|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 12 Jan 2014 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
A je nujno pred uporabo posip sušiti? Je mogoče uporabljati vlažnega, kot smo ga na delavnici napolnili v posode? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 12 Jan 2014 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Do sedaj sem vedno uporabljal vlažnega. Pravzaprav ne vem zakaj ga eni sušijo? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Jan 2014 17:07 Naslov sporočila: |
|
|
Posušen naj bi dalj zdržal - tudi do 2 leti in ni ga potrebno hraniti v neprodušno zaprti posodi. Enkrat sem ga sušila, ker sem naredila večjo količino in zaradi pomanjkanja manjših posodic fermentirala kar v košu Organko. Posušenega sem spravila v PE vrečke. Za naprej ga ne mislim več sušiti, bom porabila kar vlažnega. Tudi tisti, ki ga je moč kupiti v trgovinah ni posušen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 12 Jan 2014 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
No, potem pa kar naj bo še naprej v posodici! Hvala! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 12 Jan 2014 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Posušen naj bi dalj zdržal - tudi do 2 leti in ni ga potrebno hraniti v neprodušno zaprti posodi. Enkrat sem ga sušila, ker sem naredila večjo količino in zaradi pomanjkanja manjših posodic fermentirala kar v košu Organko. Posušenega sem spravila v PE vrečke. Za naprej ga ne mislim več sušiti, bom porabila kar vlažnega. Tudi tisti, ki ga je moč kupiti v trgovinah ni posušen. |
Organko zdaj prodaja suhega
V kompletu je bil vlažen,dodatno rezervna kila ki sem jo vzel pa je suha
se pa pozna da je suhega več kot mokrega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 12 Jan 2014 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, nekje sem že pisala, lahko hranimo tudi mokrega. Če je močno natlačen v posode, ga samo sproti kolikor ga rabim postrgam in nazaj zaprem. In opazujem kaj se dogaja, pač ne sme začet plesnet ali spreminjat vonj. Suhega potem ponavadi manj porabim, oziroma se težje kaj pokvari, pri mokrem pa je treba spremljat, kaj se dogaja. Oziroma če ga sploh ne odpreš je tako lahko tudi kakšno leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 16 Jan 2014 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Sami smo ga naredili. Pride neprimerno ceneje, pa še zabavno je. |
paprika je napisal/a: | Sem videl ja ,
verjetno bo še trajalo ,ko boste spet delali |
muha je napisal/a: |
Ojej, a prav uvažati ga je treba . Na bolha.com ga eden prodaja po 3 €, suhega. Piše, da je iz Ljubljane. |
paprika je napisal/a: | ta bo kar vredu.
Rok trajanja bo zdržal ,ker poteče kmalu? |
Aye-Aye je napisal/a: | hhm , sploh nisem opazila. Morda vseeno bolje, da vzameš na bollhi . Koliko hitro pa to rabiš ? |
zuf je napisal/a: | Paprika, pri meni ga lahko dobiš.
Je moker, doma narejen in deluje.
Vsebine:
-listavka
-otrobi
-melasa
Naredil sem ga več kot ga potrebujem, vsekskozi lahko delam svežega.
Zraven dobiš še navodila kako ga narediti, na kar se da preprosti način.
Daš kar daš v zameno za posip. |
muha je napisal/a: | Jaz bi pri taki ceni vseeno raje vzela tele od Organka, ki so jih namešali pri EM tehnologiji, kot one od neznanca iz bolhe. Saj lahko, da je tudi posip ponudnika iz bolhe zelo kvaliteten, vedeti pa ne moreš.
A-A, glede roka trajanja: kaj misliš, če jih čez zimo shranjujemo na temperaturi, ko organizmi niso aktivni, ali se čas trajanja ustrezno podaljša ? Ali pa slabijo kljub temu? To vprašanje me muči že kar nekaj časa.
Če prav predvidevam, da izpod + 8°C mirujejo in tudi ne slabijo, bi se splačalo izkoristiti tole akcijo in porabiti posip spomladi za prve kompostne kupe. |
paprika je napisal/a: | Pri organku pravijo, da je kljub temu neoporečen in popolnoma uporaben.
Je pa zanimivo da v USA prodajajo 1 kg po 10$.
Zuf ti se javim ko bom potreboval,pa takrat vzamem od tebe. |
zuf je napisal/a: | Če koga zanima kako narediti domač bokashi posip, je tukaj recept (listavka + otrobi + melasa/rjav sladkor).
Dela. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | Na delavnici v Rovtah je bila receptura naslednja:
40 kg otrobov
3 dcl melase
3 dcl EM1
25 l vode
|
Aye-Aye, ali mogoče veš kakšen Ph mora imeti EM1, da je še uporaben?
Imam ga še iz nabave 2012 (stisnjena plastenka da je brez zraka, v hladilniku- parangalus ga je tudi tako hranil), sedaj pa zaloga bokashija pohaja in bo treba novo namešat.
Ph 3,6? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 14 Mar 2014 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Sem že našel na prejšnjem forumu.
parangalus je napisal/a: | ...Po treh dneh bi moral ph pasti pod 3,8. Pustis se en teden. Cilj je ph 3,5. Casa za porabit je 1 do2 mesca. Ce pride ph nad 4 je pokvarjena. ... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jun 2015 06:48 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: |
- Najboljši dan za izdelavo po koledarju Marie Thun je dan za plod ali cvet, nikakor dan za list, najbolje pa na polno luno na dan za plod, cvet in to je smo parkrat v letu.
_________________ |
Naslednji tak dan bo v četrtek 2. julija. Nameravam narediti še eno rundo in porabiti preostale otrobe.
Nazadnje urejal/a muha 02 Jul 2015 09:08; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Šeki
Pridružen/-a: 28.12. 2014, 12:00 Prispevkov: 24 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 25 Jun 2015 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
pred enim mesecem sem sam pripravil posip po Zuf-ovem receptu. eno kanto listavke direktno iz gozda, eno kanto otrobov, eno kilo belega sladkorja in deževnico toliko, da je bilo primerno vlažno. vse skupaj sem uspel natlačit v eno kanto, zaprl s pokrovom, danes pa odprl. waaav!! prijeten vonj (sladko kisel vonj /fermentriran), ki me zelo spominja na tropine po trgatvi.
nekaj sem ga vmešal v nastajajoči kompost (ki ga sestavljam sproti), nekaj sem ga vmešal v napol preperel kompost, nekaj sem ga posipal po vrtu na gredice, preostalo pa bom sproti porabljal.
Kmalu bom naredil še eno rundo
Me pa prav zanima kako se bo obneslo na zunanjem kompostu. Ima kdo izkušnje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Jul 2015 09:05 Naslov sporočila: |
|
|
Šeki je napisal/a: |
Me pa prav zanima kako se bo obneslo na zunanjem kompostu. Ima kdo izkušnje? |
S prav takim ne, sem pa lani potresla po kompostu bokaši, narejen iz zufovega pripravka. Letos ob premetavanju iz enega prekata v drugega je bilo opazno več razgrajenega materiala, kot v prejšnjih letih, ko ga še nisem dodajala.
Torej: kdor še namerava te dni delati bokaši doma - danes je za to odličen dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 02 Jul 2015 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
super, muha, da si spomnila, bo treba danes kaj namešat. Pa tudi bio encim iz kuhinjskih odpadkov bom delala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 02 Jul 2015 15:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je mogoče, da bokaši posipi pripravljeni z različnimi "kulturami" tudi dišijo različno?
Iz delavnice pri tajani imam oba, ki smo ju pripravljali. V enega smo cepili EM, v drugega pa kompost iz listavke.
Prvi diši razmeroma bolj blago, bi rekel nekako sladko feremntiranega vonja. Prijetno. Posoda ni napihnjena.
Drugi pa je malenkost konkretnejšega vonja. Ni ravno rezek, je pa intenzivnejši od prvega, in malo spominja na silažo, kislo. Tudi ta je prijeten, v posodi pa se ustvarja zelo rahel pritisk.
Je to uredu?
Namreč pri obeh so ostale surovine enake.
Druga pesem je spomladanski od A-A, v katerem je "svašta" od organskega in diši, vsaj meni se tako zdi, da po fermentiranem orientalskem golažu. Ne veš ali je sladko ali slano in ne veš ali bi stresal po kompostu, oz. kamorkoli že, ali pa raje na krožnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 2 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|