zgodi, da je micelij ze tako razsirjen, da je na robu senescence. Ce rabis kaksno komercijalno kulturo, mi javi. Na sliki je sev MK od Alohe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
klemenv
Pridružen/-a: 11.08. 2013, 11:16 Prispevkov: 143 Kraj: Gmajnica
|
Objavljeno: 19 Mar 2016 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
Darso je napisal/a: | Ja eni karton zmešajo med poparjeno slamo in dajo v vreče na katere naredijo luknjice...
lp D |
Tukaj sem hotel demonstrirati, kako gojiti gobe na kartonu.
Drugace pa, ko micelij enkrat kolonizira rz ali karton, je dovolj odporen, da se ga zmesa z pasterizirano slamo in v vrecah naredi drobne luknjice. Dovolj je, ce se slama segreva 1 uro na 60 stopinj. Je pa potrebno uporabiti vecjo kolicino micelija.
Kljucno je, da se slamnat valj ne pregreva, drugace micelij zamre. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Gobe Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 9 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|