|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 10:03 Naslov sporočila: Gobarjenje 2015 |
|
|
Počasi se pričenja gobarska sezona tudi pri nas. Včeraj 2 dežnikarici, danes nekaj velikih tintnic, prašnice in spodnji neznanki.
.
Običajno neznanih gob niti ne trgam, tile dve sta se mi pa zdeli užitni in upam, da ju kdo prepozna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
Brezov ali gabrov ded mogoče? Bo kak strokovnjak povedal točno.
Drugače pa pri nas zaenkrat samo marele rastejo na polno.
Izjemno slaba sezona pa kar se tiče jurčkov, drugače pa je na Pohorju kot slišim kar uspešno. Sam kaj ko je predaleč do tja zame. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim,je to brezov turek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
ja, kot zgoraj rečeno - užitni, čeprav postanejo po prerezu črni kot noč
"Naš" naziv je kar: dedec.
Pri starejših zna biti bet precej olesenel in skoraj po pravilu črviv.
Turek pa je njegov bratranec z rdečo glavico.
Tudi okoli nas, kot že nekaj let doslej - precej slabo leto za gobe . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
... so pa tej "dedci" super posušeni. Po mojem okusu dejansko mnogo boljši od jurčkov. Imajo aromo po prekajenem in so tako kakšne čorbe prav posebne, da ne omenjam pice s suhimi brezovčki ali turki.
Pri nas so kar na vrhu zaželjenosti.
Letošnja letina pa je bila resnično skromna. Morda bo sedaj na jesen kaj boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
muha, kako boš pripravila tintnice? Jih boš pohala skupaj z dežnikaricami?
Kako pa prašnice ? priznam, da jih še nisem nabirala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert
Pridružen/-a: 14.03. 2014, 09:17 Prispevkov: 1209 Kraj: Odranci-Prekmurje 172,5 mnv
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Če jih narežemo v slano in kipečo vodo,potem ostane svetlejše barve in ne potemni.
So pa vse vrste užitne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
gabrov ded, bod, pozorna, nekje v bližini so korenine gabra, živi v sožitju z njim, obveznem.
Tintnic pa še nikoli nisem jedla, vem le, da jih ni kombinirati z alkoholom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! Saj sem moža prepričevala, da so tele gobice užitne, pa mi ni verjel .
figula: tintnice dam v jajčno omleto (samo glavice, brez stebla, jajce, česen, poper, malo peteršilja , včasih še sir, po trenutni želji). Za pohanje so prenežne, hitro razpadejo.
Pobiram samo še čisto mlade, ki imajo zaprto glavico. Danes sva našla 3 in je bilo ravno prav za eno jajce. Pobrati jih je treba takoj. Če se vrneš ponje recimo popoldne, so robovi že modrikasti. Tele so zame že kar na meji, morajo biti še popolnoma bele.
Prašnic še nisem pripravljala, če jih kdaj bom , bom upoštevala tale priporočila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
muha:
Tudi pri nas imenujemo zgornje na sliki brezov goban, ali kar brezovček. Jih pa res ne nabiram, razen če je še čisto mlad in ima trdo glavico.
Kot pravi figula - trd bet in obvezno črviv klobuček _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Sep 2015 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi nabiramo takšne majhne tintnice, tudi dežnikarice najraje takšne še zaprte. Mami jih prereže na pol in spoha.
Morem javno pohvalit svojo mamo - gobe spoha najboljše na tem svetu
Res je kot praviš - videno gobo je treba pobrat, sicer se zgodi, da jo kdo drug odnese ali pa neha rast. Kot otrokom so nam pravili vse sorte pravljice zakaj je temu tako. Najbolj verjetno pa je, da s svojo prisotnostjo/brskanjem "zmotimo" micelij. Gobe so tako občutljive kar naprej jim nekaj manjka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Matic
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25 Prispevkov: 263 Kraj: 07
|
Objavljeno: 21 Sep 2015 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
Zavoljo beta jih je lažje prepoznati: hrapavo luskav in "pikčast": od klobuka do beta vedno bolj intenzivno.
Mi jih nismo nikoli pobirali - stara mama je vedno rekla, da preveč potemnijo juho ali omako med kuho.
Pa še topel nasvet vsem gobarjem: naj ne bodo gobe edini obrok dneva, sploh če je ta postrežen zvečer. Me je ta neprespana noč izučila za zmerom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 21 Sep 2015 07:06 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa nimam teh problemov. Lahko se zvečer "nažrem" pohanih marel pa nimam nobenih problemov. Odvisno od prebave verjetno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 17:28 Naslov sporočila: |
|
|
Takega dežnika kot danes pa še ne. 38cm premera ter 820g.
Ta bo za celo družino nahranit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pod tem si pa skoraj lahko ostal suh, četudi je deževalo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|