|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 24 Jun 2013 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, dobra najdba bicikel.
Letos gojim Ancho Poblano (naročil pri semillas.de) kateri naj bi se ob polni zrelosti prebarval na rdeče, sedaj pa vidim da obstaja tudi neka Grande varianta. Tudi Ancho Mulato sem gledal, vendar sem ga pozabil naročiti.
Anchoti so mi všeč zaradi oblike in po opisih sodeč debeline sten, jakost je pa tudi po mojem okusu.
Golden Greek Pepperoncini po opisu izgleda super, vsaj kar se zgodnosti tiče, tisti skovili od 1-1000 mi pa niso kaj preveč všeč, ker ravno sladkih pa nočem
Numex Big Jim tudi izgleda obetaven kar se tiče velikosti, jakost je pa tudi prava, samo še debelina sten je vprašljiva.
Jaz sem za skupinski nakup, nimam pa vise ali paypala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 24 Jun 2013 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity je napisal/a: | No ja, za naslednjo sezono bom vseeno poskusil ta Hot Wax.
Iščem en tak čili oz. pekočo papriko, ki bi imela max. 5000 skovilov, debele stene in da je čim večja. Imel bi jo za vlaganje, polnenje, pečenje.
Ima kdo kaj takega oz. pozna kakšno tako sorto? |
V take namene bi bila po moje zelo v redu Mulato Isleno in Ancho Grande.
Oba čilija sta zelo mesnata, "primerno velika" in v kuhinji vsestransko uporabna ( glede na reference na netu ). Imata 1000 do 1500 skovilov.
Jaz sem cedila sline že lani za semenom Mulato Isleno pa je bil takrat ravno "nedobavljiv". Dobro, da si me spomnil, ga bom kar naročila, vidim da je sedaj na zalogi
Sem pa nabavila seme čilija Caloro, ker sem želela čili, ki bi se dal polnjen pripraviti na roštilju ali v pećici na način kot se pripravlja Jalapeno, samo da ne bi bil tako pekoč.
Po moje bo Caloro pravšnji za to ( ima 1000 do 5000 skovilov ).
Po videzu je podoben Hot Waxu, vendar manj pekoč. Opisujejo ga kot sorto z visokim donosom, stožčasti plodovi so 10 cm dolgi in 5 cm premera. Imajo debelo steno in zorijo od zelene, preko rumene do rdeče. Zrelost dosežejo po 80 dneh. Zrastejo 60 do 90 cm visoko.
Bom poročala, ko bo naredil prvi plod.
Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 24 Jun 2013 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, Caloro tudi izgleda obetavno
Poročaj in poslikaj ko bo kaj za videti, jeseni te pa pocukam za rokav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 24 Jun 2013 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Paypal imam jaz, če bo treba. Sem pa zasledil, da se da nekaj dogovarjati, tako da bi se mogoče lahko zmenili z njimi kaj posebnega. Mogoče ne samo 10 semen na vrečko ;-) Poštnina tudi ni preveč draga. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 24 Jun 2013 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, letos bo kar letina, če bo zdravje teh rastlin zdržalo do konca.
Sem jih postavil malo na dež, da se naužijejo vode brez klora.
Nekako sem dobil občutek, da ravno ne marajo direktnega sonca in vročine. Liste kar povesijo, če se kuhajo v loncih.
To vreme, ki se obeta ta teden pa bo pravi wellness za moje ognjene ljubljence.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 28 Jun 2013 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
brišem _________________ Viktorh
Nazadnje urejal/a viktorh 23 Sep 2013 23:50; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jun 2013 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
ViktorH, tema oz. podforum Čili 2013 je nespremenjen. Iz podforuma Čili-Capiscum pa sem prispevke od Labie prekopirala v 3 ločene podforume, da se ne bi v debati, ki bo še sledila, izgubili. Tudi Orhy je prosila, da se da te prispevke nekam posebej. Vse tri podforume sem zaklenila in so samo za branje, notri pa se bo dodajalo še naslednje strokovne prispevke, če bodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 28 Jun 2013 21:26 Naslov sporočila: |
|
|
brišem _________________ Viktorh
Nazadnje urejal/a viktorh 23 Sep 2013 23:51; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Jun 2013 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Viktorh, če si dobro pogledal, so vsi labiini prispevki ostali tam, kjer so bili prvotno. To, kar je ločeno, so citati, da se važne vsebine ne izgubijo med teksti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, Jalapenoti pa bodo letos dobro obrodili.
Plodov na rastlinah je toliko, da že razmišljam kako jih bom pospravil...hehehe
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
Spaniral jih boš ali popekel na žaru! Njami! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
h, teli zgoraj bojo kar še malo počakali. Sem pa utrgal tri druga primerka za uživancijo ob prekajenem špehu in jih bom počasi gustiral, ko bom gledal poročila na TV . Solze bodo, kar same tekle....
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Indigogirl
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 15 Kraj: blizu Mb
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Plodov na rastlinah je toliko, da že razmišljam kako jih bom pospravil...hehehe
|
Hi,
@labia, lahko narediš jalapeno marmelado ali kandirane jalapenote (posute z mleto bhut jolokio, če jo maš ).
Sama še nimam kaj za razmišljati, kam bi z viškom. Pri zelo pekočih čilijih, so se mi komaj sedaj začeli cvetovi "prijemati"(razen izjem), na vrtu pa sproti pohrustam. Saj še bo. Lep pozdrav, Maja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Indigogirl je napisal/a: | @labia, lahko narediš jalapeno marmelado ali kandirane jalapenote (posute z mleto bhut jolokio, če jo maš ) |
Imaš preverjen recept za marmelado in kandinirane jalapenote? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, jalapeno marmelade pa še nisem poskusil. Bi znalo biti zanimivo. Sladko in istočasno pekoče. Malo sem razmišljal in v bistvu bi jo lahko pripravil kot vse marmelade- no ja, podobno. Recimo za poskus en manjši kozarček do 300 gramov.
Morda tako: 6 ali več-7,8 jalapenotov, ki bi jim odstranil seme in peclje. Ščepec soli, da pojačamo okus in recimo pol deci belega kisa ( mora biti alkoholni, da ne dodamo kakšnega drugega okusa) . Vse skupaj bi zmiksal.
Tako pripravljeno kašo bi pregrel v lončku (cca 3 minute) in dodal 2 dcl sladkorja. Vse skupaj bi kuhal 20 minut, da se sladkor raztopi in vse skupaj poveže. Če bi bila zadeva pregosta bi dodal malo vode. Vendar pričakujem, da ne bi bilo potrebno. V teh 20 minutah bi kis večinoma izhlapel, ostal bi pa krasen okus.
Ker bi želel, da ostane okus po čiliju verjetno nebi smel dodajati limone ali mete ali kaj podobnega.
Hja, za poskusit je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 14, 15, 16 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5 ... 14, 15, 16 Naslednja
|
Stran 4 od 16 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|