|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans hvala za idejo, sem tudi že sama razmišljala v tej smeri, da bi pokrila s kopreno.
Vsi zelo hvalite okus, zato razmišljem, kaj vse bi storila, da bi imela čim večji pridelek, če je res yakon tako zelo okusen. Pa da slučajno ne zamudim priložnosti, da bi ga imela tudi naslednje leto. Zato tudi toliko vprašanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 23 Sep 2015 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
No, bolj kot dober je meni zanimivega okusa. Rekel bi blaga mešanica med mladim korenjem in sadjem, struktura pa krhka in sočna. Nenazadnje smo le evropska kultura, temelječa na žitaricah družine trav, uspešno smo sicer posvojili krompir, ostale OH gomoljevke pa še vedno predstavljajo le eksotično popestritev naših jedilnikov. Vsekakor pa dobra popestritev k vsakdanji hrani.
Lansko leto ga kuhal nisem, zato ne vem kakšen je v tisti obliki.
Sicer pa, da zaključim z lanskimi ugotovitvami, ki jih še nisem zapisal.
Po izkopu rastline sem jedilne gomolje potrgal od osnove rizomov. Ker je celotna rastlina zelo krhka to ni težavno.
Rizome sem sprva kar grobo očiščene zasul s perlitom in jih namenil prezimovanju, nato pa sem se premislil in jih temeljito izpral pod polno odprto pipo. Ker so rizomi dokaj nepravilnih oblik, tvorijo veliko špranj ter mrtvih prostorov v katerih ostane vlažna zemlja. Zbal sem se gnitja, zato je sledilo temeljito pranje, nato pa v perlit. (ljubilo se mi je komplicirati)
Tudi gomolje sem opral, oboje pa posušil na soncu.
Tako eno kot drugo sem prezimoval v prostoru "hodnik" temperature, recimo 15°C in vse do spomladi ni bilo opaziti kakšne uvelosti, sploh pa ne plesni ali podobnih težav.
Po določenem času skladiščenja so gomolji resnično pridobili še na sadni noti.
Letos bom manj kompliciral in rizome zavil le v časopisni papir, ostalo pa bom postopal enako kot leto poprej.
In morda še to, ko nakazuješ /@tiana/ skrbi okoli reprodukcije. Iz dveh rastlin sem narezal 30+ posameznih rizomov in je tako odveč vsak strah, da bi naslednje leto trpela pomanjkanje. V skrajnem primeru pa je tu "gartlc".
Tokrat imam nasušenega tudi nekaj listja za čaj, ki bi naj bil menda enako koristen za telo. Poizkusil pa ga še nisem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 28 Sep 2015 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pokriti te rastline s kopreno bo zaradi njihove višine in širine svojevrsten podvig
Verjetno se jih pred tem ne bi smelo kaj skrajšat? Imajo votlo steblo, v katerga bi se lahko marsikaj neželenega "nateklo"? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Yaconovo listje je zelo občutljivo na slano, ne rabi niti minusa, pa jih že ožge. Če slana ni prehuda si včasih še malo opomorejo, a listi poškodovani postanejo rjavi. Zato pa gomolji niso tako občutljivi, saj so v zemlji. Bolje pa je pri malo močnejši slani zaščititi zemljo in s tem gomolje, saj koprena prav veliko ne pomaga pride skozi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 29 Sep 2015 10:21 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Aye-Aye za te koristne napotke |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Sem ga umaknil na toplo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 17:19 Naslov sporočila: |
|
|
Se ga ne sme porezati? Ker takale "mrcina" zavzame veliko prostora. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Saj ga boš podnevi prepeljal ven, a ne?
Jaz ga imam še kar zunaj ob rastlinjaku. Očitno je v rastlinjaku dovolj akumulirane toplote, da seva ob steni in ga slana ne posmodi takoj.
Bo pa šel tudi moj v prihodnjih dneh notri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar kot vidim imaš vse preračunano. odlično . lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, hvala za dve sadiki, posadil sem jih na rob vrta poleg lubenic. (travnik s peščeno ilovico konkretno zastrt s kompostiranim gnojem (kravjeki + listje))
poletna fotka
začetek izkopa (počutil sem se kot arheolog)
... adijo greda brez prekopavanja!
Edina neugodnost je ta, da sem jih posadil preblizu skupaj, pridelek bi bil gotovo večji. Vse skupaj je bilo bolj za hec, zdaj pa vidim da ni hec. Jakon konretno obrodi!
Rastline bom prezimil v bivšem svinjaku, kjer je vsekozi 8°C in dokaj suho. Najbrž jih bom dal kar v malo vlažno kokosovo šoto.
Jedilne gomolje bom pa shranil v čebru z žagovino (pri repi se obnese). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
Moj ima še vse liste praktično nedotaknjene. Zgleda, da mu prija prostor med garažo, ameriško borovnico, josto in žajbljem, pa nič ni preblizu. Zdaj je že večji od mene.
Ko ga bo slana osmodila - ali naj ga kar izkopljem ali še pustim v zemlji in malo zaščitim? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga izkopal, ker smo danes imeli slano, ki mu je rahlo posmodila liste. Sem bil prehiter? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Okt 2015 23:37 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Jaz sem ga izkopal, ker smo danes imeli slano, ki mu je rahlo posmodila liste. Sem bil prehiter? |
Po mojem ne, čeprav bi verjetno še kaj pošiljal v gomolje. Jaz bom vsekakor še počakal, s tem, da ga imam v posodi in se lažje premišljujem kdaj ja in kdaj ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 02 Nov 2015 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Sem zvagal. Iz ene rastline je bilo 7kg jedilnih gomoljev, iz druge pa 9kg. Drugo leto pričakujem bistveno večjo kilažo, ker bom rastlinam dal dosti več prostora.
Danes grejo gomolji na sonce, da se povrhnjica z nekaj preostanka zemlje osuši, potem pa v žagovino z njimi.
So pa sočni, kot bi vodo pil! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Nov 2015 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri meni je današnja močna slana spremenila listom barvo. Dokler je steblo še zeleno, bom pustila v zemlji.
Čeprav me zelo hudo matra prebrskati kaj je zraslo in uživati v novih okusih.
Porka *** kako dolgo je treba čakati na poznojesensko-zimske pridelke |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 6 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|