Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zakopavanje semen od 24.12. -6.1.
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vrtnarimo z naravo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
forest727



Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
Prispevkov: 586

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kepler, Galilejo (oba so zažgali, pa sta mela prav), Einstein (in gravitacijski valovi, ki so jih uspeli dokazati šele čez 100 let (napovedani v začetku dvajstega stoletja, odkriti pa kakšen teden nazaj)), Higgsov (božji) delec (napovedan 40+ let nazaj, dokazali šele leta 2012),.... Vse je bilo napovedano na podlagi formul.

@metuljc, je huda, ja, zato se pa izvajajo ekperimenti, da lahko neko trditev ovržeš, ne pa takole udihati čez vse... Kje bi pa bili, če se ekperimenti ne bi delali.


Nazadnje urejal/a forest727 24 Feb 2016 16:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 16:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, saj, nekaj malega o tem, kako deluje znanost, vem. Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krnekdo



Pridružen/-a: 21.02. 2016, 11:02
Prispevkov: 473

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

forest727 je napisal/a:
Kepler, Galilejo (oba so zažgali, pa sta mela prav), Einstein (in gravitacijski valovi, ki so jih uspeli dokazati šele čez 100 let (napovedani v začetku dvajstega stoletja, odkriti pa kakšen teden nazaj)), Higgsov (božji) delec (napovedan 40+ let nazaj, dokazali šele leta 2012),.... Vse je bilo napovedano na podlagi formul.


In kje je tukaj kaj šarlatanstva?
Če teorija(predno se kdo spotakne ob to besedo- teorija v znanosti pomeni dokazano dejstvo) izvrstno opisuje vse do tedaj dokazane pojave in hkrati ta teorija kaže, da obstaja še nekaj... Potem sta 2 možnosti. Teorija je fajlena in potrebuje popravke, ali pa teorija drži. Kaj od tega dvojega je res, ti pokaže poizkus, ki napovedano potrdi ali ovrže. Tako pač deluje znanost in to ni šarlatanstvo.

P.S. Higsov delec so kot "božji" krstili mediji. Pravi vzdevek je drugače "goddamn particle"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forest727



Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
Prispevkov: 586

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vem, zato pa sem tudi Higgsov delec napisal. Širši javnosti je bolj znan pod božjim delcem, ravno zaradi medijev. Poleg tega je poimenovan po znanstveniku, ki ga je našel v enačbi...

Vse zograj naštete stvari so bile hipoteze in nikakor ne teorija (niso mogli rečti, ja, to je nov delec. Lahko bi bil recimo samo šum, kar se tudi rado zgodi).

Ravno tako je hipoteza (ajde, trditev) to, da če seješ med XX.XX in YY.YY, da boš imel ZZ rezultate. Če ima kdo voljo, naj dela, tisti ki noče naj tega ne počne, da se pa dereš, da je to šarlatanstvo, brez virov informacij, ki jih navedeš in jasno ovržejo to trditev, pa ne izpadeš resen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18553
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 18:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

En fin primer "šarlatanstva" imam še dobro v spominu. Tamle 40 let nazaj je marsikateri zdravnik bolniku, ki je priznal, da za boljše zdravje pije čaje, kakršne so priporočale že stare zeliščarice, zasmehljivo dejal: "He, he, no ja, ti kar pij, škoditi ne more. Tudi sama sem to doživela in sem zato kasneje svoje "čajčke" dohtarju raje zamolčala.

Vmes se je pa znanstveno dokazalo, da imajo nekateri čajčki (in sok grenivke recimo) kar hudo močan vpliv na procese v telesu, zlasti ob sočasnem jemanju zdravil. Zato sem pri izjavah o zadevah, kjer ima vajeti v rokah mati narava, raje previdna.

Po drugi strani pa: tudi, če tole dajanje semena v zemljo nima nobenega učinka na seme samo, je zadovoljstvo tistega, ki to počne, zanj veliko vredno.


Nazadnje urejal/a muha 24 Feb 2016 18:26; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
žižola



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:18
Prispevkov: 271
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam tak čisto neuk komentar.
Ampak jaz globoko cenim nekoga, ki obdeluje zemljo na planetu zemlja, skrbi za pridelavo domače zelenjave, ne onesnažuje okolice, hkrati pa je odprt za širše dojemanje. Ne samo svojega vrta ali njive, temveč vrta v sklopu države, kontinenta..., v sklopu vesolja. Saj del tega smo mi. Zeleno modra kugla, ki se rola po vesolju.
Vse deluje na nas. Gravitacije, sončne nevihte, gotovo tudi postavitve planetov v določenem trenutku. Vse deluje v celoti. To je energija. In četudi energija planetov ne bi segla tako daleč (v kar dvomim) , je energija človeka v verovanju, s katerim obda rastlino, ki takrat raste, popolna.
_________________
LP Žižola
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2016 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen biolog bi znal na to zakopavanje pripomniti, da je zadosti časa na hladnem prebilo to seme (oz so ga prebila semena), da se sproži naraven proces, ki mu semena v domačem okolju toplih stanovanj niso bila izpostavljena. In bodo zato bolje kalila.
Saj pozno poleti tudi "zakopljemo" pred kratkim pridelana semena motovilca v zamrzovalnik. Pa dobro vemo, da preverjeno bistveno bolje kalijo kot ona, ki smo jih hranili kar na polici nekje v stanovanju.
Vezano na abscizine, gibereline,......
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malcek



Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27
Prispevkov: 191
Kraj: Ljubljana - Bela Krajina

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2016 06:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skoraj povsem se strinjam s forestom (Kaj čmo ampak niti Galileja niti Keplerja niso zažgali. Edinega, ki je govoril o nebesni mehaniki, da je doletela ta čast je bil Giordano Bruno)

Kepler je bil kar pravi znanstvenik. Služil je pri Tycho Bracheju, ki je izmeril nebesna telesa, do natančnosti človeškega vida (brez dodatne optike) in imel hkrati kar precej hecno teorijo kako se vse skupaj giba. Keplerjevi zakoni so prvi resen preboj v fiziki za mene.

Galileo pa medtem služi kot izvrsten primerek kjer se lomijo kopja pri filozofiji znanosti. On je menjal paradigmo in pri tem uporabljal bolj marketinške prijeme kot pa znanstvene. Problem paradigme je, da znotraj sebe deluje. Tako smo več tisoč let "vedeli" da so stvari nagnjene k temu da se ustavijo, torej da obstaja nek mirujoč opazovalni sistem, h kateremu vsako gibanje teži in vse se meri relativno na ta sistem. Galilejeva transformacija to postavlja na glavo in je za mene večji preskok kot kasneje relativnostna teorija, ki je zgolj razširitev le nje. Čeprav ne bi si pa upal trditi da je bila znanstvena metoda ki je pripeljala do nje. Galileo se je pri nekaterih drugih stvareh povsem motil, kakšne stvari (npr Keplerja) pa ignoriral. Vsekakor bi zadostil Krnekdo-jevi definiciji šarlatana.

Ko je Newton govoril, da je videl dlje, zato ker je stal na ramenih velikanov je te zgoraj mislil. Verjetno neodvisno od Leibniza je iznašel diferencialni račun in seveda svoje znane izreke, ki so še danes, ko vemo da ne držijo, temelj fizike. Precej se je pa ukvarjal tudi z magijo, alkemijo, razlago svetopismeske apokalipse,... pač okultnimi stvarmi.

Siguren sem, da bi (vsaj) njega zelo zanimalo tudi zakopavanje semena na določene datume.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7647
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2016 12:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se javim še jaz, šarlatanka. Prej nisem utegnila, za kar se oproščam. Zahvaljujem se Gartlčanom za deljenje svojih misli...

Zdaj pa moj odgovor: To zakopavanje semen sodi v biodinamilčni način kmetovanja, katerega je leta 1925 utemeljil Rudolf Steiner (1861-1925, znanstvenik in filozof. Študiral fiziko, kemijio, matematiko, naravoslovje in doktoriral iz filozofije). Glede na pridobljeno izobrazbo verjetno ni bil popoln nevednež in je vedel o čem govori. Naj bi imel sposobnost zaznavanja duhovnega sveta, kakor tudi zaznavanja vplivov vesolja na živo in mrtvo naravo na zemlji.
Njegovo teorijo so v prakso prenesli mnogi kmetovalci, ki so jo dokazovali in nadgrajevali vse do danes. Najbolj znana in sistematična pri tem je bila Marija Thun, katere setveni koledar temelji na biodinamični metodi in njenem dolgoletnem raziskovalnem delu.

Meni je tako gledanje na svet (da je vse povezano med seboj tako na telesni kot duhovni ravni) blizu, zato pri svojem delu z rastlinami in zemljo sledim tej metodi. Torej sem samo uporabnik in edini dokaz o učinkovitosti metode, ki ga lahko ponudim je ta, da so moje rastline zdrave, problemov s škodljivci imam malo, pridelki nas kvalitetno nahranijo (pojemo manj in smo kvalitetno siti). Nobeden v družini zadnja tri leta ni bil niti prehlajen, kaj šele kako hujše bolan. Vse to mi zadošča. Ob enem pa me osrečuje misel, da s svojim poseganjem v naravo ne škodujem ostalim živim bitjem, ki imajo ravno tako pravico do lepega življenja kot jaz.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krnekdo



Pridružen/-a: 21.02. 2016, 11:02
Prispevkov: 473

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2016 15:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Glede na pridobljeno izobrazbo verjetno ni bil popoln nevednež in je vedel o čem govori

Ni ne prvi, ne zadnji primer izobraženca, ki je zbluzil.
Citiram:
Naj bi imel sposobnost zaznavanja duhovnega sveta, kakor tudi zaznavanja vplivov vesolja na živo in mrtvo naravo na zemlji.

Ja itak. Zihr Laughing
Citiram:
Njegovo teorijo so v prakso prenesli mnogi kmetovalci, ki so jo dokazovali in nadgrajevali vse do danes. Najbolj znana in sistematična pri tem je bila Marija Thun, katere setveni koledar temelji na biodinamični metodi in njenem dolgoletnem raziskovalnem delu.

Aha, zato imamo sedaj 100+ različnih "setvenih koledarjev", ki v marsičem nasprotujejo en drugemu. Ampak delujejo pa kar vsi(Vsak zagovornik nekega koledarčka bo trdil, da njegov priljubljeni deluje) in to neglede na lokalne posebnosti, vreme tisto leto,... Itak Laughing Kdor želi dejansko dobro svojemu pridelku, bo gledal vlago v zemlji/zraku, temperaturo zemlje/zraka, ter podrobno napoved nekaj dni v naprej, ter se glede na te podatke odločal kaj takrat početi na vrtu. Ne pa koledarčki, šloganje in vraževernost.


Ker imam ravno pri roki(se oproščam, ker ni ravno v skladu s temo in forumom), dajem recimo en tak krajši povzetek raznih "ljudskih modrosti" in vraževerja(ki si jasno nasprotujejo med sabo), kar se tiče luninih men in sečnje lesa. Ter jasno na koncu kratek povzetek raznih študij, ki vse to gladko ovržejo. Pa čeprav praktično vsak kmet in tudi dosti gozdarjev trdi, da je to zihr res... V realnosti ni Wink https://dl.dropboxusercontent.com/u/524171/Lunarni_les-_mit_ali_resni_nost.pdf Vzporednice s koledarčki in magičnimi datumi na vrtičku lahko hitro potegneš
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9215
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2016 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

škoda, da si tako zajedljiv. Strpnost je nekaj, kar ti je, očitno, tuje.

Glej, tukaj nas je mnogo, različni smo, po vseh, spolu, starosti, krajih, kjer smo doma, izobrazbi, izkušnjah, barvi las, ne/nalakiranosti nohtov, svetovnonazorskih pogledih, še po marsičem. Druži nas veselje do rastlin (in živali ter narave nasploh), do vrtnarjenja, prijetnega klepeta v temle virtualnem svetu, pa tudi v živo s pogledom v oči eden drugemu. Ne strinjamo se vedno z vsem, kar nekdo tukaj (ali v živo) pove, pa vseeno lepo sobivamo. In nimamo težav s tem, da smo različni tudi v pogledih na vzgojo, gnojenje, presajanje, sejanje, ne/upoštevanje luninih men, setvenega/setvenih koledarjev,.......
In, zdaj prideš ti in očitno pričakuješ (vsaj tako kažeš s svojim pisanjem), da bomo vsi zvesto sledili/verjeli le temu, kar napišeš ti, pa čeprav odrezavo in ne tako, kot pritiče odraslemu, kar menda si. In vse druge daješ, precej grobo in nestrpno, skoraj ali ponekod popolnoma, v nič.

Oprosti, ampak nismo sami neznalci tukaj, tudi, kot si lahko opazil, o fiziki in bližnji okolici. Hkrati pa ne odgovoriš, ko te več kot enkrat prosimo, da nam razložiš nekatere termine in še kaj, kar si napisal.
Kot se svoboda nekoga konča na meji svobode drugega, se tudi strpnost konča na mejo strpnosti drugega.
Čakamo, da nam napišeš kaj o tem, zaradi česar smo večinoma tukaj, o vzgoji, uspehih in težavah z rastlinami, vrtom, živalmi, skratka, o tem delu tvojega življenja. Nihče se ni na nestrpen način odzval na tvoji, pošteno povedano, vprašanji, ki kažeta, da si precejšen začetnik, niti v temi o kakiju, niti o temi o jablani. Si opazil? Dobil si koristne odgovore, napisane na prijazen način.
Bo preveč, če pričakujem, da boš postopal enako?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krnekdo



Pridružen/-a: 21.02. 2016, 11:02
Prispevkov: 473

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2016 16:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pač tak, da sem alergičen na očitne neumnosti in mi ni vseeno, če se te neumnosti širijo dalje. Pa naj bodo škodljive ali ne. Na drugih področjih sem tako že marsikomu odprl oči in prišparal dosti časa, živcev in denarja. Če bi vsi delovali na tak način, bi bilo mnogo lepše...
In ne, nikakor ne pričakujem, da se bo kdo strinjal z mano. V bistvu sem navajen, da se redko kdo strinja Laughing Če zaznavaš odrezavost, bo pa to najverjetneje zaradi tega, ker se mi ne da več na dolgo in široko razpredati, ter dokazovati, saj vem, da s tem ne bom nič dosegel-prepričanega praktično nikoli ne moreš spreobrniti.

Kar se tiče vrta in teh tem, sem večino potrebnega že izvedel s prebiranjem foruma. Bom pa brez skrbi kaj vprašal, če bo potreba po tem.


Zdej grem pa flaširat domači pir Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 25 Feb 2016 16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krnekdo je napisal/a:
Sem pač tak, da sem alergičen na očitne neumnosti ...

To ni nobeno opravičilo za omalovaževanje mnenj drugih. Poniževanje prav gotovo ne bo pripeljalo do spremembe njihovega mnenja.

Človek je duhovno bitje in če nima (ne priznava) ene duhovnosti, poišče drugo. Nadnaravne sile, kozmično energijo, pozitivno energijo, skratka nekaj magičnega.

Meni je smešno, kako so ljudje odvisni od "dneva za korenino" in dneva za list". Ne gre čast dnevu ampak tistemu, ki daje rast. No, ni mi smešno ampak se mi ta njihova odvisnost od položajev planetov smili, vidim jih kot ujetnike teh "sadilnih koledarjev". Namesto, da bi uživali v svobodi so si izbrali nekaj, čemur se podrejajo, ker to pač potrebujejo. Za Boga ni prostora, je pa veliko prostora za magičnosti ne glede na okultni izvor.
To pa, da magičnost deluje je pa lahko kvečejmu razlog za skrb, ne za veselje, še manj pa za uporabo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Vrtnarimo z naravo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.