Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 84, 85, 86  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Avi



Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36
Prispevkov: 36
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2015 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bicikel, hvala za odgovor Smile Bom poskusila opazovati, kdaj bo razpadel gel. Če prav razumem, je bolje, če nisem povsem prepričana, da pustim kak dan dlje kot premalo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2015 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tem toplem času je tri dni čisto zadosti časa, seveda pa kak da dlje tudi ne škodi. Jaz semena vsujem v cedilo, dam pod tekočo vodo in s prsti tako dolgo gladim semena, da vsa nečistoča, plesni in bleki gredo skozi cedilo, v katerem ostane lepo splaknjeno seme, ki ga z žličko postrgam in dam sušit v kozarček, kar sem že opisala.
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avi



Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36
Prispevkov: 36
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2015 18:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, bom počakala do jutri, da bo 3 dni in naredila kot priporočaš Smile
Verjetno je možno, da je proces stekel hitreje, ker je zadnje dni precej toplo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18776
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Avg 2015 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne bi kdo zgrešil in se kasneje kesal:

Paradajzmanija 2015
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 10811
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2015 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ena sadika Plum Lemon se mi je očitno skrižala, druga je normalna. Od tega rdečega bom vzela semena, da vidim, kakšen bo naslednje leto.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2015 15:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tigrček je napisal/a:
Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja.

Ojla, tigerček, jaz sem priseljenec v Dobrepolje - Ponikve. Kje pa si na Vidmu, se mogoče srečava.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5444
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2015 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Carbon dozorel. Bolj pozno, ker so šli pozno v sode.

Zelo veliki. Zelo zelo okusni. Normalna kislina + "zemljasta" nota družine črnih + sladka nota zraven. Ne rabi soli. Lahko je seveda vplivalo tudi vroče in sušno vreme, ampak prvi vtis je odličen.

Zori tudi Neve's Azorean Red. Prav tako zelo dobri, na drugačen način - nič sladkega priokusa, klasični paradajz kiselkasti okus, sol ga lepo zaokroži, nimam pripomb (razen da zrastejo hudo visoki Smile.

Pred par tedni so dozoreli New Big Dwarf-i in Beli Naliv -- tudi nimam pripomb, nekega ekstra navdušenja pa tudi ne. Dobri normalni paradajzki brez posebnih značilnosti, iz čisto praktičnih razlogov (način rasti) bi lahko New Nig Dwarf-e komot na veliko sadil. Ampak bi vseeno hotel imeti tu in tam Carbon vmes Smile

Kosovo sledi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sqjam



Pridružen/-a: 06.03. 2014, 19:28
Prispevkov: 119
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2015 02:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gospa Tadeja Bogdan je na Facebooku v skupini ZELENI KROG (menjava semen) napisala da rabi 20kg paradižnika. Sem prepričan, da bi lahko dobila prodajalca na tem forumu



https://www.facebook.com/tadeja.bogdan?fref=nf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bartmatej



Pridružen/-a: 20.04. 2015, 11:41
Prispevkov: 15
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2015 09:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.

Hvala.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2015 10:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bartmatej je napisal/a:
Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.

Hvala.



Vsekakor seme zavrzi in ponovi shranjevanje, tole seme je namreč že skalilo in tukaj ni poti nazaj. Če bi ga posušil in shranil, bi kalček odmrl in seveda pri ponovni nakalitvi (torej sejanju) ne bi oživel.

Ko boš na novo fermentiral, vsake toliko tekočino premešaj, da se spustijo plini, ki se naberejo v njej.
Takrat malo preglej stanje semen.
Ko gel okrog semen razpade, je to več kot očitno, takrat lahko semena že spereš in posušiš.
Ni nujno, da se na vrhu pojavi plesen, lahko je tudi taka tenka bela 'prevlekica' ali pa celo nič vidnega...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2105
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2015 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko enkrat odžene, je seveda vsakršno seme neprimerno za hranjenje. Torej ponovi vajo. Pa ne rabiš čakat na plesen. Bistveno je, da razpade želatinasta ovojnica okoli semen.

V tvojem primeru so bili plodovi verjetno že prej nekaj časa na zelo toplem in si šele potem vzel ven semena, ali ne?

Ha, Ivčk, istočasno.... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3333
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2015 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz v teh vročih dneh pustim fermentirati 24 ur, nič več.

Seme se prav lepo očisti in tudi ni bojazni za kaljenje.
Pa tudi sicer sem rahlo skeptičen kako seme tolerira fermentacijo. (nasplošno) Namreč, fermentacija je po moji laični razlagi pričetek procesa razgradnje in če ta traja dovolj dolgo, lahko poškoduje tudi samo seme v ovoju. Si razlagam, ker v gnilem sadežu na koncu zgnijejo tudi semena.

Zato ne čakam na plesni, ne pozabljam, ampak kar hitro dokončam s čiščenjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1091
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2015 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekaj sem pomešala listke z napisi. Tisti, ki ste ga že gojili, je tole Sweet Carneros Pink?

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2015 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na sliko iz interneta bi rekla, da je ????
Je pa zelo lep. Je tudi dober ? pozdrav
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JERCA



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13
Prispevkov: 146
Kraj: DOLENJSKE TOPLICE

PrispevekObjavljeno: 14 Avg 2015 12:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiana.
takole je izgledal moj lani. Noro poln, ves čas rodil, ampak meni brez okusa. Pa sem ga imela v rastlinjaku. Voden, bolj proti kislem, ni mesnat....
edini plus je to, da je roden. Pri meni ga ne bo več.
_________________
JERCA- nekdanja ERIENNE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 84, 85, 86  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 84, 85, 86  Naslednja
Stran 78 od 86

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.