Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sibirska borovnica - Lonicera caerulea kamtschatica
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 32, 33, 34  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Parangalus



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 12:14
Prispevkov: 158
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2016 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morena cveti

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernej11



Pridružen/-a: 29.03. 2015, 07:46
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Parangalus je napisal/a:
Morena cveti


Tole sem dobil na mail, pa me zanima ali je to resnica ali je zelo optimistično napisano.

Pošiljam vam informacijo o sibirskih borovnicah-HASKAP in nekaj fotografij lanskih nasadov - zasaditev po Sloveniji v velikosti od 0,3 do 0,5 ha, ter vzgojnega nasada na Poljskem, od koder uvažamo enoletne sadike. Sodelujem s firmo "HASKAP d.o.o." in smo po Sloveniji zasadili že kar precej hektarjev površin - nasadov. Nasade organiziramo za interesente, ki bodo zasadili najmanj 30 arov zemljišča - 1200 sadik.

INFORMACIJA - HASKAP :


.... Selekcionirane sibirske borovnice - "HASKAP ", smo pripeljali v Slovenijo predlansko leto. Sadike sibirskih borovnic, ki so že nekaj let v prodaji po drevesnicah in vrtnih centrih so šibke rasti, sadeži pa kislo-grenki in trpki, zato jih večina meče ven. Nasploh pa to ni vrsta primerna za plantažno vzgojo. Sadike, katere nudimo mi, so kompaktne rasti - višina do 2,5m - / lahko se nižajo z rezom /, sadeži pa so kislo - sladki in aromatični. Pobiranje se opravlja z otresanjem - / tipski vozički, sadeži se otresajo direktno v gajbice - SLIKA / -. Vzgoja je enostavna, prva vzgojna rez se opravi po 7 - 8 letih, pomlajuje pa se z nizko rezjo po 25 letih. Hektar ( kar je izredno velik oz. za Slovenijo že kar maksimalen nasad ), lahko oskrbujeta dva "čila" upokojenca. Rentabilna starost rastlin je najmanj 50 let.
SIBIRSKIH BOROVNIC "HASKAP" do sedaj ni bilo potrebno tretirati z nobenimi kemičnimi sredstvi.

Podjetje " HASKAP d.o.o. ", je ekskluziven uvoznik sadik za SLO, A in CRO, direktno iz Poljske / vzgoja sadik za Evropo /, od firme - selekcionarja g. Bob Borsa iz Kanade. Naša ciljna skupina so zasebniki, ki bodo uredili nasade, velikosti po svojih zmogljivostih /minimalno 30a, oz. 1200 sadik /. Za njih bomo nabavili sadilni material, ter nudili vso pomoč pri pripravi zemlje ( ECO ), vzgoji sadik, svetovali pri postopku za pridobitev občinskih nepovratnih sredstev - (evropskih) sredstev za celotno investicijo /program LAS/ - in s pogodbo zagotovili odkup za najmanj deset let. Informativne cene sadik in odkupne cene sadežev so v informaciji. Posadili smo "vzorčni nasad" s 300 sadikami v Pekmurju, več večjih nasadov je že po Sloveniji, trije nasadi s po 1200 sadikami pa so se lansko jesen zasadili tudi v Savinjski dolini. Nekaj sadik se da kupiti v dveh vrtnih centrih, žal po precej višji - maloprodajni ceni.

Borovnice cvetijo v marcu, pobirajo - otresajo in prodajo pa se že konec maja - začetek junija, poleg tega pa je to kultura, katere ni potrebno škropiti, obrezovati, vsakoletno gnojiti .....
Tudi če bi bila sibirska borovnica HASKAP v Sloveniji glavna kultura, ne moremo zadostiti potreb na trgu EU, smo pa lahko glede na majhnost nasadov 0,3 - 0,5 - 1ha - konkurenčni glede kvalitete ...ročno obiranje-otresanje in prodaja konzumnega sadeža.
HASKAP je prvi dozorel sadež v letu severnega dela Evrope.



ZDAJ PA RAČUNICA :

Vzel bom minimalen nasad, to je 30 arov, na katerem se zasadi 1200 sadik. Povprečna cena sadike brez DDV - v kolikor se sklene z nami pogodba - je trenutno cca 4,90 eur (odvisno od sorte).
Rodijo že enoletne sadike, vendar je za odkup premajhna količina, lahko pa vas povežemo s kooperantom, ki ima starejši nasad. Po 3 - 5 letih rodijo grmi povprečno po 4kg - večinoma pa več - odvisno od sorte - rodnost pa narašča vse do 15 leta. Odkupna cena kilograma borovnic je s pogodbo določena za najmanj deset let 5 eur, variira pa lahko od -15 do +15%.

1200 sadik x 4kg ( donos ) = 4 800 kg sadežev x 5 eur (odkupna cena ) = 24 000 eur

Če pa posadimo nasad 1 ha ( 4000 sadik ) pa je bruto zaslužek cca 80 000 eur ... ?!

Povprečno pa se zasajajo nasadi v Sloveniji do velikosti 0,5 ha ( trenutno imamo interesenta iz Slovenj gradca, ki je opustil nasad jablan in bo zasadil 2,5 ha HASKAP-a), takrat pa je računica seveda drugačna.


KER MORA BITI VZGOJA OZ.PRIDELAVA EKOLOŠKA, NUDIMO ZA NAŠE KOOPERANTE BIO GNOJILO "bio guano" - EU bio certifikat. TO SO IZTREBKI NETOPIRJEV, KATEREGA DOBIMO IZ MADAGASKARJA, KJER NI NOBENE INDUSTRIJE. PRIBLIŽNO 15 dkg Je EKVIVALENT 12 KG HLEVSKEGA GNOJA ....za naše kooperante organiziramo nabavo gnojila "BIO GUANO" po izredno nizkih cenah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bolj obširno imaš na primer tukaj: http://www.pokolpje.si/sl/aktualno/vabilo-na-predstavitev-projekta-novih-priloznosti-v-pridelavi-jagodicastega-sadja-haskap-sibirska-bo/248 - poglej link na PDF

- Ključne besede so prave - haskap, Bob Bors...

- Navedene številke so blizu ameriškim - glej recimo http://www.intelligencer.ca/2014/03/17/theres-profit-in-those-berries

- vendar tole "Povprečna cena sadike brez DDV - v kolikor se sklene z nami pogodba - je trenutno cca 4,90 eur (odvisno od sorte). " se mi sliši ZELO drago, razen če gre za količine par deset

- poglej tudi tale oglas na bolhi, človek je drug, tekst pa zelo podoben: http://www.bolha.com/rastline/zunanje-rastline/sadike-semena/sibirska-borovnica-lonicera-caerulea-haskap-sadike-1303739753.html?aclct=1457765328

Ekonomika pa - tako je kot pri mnogih drugih agro stvareh... Glavno vprašanje je, ali boš res plasiral na lokalnem trgu takšno količino po takšni ceni.

Ni naključje, da prihajajo sadike s Poljske, ker so tam zelo, zelo močni v vsem jagodičevju (in še drugem sadju) - recimo delež pridelave ribeza (vem slučajno iz rokava) Poljske znotraj EU je več kot 60 odstotkov in ko je EU razpisala pomoč kmetom zaradi ruskega embarga na hrano, so Poljaki v enem dnevu samo z jabolki pobrali celotno kvoto Smile

In tako imaš ti zdaj teh pet ton haskapa, greš v Mercator, Spar, itd in tam ti povejo, da lahko to dobijo za majhen košček tvoje cene iz Poljske, na primer.

Vsake tolko pride nova moda, kaj naj se sadi, ker je zdaj to *in* -- in potem to vsi sadijo in vsi nasadi gredo v rodnost in cena gre v tri krasne, če ni že tkoaltko šla tja zaradi uvoza. Preberi srbske in hrvaške forume glede aronije.

Kdo zasluži?

- Tako kot pri zlatokopih. Zgodi se, da zaslužijo tudi kateri od iskalcev zlata. Dosti bolj zanesljivo in s hitrim obratom vloženega denarja pa zaslužijo tisti, ki prodajajo opremo iskalcem.

- Boljše šanse ima tisti, ki se je dovolj zgodaj priključil še-ne-čisto-rojenemu trendu in ima zato manjši riziko, da dokler pride nasad v rodnost, bo že ogromno konkurence

Tveganja so torej:

- da se stvar ne bo prijela (kupci rečejo bljak, ne gre v promet) - to je še zlasti tveganje pri tistem, ki se trudi biti prvi na trgu

- da ne boš realiziral pričakovane cene, ker a) ti trgovec ne bo tega plačal in/ali b) bo nenadoma na trgu vse sorte ponudnikov plus še iz uvoza

- da ne boš realiziral povprečne pričakovane mase pridelka (ali pa bo to zahtevalo dodatna vlaganja)

- če imaš načeloma garantiran odkup, ali je garantiran po količini? po ceni? po času? kako močna firma je ta, ki ti daje garancijo, tj. ali bo čez 5 let, ko jo boš rabil, še živa?

To seveda ne pomeni, da dajmo sedet in jokat, kako se itak nič ne splača. Ker od tega pa res 100% ziher nič ne bo.

Vseeno pa gre jemati stvar z neko mero previdnosti in v duhu, da ne vlagaj takega denarja, da ga ne smeš izgubiti (ker so to vsi prihranki ali še kredit povrhu).

Naj povem, da se tukaj NE oglašam kot nek veteranski gojitelj česarkoli, temveč bolj kot oseba, ki je v prejšnjem življenju imela kontakt z ekonomiko, financami... in srečala različne pisane zgodbe, ki so bile na videz zelo različne, v bistvu pa zelo podobne.

Imamo pa na forumu tudi vsaj enega profi gojitelja drobnega sadja, se bo sam oglasil, če se mu da...

ps. one v Prekmurju niso moje Smile


Nazadnje urejal/a crtj 12 Mar 2016 13:31; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajpes.si - javno dostopni podatki:

HASKAP d.o.o., ustanovitev julij 2015, osnovni kapital zakonski minimum 7.500 EUR, 100% lastnik Bojan Postružnik, Maribor.

AUDENS d.o.o., firma iz one PDF predstavitve, ki sem jo prej linkal in ki naj bi nastopala kot ekskluzivni partner za odkup - ustanovitev 2007, 100% lastnik Janja Postružnik, Maribor, zadnjič je bil dobiček izkazan leta 2012, takrat se je družba še imenovala Audens, družba za zavarovalniško posredovanje, odtlej pa sodeč po bilancah še išče novo dejavnost; prihodki 2014 = 6.131 EUR.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglej tudi:

- http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/haskap_1310.pdf - od hrvaške kmetijsko svetovalne službe, vključuje tudi kalkulacijo

- hrvaški gojitelj, ki naj bi startal lani jesen:i http://www.ekopoduzetnik.com/tekstovi/trazeni-kooperanti-za-uzgoj-haskapa-u-hrvatskoj-19098/

- in tu so še fantje praktiki, tema se je začela 2014 - fotke, izkušnje, številke, linki naprej... zelo priporočam - http://poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=29621
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz zgornjega linka na hrvaški forum nekaj na temo, kje so lahko problemi...

"Uzgoj je dosta izazovan, nije lako kako proizvođači sadnica tvrde, a možda je to jer sam početnik. Imao sam problema svakakvih, prvi je taj što su ih počele napadati gusjenice, pa zatim cikade. Nisam riješio navodnjavanje i kad im je postalo suho brzo su se biljke počele buniti i stale s rastom i počele pokazivati loše simptome pa sam morao zalijevati ručno. Rekao bih da nisu otporne na sušu, možda će preživjeti ali slabo će se razvijati.

Ne vole previše gnojiva niti jaka gnojiva, najbolje malo gnojiti pa vidjeti kak reagiraju. Kompostni čaj obožavaju. Stavljao sam slamu kao mulch, ali to im nije pasalo jer kad uprži sunce slama odbija svjetlost i toplinu, a čini mi se da im to ne paše. Mnogi pričaju o izdržljivosti ove biljke na hladnoću, ali to uopće nije problem s njom već je problem s njom vrućina i jako sunce jer kad im bude prevruće mogu se pojaviti opekotine od sunca na listovima ili čak odbace listove usred ljeta i počnu s hibernacijom."

Če je potreben prevod, povej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1273
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mat kurja CRTI, si se potrudu! Mam branja še za jutri dost... Wink
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj palec gor

Kar pa se tiče številk, previdno in z rezervo. Glede na moje izkušnje v podobni branži, še iz časov pred aktualno neugodno situacijo, bi kot realno dosegljivo raven pričakoval tretjino, ostalo pa bodo "pojedle" še nepredvidene situacije.

crtj-jeve besede so do skrajnosti na mestu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2016 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optimist je napisal/a:
Mat kurja CRTI, si se potrudu! Mam branja še za jutri dost... Wink


Imam eno tako blago alergijo in pogojni refleks na super priložnosti, ki sta se mi pojavila skozi čas in ogledane situacije Smile

Ona hrvaška tema se mi zdi res koristna. Kaže tudi, da je firma, ki naj bi pri njih delala odkup - o čemer so se v forumu pogovarjali lani poleti - ta ista kot v Sloveniji, kajti pravijo: "I dolazimo do klasičnog primjera otkupljivača u HR i preprodaje. Nebih se čudio da Slovenac plasira Haskap po 10€ kg ako uopće ima otkupljivača. Koliko sam uspio izguglati taj Slovenac se bavio zastupanjem u osiguranju..."

Vsem želim, da bi bilo vse krasno - in hkrati, da bili dobro pripravljeni, če morda ne bo.

Pri nas je 15 komadov, čisto za domače veselje, pred njih (v smeri sonca) sem dal murvo, breskvo in mehurjevec, da bi dobil takšno fino senco, kot ji angloti poetično rečejo "light dappled shade"...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robi14



Pridružen/-a: 04.01. 2016, 23:13
Prispevkov: 252
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2016 21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
S čim inj kdaj gnojite prvič sibirske porovnice?

LP,

robi14
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejan84



Pridružen/-a: 03.10. 2014, 02:16
Prispevkov: 200
Kraj: Ljubljana - Iška Vas

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2016 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz sem jih ze enkrat, tudi drugic bo treba ze kar kmalu.

Gnojilo je pa za posebne vrste, belo granularno mislim, da od Cvetala

http://www.cvetal.si/?id_podmeni=2002&id_ppd=299

samo mislim, da res ni treba pretiravat pri teh rastlinah
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malcek



Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27
Prispevkov: 191
Kraj: Ljubljana - Bela Krajina

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2016 18:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cena za Haskap pri tisti ponudbi je nenormalno visoka, še posebej ker je treba tako veliko sadik vzeti.
Tule http://www.gowsc.pl/cennik.php?jez=gb sem našel sadike po okoli en evro. Pa sem celo minuto iskal.


Sicer pa spoštovanje Crtj-ju. Res dobro napisano razmišljanje okoli ponudbe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pepa6



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 09:19
Prispevkov: 216
Kraj: Vurberk

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2016 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Sama sem si letos kupila eno sadiko Ice Beare sibirske borovnice. Sedaj pa še iščem 2 različni sorti, ki obilno rodijo in imajo velike in ne preveč kisle plodove.Kaj mi priporočate in kje nabaviti?
Hvala za pomoč
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2016 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fajntim v Ljutomeru (mislim, da prodaja tudi v MB) ima po ogledu tudi letos velike močne sadike http://www.fajntim.si/jagodicevje/sibirska-borovnica
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
plod



Pridružen/-a: 29.06. 2013, 10:49
Prispevkov: 73
Kraj: sv. jurij ob šč. -prlekija

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2016 20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fajn tim je v moji bližini. Tudi sam se zanimam za sibirske borovnice, kateri dve sorti mi priporočate in nasploh vam je dober okus sibirskih borovnic?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 32, 33, 34  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 32, 33, 34  Naslednja
Stran 9 od 34

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.