Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 84, 85, 86  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30
Prispevkov: 127
Kraj: Videm Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

originalnilist je napisal/a:
Ej vi srečeneži, ja sem vsa vesela če v dveh dnevih naberem za eno solato Crying or Very sad
Bi kdo morda kej prodal?

Iz kje pa si, k meni lahko prideš in si ga nabereš po mili volji brezplačno. In še vprašanje za poznavalce pravijo da ko delaš ajvar da vse skupaj zmelješ v multipraktiku sedaj pa vprašanje, a to je tista mašinca z noži kot blender ali kaj.Ali tisto ko ima notri take okrogle ploskve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.

Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
originalnilist



Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21
Prispevkov: 939
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj Tigrcek, ce ponujas zares seveda sprejmem kjerkoli si ze Laughing Se zmenimo na ZS.Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz fermentiram večinoma brez vode, če je paradižnik sočen. Drugače pa prilijem malo vode. Ostalo naprej podobno, le da kozarčke zaprem s pokrovčkom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka, sem šla gledat na prastari forum, kjer Ivčk piše podobno: če ni dovolj sočno, dodaš vode, da je pokrito. Ampak zgleda, da tudi več vode ne škoduje, saj imam tudi že zelo stara semena, pa še kalijo.
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 15:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, kot so povedale že predhodnice: vodo dolijem samo v primeru, če je premalo soka. Pa na kozarček vedno z alkoholnim flomastrom napišem sorto in isti kozarček uporabim tudi za sušenje, saj pri veliko sortah na ta način prihraniš prostor, ker običajno seme odvzemam v eni ali največ dveh rundah.
Če bi seme dajala na krožnik sušit, potem bi imela pa Semenomanijo Wink .
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 15:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marija
hvaaaaalaaaa za izčrpne napotke,sem vprašala tudi strica Gugla pa je skoraj povsod sama teorija, celo na Bodi Eko ni nič tako uporabnega kot tele tvoje vrstice.
Še tole sem pozabila:kako vem če je paradižnik hibrid?Sadike sem kupila na tržnici pri različnih pridelovalcih kar na slepo, označb pa na lončkih ni bilo.
Butasto vprašanje, a?
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 04 Avg 2015 16:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne moreš takoj vedeti ali je hibrid! Lahko pa opazuješ vsa naslednja leta potomce iz semen vzetih iz take rastline in iz tega sklepaš. V ta namen rabiš velik vzorec = veliko rastlin. Več kot je potomcev večja je zanesljivost trditve. Če so vsi potomci enaki, potem ni bil hibrid. Če pa so poleg enakih tudi različni od originala pa ali je bil hibrid ali pa se je skrižal s kakšnim sosedom. Torej je za večjo zanesljivost potrebno narediti še zaščito pred križanjem oz. ustrezno osamiti osnovno rastlino. Prekomplicirano, itak ! Rolling Eyes

Sicer pa vprašanje, zakaj te zanima, če so bili hibridi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30
Prispevkov: 127
Kraj: Videm Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2015 16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bicikel je napisal/a:
Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača.
Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30
Prispevkov: 127
Kraj: Videm Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2015 17:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.

Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru.

Ali pravilno razumem, da je tole ta zadeva. http://www.lovecnacene.si/sekljalnik-gorenje/m/4300257/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Avg 2015 19:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reklamno sporočilo Wink Laughing Paradajzmanija 2015
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tigrček



Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30
Prispevkov: 127
Kraj: Videm Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2015 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.

Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru.

A tale mesoreznica bi bila vredu, ker sem gledal sekljalnike to je vse premajhno, kaj če meni 1 litrski sekljalnik če imam sto kil paprike za zmlet
http://www.conrad.si/?websale8=conrad-slowenien&ref=ceneje&subref=article/1170730&pi=1170730&utm_source=Ceneje-G&utm_medium=Ceneje_affiliate&utm_campaign=Ceneje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Avi



Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36
Prispevkov: 36
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2015 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno sem hotela ponovno prečesati forum, kje je že zapisano o pripravi in shranjevanju semen in vidim da je nedavno tekla debata o tem Smile
Sem že hotela zabrisati vsa semena stran, ker se mi je na semenih, ki sem jih po navodilih, ki sem jih enkrat skopirala iz foruma dala v kozarčke, nabrala plesen- semena so v kozarčkih slaba 2 dni. Sedaj pa vidim, da je MarijaV napisala, da je normalno, če se na vrhu pojavi plesniva skorjica. Ker pa to delam čisto prvič, me zanima, če je normalno, da je plesni precej- sive in malo zelene. V enem lončku (paradižnik micro tom), pa je poleg sive plesni, okoli semen nekaj belega- morda bela plesen? Zanima me tudi, ali je normalno, da imajo vsi po vrsti precej močan vonj po gnilem?
In kot piše MarijaV, da to poteka 3 dni, me zanima, ali naj semena sperem že po 2 dneh, če je gor že plesen?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2015 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Avi, važno je, da razpade sluzast gel okoli semen. To je osnovna posledica fermentiranja/gnitja kot v naravi. Trajanje ni pomembno ker je odvisno od temperature okolja. Plesni so posledice tega procesa gnitja in niso škodljive, saj jih itak izperemo in potem na suhih semenih ne morejo uspevati.
Skratka poglej, če je ovojnica razpadla. Če je, lahko že spereš in daš sušiti, če ne pa pusti še malo. Meni se zgodi, da jih imam tako na fermentiranju cel teden, če niso prav na toplem. Če so zelo dolgo, se semena lahko celo obarvajo, kar ni nič hudega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 84, 85, 86  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 84, 85, 86  Naslednja
Stran 77 od 86

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.