|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tigrček
Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30 Prispevkov: 127 Kraj: Videm Dobrepolje
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
originalnilist je napisal/a: | Ej vi srečeneži, ja sem vsa vesela če v dveh dnevih naberem za eno solato
Bi kdo morda kej prodal? |
Iz kje pa si, k meni lahko prideš in si ga nabereš po mili volji brezplačno. In še vprašanje za poznavalce pravijo da ko delaš ajvar da vse skupaj zmelješ v multipraktiku sedaj pa vprašanje, a to je tista mašinca z noži kot blender ali kaj.Ali tisto ko ima notri take okrogle ploskve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
@tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.
Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
originalnilist
Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21 Prispevkov: 939 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Oj Tigrcek, ce ponujas zares seveda sprejmem kjerkoli si ze Se zmenimo na ZS.Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz fermentiram večinoma brez vode, če je paradižnik sočen. Drugače pa prilijem malo vode. Ostalo naprej podobno, le da kozarčke zaprem s pokrovčkom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, sem šla gledat na prastari forum, kjer Ivčk piše podobno: če ni dovolj sočno, dodaš vode, da je pokrito. Ampak zgleda, da tudi več vode ne škoduje, saj imam tudi že zelo stara semena, pa še kalijo. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 15:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kot so povedale že predhodnice: vodo dolijem samo v primeru, če je premalo soka. Pa na kozarček vedno z alkoholnim flomastrom napišem sorto in isti kozarček uporabim tudi za sušenje, saj pri veliko sortah na ta način prihraniš prostor, ker običajno seme odvzemam v eni ali največ dveh rundah.
Če bi seme dajala na krožnik sušit, potem bi imela pa Semenomanijo . _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nimam pojma
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56 Prispevkov: 186 Kraj: Lj. Metlika okolica
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Marija
hvaaaaalaaaa za izčrpne napotke,sem vprašala tudi strica Gugla pa je skoraj povsod sama teorija, celo na Bodi Eko ni nič tako uporabnega kot tele tvoje vrstice.
Še tole sem pozabila:kako vem če je paradižnik hibrid?Sadike sem kupila na tržnici pri različnih pridelovalcih kar na slepo, označb pa na lončkih ni bilo.
Butasto vprašanje, a? _________________ Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 04 Avg 2015 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ne moreš takoj vedeti ali je hibrid! Lahko pa opazuješ vsa naslednja leta potomce iz semen vzetih iz take rastline in iz tega sklepaš. V ta namen rabiš velik vzorec = veliko rastlin. Več kot je potomcev večja je zanesljivost trditve. Če so vsi potomci enaki, potem ni bil hibrid. Če pa so poleg enakih tudi različni od originala pa ali je bil hibrid ali pa se je skrižal s kakšnim sosedom. Torej je za večjo zanesljivost potrebno narediti še zaščito pred križanjem oz. ustrezno osamiti osnovno rastlino. Prekomplicirano, itak !
Sicer pa vprašanje, zakaj te zanima, če so bili hibridi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30 Prispevkov: 127 Kraj: Videm Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Avg 2015 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Brez zamere! Pri njenem profilu piše od kod je, pri tvojem pa ne. Torej sprašuješ že znano in ne odkrivaš kje si ti, da bi se sploh lahko odločala ali se ji splača. | Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30 Prispevkov: 127 Kraj: Videm Dobrepolje
|
Objavljeno: 05 Avg 2015 17:04 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | @tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.
Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru. |
Ali pravilno razumem, da je tole ta zadeva. http://www.lovecnacene.si/sekljalnik-gorenje/m/4300257/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 19.01. 2015, 19:30 Prispevkov: 127 Kraj: Videm Dobrepolje
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | @tigrček, pri nas za ajvar sestavine "spustimo" preko mesoreznice s ploščico z drobnimi luknjicami. Imamo eno "hofer" varianto na štrom samo za takšne reči.
Bistveno je, da ne zmelješ v juice, sok.
V multipraktiku (večja posoda z večjimi rezili) bi verjetno še šlo, v blenderju (visok kozarec z malimi nožki) pa dvomim, da bi ujel enakomerno strukturo.
Na "diske" se po navadi riba kumare, korenje, itd, zato bo struktura pregroba za izdelek po JUS-u. Verjetno pa bi bila tudi zanimiva opcija, ... užitno pa bi bilo zagotovo v vsakem primeru. |
A tale mesoreznica bi bila vredu, ker sem gledal sekljalnike to je vse premajhno, kaj če meni 1 litrski sekljalnik če imam sto kil paprike za zmlet
http://www.conrad.si/?websale8=conrad-slowenien&ref=ceneje&subref=article/1170730&pi=1170730&utm_source=Ceneje-G&utm_medium=Ceneje_affiliate&utm_campaign=Ceneje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Avi
Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36 Prispevkov: 36 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem hotela ponovno prečesati forum, kje je že zapisano o pripravi in shranjevanju semen in vidim da je nedavno tekla debata o tem
Sem že hotela zabrisati vsa semena stran, ker se mi je na semenih, ki sem jih po navodilih, ki sem jih enkrat skopirala iz foruma dala v kozarčke, nabrala plesen- semena so v kozarčkih slaba 2 dni. Sedaj pa vidim, da je MarijaV napisala, da je normalno, če se na vrhu pojavi plesniva skorjica. Ker pa to delam čisto prvič, me zanima, če je normalno, da je plesni precej- sive in malo zelene. V enem lončku (paradižnik micro tom), pa je poleg sive plesni, okoli semen nekaj belega- morda bela plesen? Zanima me tudi, ali je normalno, da imajo vsi po vrsti precej močan vonj po gnilem?
In kot piše MarijaV, da to poteka 3 dni, me zanima, ali naj semena sperem že po 2 dneh, če je gor že plesen? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Avi, važno je, da razpade sluzast gel okoli semen. To je osnovna posledica fermentiranja/gnitja kot v naravi. Trajanje ni pomembno ker je odvisno od temperature okolja. Plesni so posledice tega procesa gnitja in niso škodljive, saj jih itak izperemo in potem na suhih semenih ne morejo uspevati.
Skratka poglej, če je ovojnica razpadla. Če je, lahko že spereš in daš sušiti, če ne pa pusti še malo. Meni se zgodi, da jih imam tako na fermentiranju cel teden, če niso prav na toplem. Če so zelo dolgo, se semena lahko celo obarvajo, kar ni nič hudega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 76, 77, 78 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Stran 77 od 86 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|