|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi danes se je še nekaj nabralo.
Čiliji so v polni rodnosti, vsaj pri meni.
Kar nočejo nehati in je pekočih hudičkov na izbiro. Rastline imam še vedno zunaj, kar v vrtu. Presenetljivo jim jutranjih 8 stopinj nič ne škodi.
Kar lepo so zeleni, listje ne odpada, ves čas cvetijo, nekateri plodovi so na začetku, nekatere obiram.
Očitno so kar trpežni.
Po mojih izkušnjah jim to vreme kar paše. Poleti očitno ne marajo premočnega direktnega sonca, celo lepše uspevajo v senci z bolj zelenimi listi.
Tisti na soncu so imeli bolj svetlo zelene celo rumenkaste.
Opazil sem tudi, da imajo raje bolj vlažno klimo z veliko vlage v zraku. Poletni suh zrak jim ne paše.
Ob jesenskem deževju in vlagi celo pričnejo še bolj košato rasti. Dnevna temperatura okoli 18 stopinj pa jim paše.
Jih bom pustil kar zunaj, dokler ne pričnejo odmetavati liste, kdaj bo to pa še ne vem.
Lansko leto sem jih imel v loncih in sem jih nekako ob tem času dal notri ob okno in seveda so že čez dan ali dva pričeli rumeneti in metati liste.
Letos bom poskusil drugače.
Čim dalj zunaj, ko zaključijo jih bom pa drastično porezal .
Aha, še fotka:
Tukaj pa še Scoville podatki za nabrane:
Bishop Crown do 15K
Bhut Jolokia do 1M
Chocolate Habanero do 400K
Orange Habanero do 300K
Roccoto do 150K
Jalapeno do 15K
Thai Birds Eye do 150K
Fireflame do 5K
Ja, in da nekako potrdim moja opažanja: Chocolate habanero je z 400K res hud. Sem junaško enega celega pohrustal. Nekaj solz- pričakovano, nič posebnega.
Pekočina v ustih se je dala prenesti, vendar po 10 minutah je želodec pričel poskakovati, trpljenje pa neizmerno.
Lasje so postali nekako mokri, na čelu pa kapljice. Šele 1/2 litra mleka je zadevo umirilo. Nekako pri tej vrednosti SCU se nahaja moja zgornja meja, kar še lahko poskusim in preživim.
Poskusil sem seveda tudi Bhut Jolokio z 1M, vendar samo košček. Zame premočna in iz tega razloga neuporabna.
Brez zelo velikih težav in z užitkom pa se da jesti vse čilije do max 100K, še najraje tiste do 30K pa še za to rabiš nekaj vaje.
Drugače je pa za tiste, ki radi eksperimentirajo.
http://alienchilifarm.blogspot.si/p/all.html
Na tej strani sta dva italijana, ki uspešno križata najbolj ostre (pekoče) čilije.
Fotografije so enkratne in res nekaj posebnega. Ko kliknemo posamezno fotko dobimo še več fotografij izbrane sorte.
Po mojem občutku so vsi preko 1M , bolj verjetno vsi okoli 2 milijona SCU.
Značilnost vseh pa je zelo nagubana koža in škorpijonska špička. Že za videti so hudi.....
Nazadnje urejal/a labia 04 Okt 2015 14:00; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem sadil čilije za to, da bi iz njeh izdelal Bonsai chilli, Bonchi.
Ideja je iz : http://www.fatalii.net/bonsai_chiles_bonchi
Čez leto so lepo rastli, lepo obrodili, danes sem se jih pa lotil.
Dal iz lonca, porezal korenine, presadil v manjši lonec. Poleg tega sem tudi krošnjo zelo porezal.
Nekaj vejic sem tudi potaknil, da vidim če se bo prijelo.
Tako pa izgledajo. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
A sedaj je že čas za presaditev čilijev iz vrta v lonec z namenom prezimitve? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se tako odločil. Pač za zihr sem to naredil, ker sem zaradi tega sadil. Verjetno pa gre do slane, ali 5 stopinj? _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jest bom še malo počakal, ker imam na grmih še kar nekaj plodov, ki morajo dozoreti, potem pa bom pripravljal za prezimitev. Glede temperature se še ne bojim, ker so tudi ponoči še dovolj visoke (Ljubljana).
Prezimiti pa bom skušal po en primerek rdečega in oranžnega habanera. Dal ju bom v velik teglc skupaj z vrtno zemljo in zmerno obrezal. Namenil jima bom prostor s cca 18 stopinjami v zmerno svetlem prostoru. Drugače žal ne morem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče zanimivo, ali pa tudi ne: zaradi teže plodov se mi je ena konkretna veja odlomila z grma (križanec lemon dropa...) pred kakimi 10 dnevi. Ker so bili plodovi še vsi zeleni, sem vejo enostavno dal v lonec z deževnico in upal da bodo vsaj malo dobili barve. Lonec je v stalni senci in ga sonce ne pogleda niti za sekundo...
No, danes je zadeva takšna, da se je že kar nekaj plodov lepo obarvalo, ostali pa se verjetno še bodo v prihodnjih dneh. Listi pa so upadli.
No, pa se je splačalo a ne?
(ravno prav jih bo za 2 velika vložena marmeladina kozarca...) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Majro me veseli, da ti uspevajo.
Labia, imam nekako enake izkušnje. Še vedno jih imam vse zunaj, saj so še vedno polni plodov.
Letos sem res pretiraval, saj ne vem več kam z njimi ;)
Opazil sem, da edino Aji-ju in Jolokia Yellow ne paše to vreme, saj so rastline začele rumeneti in nekako hirati, čeprav so še vedno polne plodov.
Sem pa danes tudi obral mojega FOTRA (tiso kar je bilo zrelo). 1,4 kg oziroma 256 plodov naenkrat ;), pa jih je gor še ene 60-80.
Če sem iskren, bi za moje potrebe zadostoval samo ta. Do sedaj že dvakrat kuhal omakco, pa še danes 29 flašk, tako da ne bo zmanjkalo, do drugega leta.
Obran FOTR
Polna skleda čokoladic
Potomci fotra še v delu
Jolokia, še precej polna
In še današnja kuha - 29 flašk iz pobranega choco habanera. Te nove flaške, ki jih ima Stenko so mi malce lepše, ko so še malce zaobljene.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 04 Okt 2015 23:18 Naslov sporočila: |
|
|
choco_chili je napisal/a: |
In še današnja kuha - 29 flašk iz pobranega choco habanera.... |
very nice
po katerem receptu si delal? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, kje nabavljate te 100 ml stekleničke za omake? Lahko kdo napiše kakšen model stekleničke je najpripravnejši za polnjenje? In seveda možnost naročila preko spleta. Pa da ni treba naročat cele palete..... za letos bi rabil kakih 10 kosov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Povej, od kod si, pa ti svetujemo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Povej, od kod si, pa ti svetujemo. |
Okolica Nove Gorice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
http://www.vetroemba.com/ Poskusi se zmeniti po telefonu. Morda ti pošljejo po pošti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 124, 125, 126 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 124, 125, 126 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 125 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|