|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Maj 2015 21:27 Naslov sporočila: fermentiranje trših sestavin s pomočjo alkohola |
|
|
Tole sem še obljubila spisat in objavit (lahko kdo popravi naslov, ker se ne morem spomniti boljšega ).
Fermentacija trših sestavin, ki jim samo sladkor ne pride do živega.
Korenin (recimo regrat, gabez), lubja (recimo vrba, breza), lahko tudi trših semen ali žilavega zelenja kot je na npr preslica ali limonska trava.
Material, ki ga želimo fermentirat čim bolj zdrobimo, razrežemo, stolčemo .... damo v primerno plastično ali stekleno posodo in ga prelijemo s pivom ali vinom. Toliko, da je material pokrit.
Pustimo stati od 12 do 24 ur.
Potem dodamo sladkor (tukaj je sladkor primernejši od melase). Dodamo ga približno 1/3 pripravka, ki ga imamo. Če imamo recimo 1 liter materiala v pivu – dodamo 30 dkg sladkorja (v vseh teh receptih je liter ekvivalenten kilogramu)
Zmes fermentiramo v temnem in ne prav vročem prostoru najmanj od 7 do 10 dni.
Po tem času fermentacije dodamo zmesi 40% alkohol. Alkohol ustavi fermentacijo. Kak domač poceni šnopc bo v redu. Dodamo ga toliko, kot imamo fermentirane zmesi – 1 liter zmesi in 1 liter alkohola.
Zmes pustimo, da stoji 10 dni. V tem času alkohol izvleče koristne sestavine iz našega materiala.
Precedimo in pripravek je gotov.
Uporaba: 1 žlica na 4 litre vode
- uporabno za zalivanje ali foliarno škropljenje
- odvisno od sestavin in njihove čistoče lahko pripravek uživamo tudi mi ali živali
Toliko o receptu. Sedaj pa še nekaj iz osebnih izkušenj.
Sama sem lani naredila tak pripravek posebej iz česna in posebej iz ingverja in ju na koncu zmešala skupaj. Tak pripravek lahko služi kot obramba in boj proti glivičnim okužbam rastlin ali kot insekticid. Zaradi protivnetnega delovanja pa lahko pomaga pri artritis bolečinah.
Ga še imam in sem ga šla poskusit, kakšen je po enem letu. Mejdun, bogat, sladek okus .... okus se je izostril, v začetku se je bolj čutilo česen. Res je kar pravijo, da dlje kot ti pripravki stojijo, boljši postajajo.
Sem danes namočila preslico, ki mi po celem vrtu poganja. Ušla je izpod borovnic in se sprehaja med kolerabo.
V planu imam pripraviti še nekaj korenin in lubja ter nameravam iti malo dalje – dobiti suho snov iz teh pripravkov. Lani sem »po pomoti in neumnosti« ugotovila, da z izhlapevanjem dobim koncentrat oz. suho snov (kakšno presenečenje, ne ).
Najprej sem imela fermentiran en lep, velik grm žajblja v začetnem cvetenju (po sistemu FPJ). In sem sklenila, da ga bomo kar sami čez zimo popapcali za potrebe preganjanja prehlada. Brez razmišljanja sem stekleničko pokrila s papirnato brisačko in dala v hladilnik. Tam je sicer tekočina počasneje izhlapevala .... je bil pripravek čedalje bolj koncentriran. In ja – zelo nam je pomagal nekajkrat, letošnja zima je šla pri mojih vseh 3 članih mirno skozi. Žličko tu in tam in nihče ni zbolel.
Drugo neumnost sem naredila, ko sem želela narediti tinkturo (ne ferment) iz vrbovega lubja. In ker sem bila spet prazne glave in tako navajena pokriti pripravke s papirnato brisačko – sem tudi tinkturo pokrila z njo. In nanjo pozabila. Seveda je s časom vodka izhlapela in na vrhu se je naredila prečudovita bela plesen – v kuhinjski omarici sem naredila BIM .
Tako mislim preveriti, če bi lahko po enaki neumnosti posušila fermentiran pripravek iz vrbovega lubja. In če bi na tak način dobila hormonski prašek za pomoč pri kaljenju? Kdo ve, mogoče pa res |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 09 Maj 2015 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
U fino. Recept je super, "neumnosti" pa zanimive.
Me pa še vedno rahlo bega uporabnost posameznih "zvarkov". Naprimer iz regradovih korenin, ali pa regradovih listov, ali pa cvetja in tako naprej po rastlinah. Kolikor razumem je celotna zadeva zasnovana na nekakšni kreativni bazi.
Pripravek iz preslice bi bil za kaj?
Se mi zdi, da bi bilo fino nekje odpreti nekakšen seznam rastlin in njihovih delov ter nato učinkovanja pripravkov iz njih? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 09 Maj 2015 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav, vsepovsod so razsejane rastline in njih uporaba in koristi - pri vsakem pripravku malo. Ni jih pa v enotni mapi. Malo jih je pisal zuf, malo pa jaz.
Imaš prav. Nekaj je splošna lastnost rastline z njenimi sestavinami, zraven pa obvezno kreativnost .
Preslica s svojim silicijem je precej uporabna. Od zapiranja in zdravljenja ran preko zdravljenja ledvic do lepšanja ženskih frisov .
Jaz sem možu v nekaj dneh pozdravila vnetje ledvic s sveže stisnjenim sokom iz preslice (ker zaradi določenih okoliščin ni smel dobiti antibiotika). Ker ga je zelo bolelo, je 2x dnevno pridno spil trpko tekočino . Drugi dan se je stanje že začelo izboljševati. Od takrat imam "dovoljenje za zdravljenje"
In morem biti pripravljena, če bi se recimo kaj takega ponovilo sredi zime. Zgolj čaj iz preslice je premalo učinkovit.
Preslica naj bi imela največ silicija tam nekje avgusta.
Ker pa nismo na medicinskem forumu ampak na vrtičkarskem preslica s silicijem pomaga rastlinam graditi in jačati strukturo steblovja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 09 Maj 2015 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
No, saj osnovni seznam rastlin po skupinah si navedla že tukaj.
Za začetek poizkušanja bo dovolj, ... je pa težava v sami novosti vsebine, ki ni osvojena v celoti in zato zakrčenost. Moja težava
Vsekakor hvala za navodila. Gremo jutri v akcijo, mislim reči po pivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 13 Maj 2015 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
Kadar bi uporabili več fermentov, recimo iz rastlin prve skupine- za jačanje rasti-, potem jih lahko mešamo. Kako? V 4l deževnice ( ali zmanjšano merilo...) eno žlico enega pripravka, nato v nove 4 l žlico drugega, nato zmešamo obe količini, in poškropimo tla ali rastline. Sem prav razumela? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 13 Maj 2015 07:37 Naslov sporočila: |
|
|
mil, lahko bi šlo tako - a je mogoče preveč komplicirano oziroma bi dobili preveč tekočine.
Zmešaš lahko pripravke predno jih redčiš: v posebno posodico malo enega, drugega, tretjega ... pretreseš in potem to koncentrirano mešanico doziraš.
(a sem razumljivo napisala ? ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Razumela, hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 13:21 Naslov sporočila: |
|
|
figula, super ti gre vse tole. Sem si probala vse tvoje recepte in navodila porihtat, skopirat v eno datoteko pa sprintat, da v miru preučim vse te "zvarke", a zgleda ni ne časa ne volje, vsega preveč. Čeprav je lepo napisano, a ker nisem sledila zavzeto od začetka imam malo lukenj v znanju, saj veš ko manjkaš v šoli. A misliš da bi lahko naredila kakšno delavnico na to temo, ali več vas ki že coprate sami doma? Ali pa vsaj, da pridem na dopolnilni pouk. Nekako mi je lažji tak način. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Maj 2015 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye, hvala za dobro mnenje , a meni sami se zdi, da še vedno samo po površju znanja praskam .
Bi res morala biti kak biolog-kemik-??, da bi bolje razumela procese in dogajanja, sedaj samo nekaj "blefiram", se mi zdi
To je velika pogača, izkušnje pa samo enoletne .
Lahko bi se za kakšno delavnico zmenili, da bi vsi istočasno kreativno razmišljali in še kaj novega naumili. Bi pa morala naštudirat strukturo delavnice, da bi bila zares učinkovita.
Čeprav ne sprejemam obiskov (zaradi preobilice nastavljenih sadik in loncev in preostale šare ) , si dobrodošla kadarkoli. Ravno sedaj imam "v paci" ribo in eno rastlinsko zmes. Fermentacije niso končane in še lepooo diši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|