Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Uši na vrtnicah

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 19:05    Naslov sporočila: Uši na vrtnicah Odgovori s citatom

Citiram:
mateja:
no da ne debatiramo o tem pri vzpenjalkah sem se odločla odpret novo temo o ušeh.

po nekaj vprašanjih sem ugotovila da so tisto na mojih vrtnicah res uši, in to miljon uši, takoj sem jih sicer pošpricala vendar me zanima kolko krat se jih šprica al je dovolj samo enkrat


Citiram:
Jamain:
Mah, uši so taka stvar, da jih ni trea špricati z zelo hudimi preparati, že kak razredčen kis jih odžene ali kako tisto bio škropivo za uši. Jaz jih špricam takrat, ko se jih nabere malo več, ko jih je malo oz. so samo na kakem posameznem brstu ali popku, pa jih kar s prsti obrišem proč.


Citiram:
mateja:
jamain jaz sem jih špricala z nekim bio sprayem proti ušem od plantele jih je pa full po vseh popkih in okuženih mam kar 6 vrtnic škoda ker so to nove sadike( jesenske) sprva sem mislila da so kosmate zato ki bodo mele full listkov in danes sem vidla miljon uši sicer mam zraven posajene sivke ampak so še miniaturne imajo komaj 10 cm so se mi pa že začeli brsti sušit in listi tudi na eni vrtnici so postali že rjavi pa sem jih kar proč dala.

Ma kaj uši zginejo že po prvem špricanju? Kaj če ne jih lahko spet pošpricam čez en teden?



Citiram:
Jamain:
Uši so zelo delikatne in hitro pocrkajo, če pa vidiš, da jih je še, ti kar pošpricaj takoj (pazi, da glih ne sije premočno sonce, ker zna mokrota na soncu tudi 'zakuhati' in uničiti mlade lističe). Če so se brsti posušili, še ni panike: tudi če so vrtnice mlade, bi morale kmalu odgnati spet, saj je rastna doba komaj začela.


Vrtnica se bolj težko posuši zaradi uši, to je res ena taka mala nadloga, ki včasih mine kar sama od sebe. Pri nas opažam, da sta pomladi dva navala potem jih pa kar nikjer ni več.
Če jih je malo, jih lahko kar podrobiš in osmukaš s prsti, nekateri jih odpljavljajo tudi s curki vode ampak meni je za to škoda vode, pomagajo pa številni naravni pripravki, eden od njih je tudi Plantellin vendar je potrebno v tem primeru rastlino večkrat poškropiti, ker je zadeva kontaktna.


Citiram:
bobolino:
malo sem prebirala o škropljenju vrtnic, in nekako izluščila, da kar je dobro za trto, je dobro za vrtnice. Pa me zanima, ali ve redno škropite ali le po potrebi, ko se pojavi kaka plesen?



Citiram:
mateja:
jaz sem na tem področju kar nova, tako da za vsako figo utrujam jamain al pa gardenji



Citiram:
Jamain:
mateja, nič ne utrujaš - zato smo tukaj, da drug drugega sprašujemo, ne? Smile

bobolino, po mojem je preventiva boljša kot kurativa, razen v primeru uši; enkrat ko vidiš plesen, je tisti list že mrtev in bo zelo verjetno odpadel, če pa je na brstu, pa se cvet ne bo tako lepo razvil ali pa sploh ne...


Citiram:
mar_2_5
Kaj pa ce posadis sivko, pravijo da preganja usi. Lasnih izkusenj pa nimam.



Pri meni definitivno ni pomagala.
Mateja, nihče ne utruja, samo včasih se zgodi, da te katero od sporočil preskoči in ga ne prebereš. Jaz tega tvojega že nisem vse do danes.
Jaz škropim prvič, ko vrtnice poženejo tam nekje 3-5cm dolge poganjke, potem pa še ene dvakrat, ko že oblikujejo popolno listno maso. K enemu od teh škropiv dodam še kaj proti ušem.
Potem pa preko poletja ne škropim več, če ni treba.


Citiram:
abaya:
Naj vam še jaz povem, kako se spopadam z ušmi: vrtnice redno pregledujem in takoj ko opazim kakšen ušiv vršiček, uši pomečkam. Zelo važno je, da se uničijo prve uši, ker so to matere naslednji generaciji (to sem nekje prebrala). Kljub temu, da ne škropim, kakšne invazije uši na mojih vrtnicah še ni bilo.
Seveda, to lahko počnem, ker imam malo vrtnic in dovolj časa.


Citiram:
mateja:
naj vam povem da sem se jih komaj rešla špricala s plantelo in ker sem jih špricala ko so bli listi verjetno še topli od sonca sem zelo poškodovala sadike, imam pa okoli njih 3 sivke dve miniaturni in eno sem si kupla dokaj veliko v pondeljek v agrarii. sadike se počasi popravljajo majo tudi nove poganjke, jih pa zalivam ker so od 10 in pol potem cel dan na soncunevem pa če bi jih še enkrat pognojila glede da sem jih gnojila januarja ko sem jih posadila


Citiram:
silva30:
Lani sem tudi jaz imela kar obsežen napad uši na vrtnicah. Kupila sem škropivo, ki so ga svetovali v Kaliji, potem ni bilo več težav. Zgledalo je pa grozno.
Letos pa napada uši še nisem opazila.


Citiram:
Mesecnik:
Naravni kontakni insekticid je najbrž piretrin (kenytox verde in podobne zadeve), pri meni se ni ravno obnesel, ker je bila lani sezona uši zelo obsežna, pa mi je zmanjkovalo časa, da bi jih skoraj vsak drugi dan špricala. Letos sem skoraj poskusila z belim oljem (ko sem škropila sadno drevje v mišje uho), potem pa sem se premislila, in pozabila vprašati tukaj, če se z belim oljem lahko škropi tudi vrtnice, ko imajo brste še zaprte?

Druga stvar, ki me zanima je, če se lahko uporablja NeemAzal na vrtnicah?
Ker drugače se jih bom spet morala lotiti s sistemskim insekticidom Confused
In Silva30 uši so že, prav tako na drevju, ki je bilo par dni nazaj pošpricano z belim oljem.



Po moje se bi lahko pošpricalo z belim oljem ampak ne vem, kakšen smisel ima. Uši pridejo na vrtnice potem, ko so že precej vzbrstele, takrat pa belo olje nima več nobenega učinka.
Piretrin bi skorajda moral pomagati. Ker je kontakti insekticid, pri škropljenju verjetno nisi bila dovolj temeljita, če si morala škropljenje tolikokrat ponavljati.
Neemezal tudi lahko uporabljaš ampak je menda pri njem neka napaka v navodilih. Vem, da se je pred leti govorilo, da je dejanska koncentracija, ki ima učinek, 4x višja od tiste, napisane v navodilih.
Menda pomaga tudi voda, v katero je bil namočen česen.


Citiram:
TanjaTT:
V temi o škodljivcih sem prebrala članek o cimetu in olju le tega in se mi zdi zanimivo in vredno probati,mi je pa prišlo na misel, da mogoče obstaja kakšna vrtnica z vonjem po cimetu ,bi prišla prav ?!
Sem jo že našla,VANITY,hibrid musk, ali je res, jo kdo ima ?



Citiram:
doli:
Tanja, pri meni je, bo kmalu cvetela. Ti takrat povem, zdaj grem pa povohat popke in liste.



Citiram:
Gardener:
Na kratko jaz špricam z demitan, preventivno pa z confidor, izmenično, nikoli zaporedno z istim škropivom !
Zaenkrat pomaga.

_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Demitan je, če se ne motim, akaricid torej ne učinkuje proti ušem ampak proti pršici, rdečemu pajku ipd. Confidor lahko zamenjuješ tudi s Calypsom.
Ampak po moje ni potrebe po vsem tem špricanju, če jih enkrat konkretno pošpricaš je potem mir za vse večne čase, uši so tako samo sezonska nadloga.


Citiram:
Gardener:
Jaz špricam z temi in zaenkrat nimam nobene "golazni" , mogoče pri komu drugemu ne bi bilo istega učinka !



Citiram:
Furman:
Ali kdo od roželjubcev hoče imeti doma vse bio in ne šprica s strupi ? Napadi škodljivcev me motijo a kemija me še bolj..




Lahko imaš bio ampak potem bo izgled vrtnic temu primeren. Odvisno od sorte do sorte a neko minimalno intervencijo vseeno potrebujejo, uporablja pa se lahko tudi preparate, ki so dovoljeni v integrirani ali v ekološki pridelavi.
Stvar izbire.
Čisto brez nege pa vrtnice ne bodo lepe. Marsikatera pa bo kljub temu preživela.



Citiram:
Jamain:
Strinjam se z Garden-jo, mogoče je, vendar je temu primerno treba izbirati sorte in barve: botanične sorte so načeloma zelo trdožive in zdrave, pa tudi marsikatera moerna parkovna sorta. Jaz moram reči sicer, da prostorastočih vrtnic popolnoma brez bolezni praktično ne vidiš nikjer, so pa lahko kljub temu solidne. POtem so tu še barve: hroščki ipd. gredo raje na svetle (rumene), kot je pisala nekje Garden-ja in dišeče vrtnice. Če se nočeš ukvarjati z njimi, raje izbereš druge barve... In potem pristaneš verjetno čisto nekje drugje, kot si hotel biti...



Citiram:
mateja:
joj punce spet so me napadle uši kolko krat na leto pa vam pridejo uši na vrtnice jaz sem jih letos špricala najmanj 4 krat pa so spet gor



Jaz sem jih tudi par opazila danes, ko sem pobirala hrošče. Ampak zaenkrat ni hudo, recimo, da jih bo dež v nedeljo spral.
Zares špricam jih ponavadi samo enkrat do dvakrat na leto, ko je največji naval, drugače pa po potrebi.


Citiram:
mateja:
ma moje so polne in to ni prvič mi bojo pogrizle popke



Potem pa ni kaj kot pošpricat.


Citiram:
labia:
Vam vsem skupaj priporočam cimetov pripravek, preberite si tukaj:
http://rastline.mojforum.si/rastline-about7525.html

sam sem imel vrsto let ob poganjanju brstov težave z ušmi. Letos je vse OK.
Je pa treba začeti dovolj zgodaj, ker ko se enkrat naselijo jih pripravek edino v močnejši koncentraciji uniči.



Citiram:
Furman:
Če BIO pomeni zapuščeno in prepuščeno sami naravi, potem sem se napačno izrazil.. Embarassed
Imam nekaj vrtnic na dolenjskem in nekaj v Ljubljani, še posebno v Ljubljani je nekaj po moje divjih plezalk. Rastejo kot nore tudi na drevje (4m visoko) in cvetijo z več manjšimi svetovi. Odporne so na vse. Nekatere velikocvetne včasih napadejo uši a jih vsaj z vodnim curkom odplaknem, v nujnih primerih z zeliščnim pripravkom. Fungicidov in pesticidov ne maram in se raje odpovem rastlini tako je pač moje mnenje... ko bodo zacvetele bom pa še kakšno slikco pripel, ena bo ob cvetenju ers lahko ponos vrta



Kot rečeno, nekatere potrebujejo več nege, nekatere manj, nekatere večino let nobene nege in zbolijo le poredko.
Nikoli nisem rekla, da bio pomeni zapuščeno in zanemarjeno.

Vsak se sam odloča za lasten asortima in če ve sortna imena, potem so dostopne tudi informacije o odpornosti rastline in o tem, kako se obnaša v vrtu. Potem se pač temu prilagodiš.
Enako se vsak zase odloča kako bo negoval svoje vrtnice, nekateri nič, nekateri samo z domačimi pripravki, eni z biodinamiko, nekateri z blagimi FTS sredstvi, drugi z okolju bolj nevarnimi vendar še vseeno z registriranimi. Fajn je, da je slednjih čimmanj, vendar se jim nekateri žal ne morejo(mo) odpovedati bodisi zaradi izbire sebi ljube sorte bodisi zaradi rastnih pogojev. Nabijanje slabe vesti po moje ni na mestu.

Slik bomo pa veseli.


Citiram:
1vrtnica:
Hm, kako obsežna debata. Letos so uši tudi na mojih vrtnicah, lani jih ni bilo. Predvčerajšnjim sem jih poškropila z raztopino pecilnega praška, pa ni pomagalo. Včeraj sem jih škropila z namočenimi korpivami, tudi ni bilo efekta. Danes je bila na delu bio-plantela. Res me zanima, če bo zaleglo vsaj to.



Citiram:
Mesecnik:
Po 14 dneh lovljenja vrhov z ušmi (jih na novo nosijo mravlje ali pa priletijo) in kenyatoxom (piretrin), sem danes pošpricala s Confidorjem. Que sera sera.
Saj kenyatox deluje, ampak samo takrat ko pošpricaš. Potem pa pridejo nove... Uši Confused . Dokler ni prišlo do tega, da so se začeli deformirati listi in popki, niti nisem nameravala s sistemikom.



Citiram:
Jamain:
Letos je tudi pri nas nadpovprečno dosti uši. Po dežju prejšnjo dedeljo se jih je pojavilo toliko, kot da so se množile z dežnimi kapljami. Nisem še šla na sistemik, imam pa namešano šprico in krožim po vrtu z njo v roki...



Pri meni se tudi množijo. Vendar imam vse naokoli nadpovprečno veliko pikapolonic zato se za škropljenje nisem odločila, ker mislim, da jih bodo pospravile kot so jih tudi skoraj že na fižolu.


Citiram:
mateja:
o te uši letos vsem nagajajo jaz sem probala tudi tisti cimetov pripravek pa nič od tega tako da sem spet spraznila plantelo jih je pa tolko kot bi mela mahovne vrtnice užas



Citiram:
1vrtnica:
Pri meni tudi bio-plantela ne prime več. Uši so mi po včerajšnjem špricanju danes veselo mahale izpod popkov. Spet bo treba v nabavo po kaj drugega.



Citiram:
TanjaTT:
Tudi jaz sem danes nabavila isto zadevo,drugo nič ne pomaga,bom pošpricala zvečer,upam,da bo uničilo tudi kakšnega hrošča-obupno, kaj delajo !!

_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2013 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Celaflor ne verjamem, da bo hrošče uničil, ker ima zelo majhen % učinkovine. Še za uši me čudi, da jih dokončno pokonča.


Citiram:
irena:
A biokil ne bi uničil? Jaz jih vsake toliko za uši posprejam z njim, zaenkrat tega hrošča še ne poznam in upam, da bova ostala na distančni daljavi.



Biokil je piretrin tako da ja, jih uniči, a samo, če jih pošpricaš direktno in za nekaj časa.


Citiram:
TanjaTT:
Pomor uspel -vse so off,TUDI HROŠČI !!!!Zna bit, da je pripomogla vročina, kajti špricala sem zjutraj, potem je fajn zakurilo in jih skurilo.Ne vem če je to dobro,da bi jutri zjutraj ponovila postopek, mogoče v milejši obliki, da bi pokončala še tiste, ki so morebiti ostale.



Citiram:
1vrtnica:
Danes se mi je prvič zazdelo, da zmagujem v bitki proti ušem. Včeraj sem vrtnice poškropila z NeemAzal-om, ponoči je bil naliv, zato sem škropljenje danes zjutraj ponovila. Koncentracijo sem povečala na 2x glede na priporočeno in večerni obhod vrtnic me je precej potolažil. Tu in tam je še kakšna uš, ki se je izgleda ob škropljenju potuhnila pod kak list. Vrtnicam zaenkrat ni videti škode.

Vesela sem, da nisem podlegla skušnjavi uporabe sistemikov, čeprav nisem bila daleč od tega. Sledila sem svojemu prepričanju, da mora tudi pri zatiranju škodljivcev obstajati ista logika, kot velja pri zdravilih. Pravijo namreč, da za vsako bolezen obstaja naravno zdravilo, le najti ga je potrebno, in moje mnenje je, da mora enako veljati tudi obratno. Če torej neko škropivo ne deluje, je problem v izbiri, iskati je potrebno naprej in prej ali slej se najde pravo naravno sredstvo.



Citiram:
Poezija:
Moram reči, da sem z svojim bio škropljenjem in izidom danes zelo zadovoljna. V ponedeljek sem v šprico z 2l vode, zamešala 2ml neem oil, dodala 5 kapljic cimetovega eteričnega olja ter dodatno še žlico nastrganega naravnega zeliščnega mila Manyal (coconut oil, Herbal oils and Manjal Extracts). Milo sem dodala zaradi minic, ker sem na enem forumu prebrala, da eni uporabljajo malo mila proti njim. Špricala sem moje vrtnice na konicah, najbolj Lions Rose, ki so bile prave mahovnice z ušmi. Drugi dan so bile mlade pocrkane in črne pikice, ostalo pa je še bi rekla četrtina velikih ali pa tudi kaj novih. Po dežju pa je slika odlična. Izpralo je vse pocrkane in očistilo stebelca, ter če danes pogledam jih je zelo malo novih, skoraj nič. Ker je delovanje na velike uši z zamikom, izgleda, da se ne morejo več prehranjevati in odmrejo. Ta ista mešanica (in tudi brez mila) se mi je pokazala kot zelo uspešna pri ustavitvi plesni, samo z enim špricanjem. Na večji vrtnici - Banksiji, bi morala ponoviti ker jo nisem pošpricala po celotni višini. Moram pa reči, da sem šla tokrat kar pogumno v špricanje z kar dobro koncentracijo in sem si nekako zaupala da ne bo nič ožgalo. Ožgalo je le prvo špricanje na prvi vrtnici, ker sem očitno premalo premešala. Ko se pojavijo nove se pač ponovi, potem pa bo verjetno obdobje uši že mimo.



Citiram:
1vrtnica:
Ja, Poezija, tudi pri meni je neemovo olje definitivno prijelo. Danes sem se o tem dokončno prepričala, vejice pod popki so polne črnih pikic, nekdanjih uši. Cool Le redke so preživele.



Tudi pri meni bo žal potrebno špricanje.
Včeraj nisem, ker danes čakam obisk in ne želim, da bi obiski nos v špricane cvetove dajali, bom pa zvečer, če še ne bo dežja sicer pa čez vikend. Uši imajo res pravo žurko. Sem mislila, da bodo same prešle.


Citiram:
muha:
Od vrtnic imam samo en grmiček prekrovne. Vsa leta sem se borila s kolonijami uši na mladih vršičkih in cvetnih popkih. Letos, v teh ušem prijaznih vremenskih pogojih pa niti ene.

Edina razlika od preostalih let je, da so se v njeni bližini močno razrasle vrtne krvomočnice (geranije). Bi bilo možno, da jih njihov vonj odganja?



Ne, ne verjamem, odgnal jih je dež. In tudi čas. Uši imajo rade mlade vršičke, ko ti dozorijo, izginejo tudi uši. Same od sebe.

No, jaz potem nisem nič špricala, ni bilo časa. Uši pa tudi ni več, niti ene.


Citiram:
Član sprašuje, če lahko tudi bio pripravki škodijo rastlinam.



Seveda, tudi bio stvari so lahko strupene ali škodijo v prevelikih količinah.


Citiram:
Jamain:
Napaka, ki jo pogosto naredimo, ko špricamo uši, je, da to naredimo, ko sije sonce. Potem se voda na popkih segreje in 'skuha' popke. Tako da raje zjutraj ali zvečer, ko je nevarnost manjša ...

_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Splošno o vrtnicah
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.