|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Avi
Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36 Prispevkov: 36 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, hvala za odgovor Bom poskusila opazovati, kdaj bo razpadel gel. Če prav razumem, je bolje, če nisem povsem prepričana, da pustim kak dan dlje kot premalo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
V tem toplem času je tri dni čisto zadosti časa, seveda pa kak da dlje tudi ne škodi. Jaz semena vsujem v cedilo, dam pod tekočo vodo in s prsti tako dolgo gladim semena, da vsa nečistoča, plesni in bleki gredo skozi cedilo, v katerem ostane lepo splaknjeno seme, ki ga z žličko postrgam in dam sušit v kozarček, kar sem že opisala. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Avi
Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36 Prispevkov: 36 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom počakala do jutri, da bo 3 dni in naredila kot priporočaš
Verjetno je možno, da je proces stekel hitreje, ker je zadnje dni precej toplo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Avg 2015 14:02 Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bi kdo zgrešil in se kasneje kesal:
Paradajzmanija 2015 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Avg 2015 20:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ena sadika Plum Lemon se mi je očitno skrižala, druga je normalna. Od tega rdečega bom vzela semena, da vidim, kakšen bo naslednje leto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 10 Avg 2015 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
tigrček je napisal/a: | Nisem vedel, da nimam napisano od kje sem, sem že popravil.Sem iz Videm Dobrepolja. |
Ojla, tigerček, jaz sem priseljenec v Dobrepolje - Ponikve. Kje pa si na Vidmu, se mogoče srečava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 11 Avg 2015 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Carbon dozorel. Bolj pozno, ker so šli pozno v sode.
Zelo veliki. Zelo zelo okusni. Normalna kislina + "zemljasta" nota družine črnih + sladka nota zraven. Ne rabi soli. Lahko je seveda vplivalo tudi vroče in sušno vreme, ampak prvi vtis je odličen.
Zori tudi Neve's Azorean Red. Prav tako zelo dobri, na drugačen način - nič sladkega priokusa, klasični paradajz kiselkasti okus, sol ga lepo zaokroži, nimam pripomb (razen da zrastejo hudo visoki .
Pred par tedni so dozoreli New Big Dwarf-i in Beli Naliv -- tudi nimam pripomb, nekega ekstra navdušenja pa tudi ne. Dobri normalni paradajzki brez posebnih značilnosti, iz čisto praktičnih razlogov (način rasti) bi lahko New Nig Dwarf-e komot na veliko sadil. Ampak bi vseeno hotel imeti tu in tam Carbon vmes
Kosovo sledi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sqjam
Pridružen/-a: 06.03. 2014, 19:28 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Avg 2015 02:00 Naslov sporočila: |
|
|
Gospa Tadeja Bogdan je na Facebooku v skupini ZELENI KROG (menjava semen) napisala da rabi 20kg paradižnika. Sem prepričan, da bi lahko dobila prodajalca na tem forumu
https://www.facebook.com/tadeja.bogdan?fref=nf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bartmatej
Pridružen/-a: 20.04. 2015, 11:41 Prispevkov: 15 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 13 Avg 2015 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 13 Avg 2015 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
bartmatej je napisal/a: | Tole seme sem 4 dni fermentiral(prej ni bilo plesni), sedaj mi pa deluje kot da hoče že odganjat.
A mi lahko poveste ali je seme še OK, oziroma ga zavržem in pripravim drugega.
Hvala.
|
Vsekakor seme zavrzi in ponovi shranjevanje, tole seme je namreč že skalilo in tukaj ni poti nazaj. Če bi ga posušil in shranil, bi kalček odmrl in seveda pri ponovni nakalitvi (torej sejanju) ne bi oživel.
Ko boš na novo fermentiral, vsake toliko tekočino premešaj, da se spustijo plini, ki se naberejo v njej.
Takrat malo preglej stanje semen.
Ko gel okrog semen razpade, je to več kot očitno, takrat lahko semena že spereš in posušiš.
Ni nujno, da se na vrhu pojavi plesen, lahko je tudi taka tenka bela 'prevlekica' ali pa celo nič vidnega... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 13 Avg 2015 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ko enkrat odžene, je seveda vsakršno seme neprimerno za hranjenje. Torej ponovi vajo. Pa ne rabiš čakat na plesen. Bistveno je, da razpade želatinasta ovojnica okoli semen.
V tvojem primeru so bili plodovi verjetno že prej nekaj časa na zelo toplem in si šele potem vzel ven semena, ali ne?
Ha, Ivčk, istočasno.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 13 Avg 2015 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz v teh vročih dneh pustim fermentirati 24 ur, nič več.
Seme se prav lepo očisti in tudi ni bojazni za kaljenje.
Pa tudi sicer sem rahlo skeptičen kako seme tolerira fermentacijo. (nasplošno) Namreč, fermentacija je po moji laični razlagi pričetek procesa razgradnje in če ta traja dovolj dolgo, lahko poškoduje tudi samo seme v ovoju. Si razlagam, ker v gnilem sadežu na koncu zgnijejo tudi semena.
Zato ne čakam na plesni, ne pozabljam, ampak kar hitro dokončam s čiščenjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 14 Avg 2015 08:30 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj sem pomešala listke z napisi. Tisti, ki ste ga že gojili, je tole Sweet Carneros Pink?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 14 Avg 2015 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na sliko iz interneta bi rekla, da je ????
Je pa zelo lep. Je tudi dober ? _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
JERCA
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13 Prispevkov: 146 Kraj: DOLENJSKE TOPLICE
|
Objavljeno: 14 Avg 2015 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana.
takole je izgledal moj lani. Noro poln, ves čas rodil, ampak meni brez okusa. Pa sem ga imela v rastlinjaku. Voden, bolj proti kislem, ni mesnat....
edini plus je to, da je roden. Pri meni ga ne bo več. _________________ JERCA- nekdanja ERIENNE |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 84, 85, 86 Naslednja
|
Stran 78 od 86 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|