|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Fedex, vse je vredu. Bolj pomemben je vonj, ki je sladko kiselkast. Previdno, ko sem prvič orng poduhal, me je dobro zapeklo po nosnicah.
Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo. |
Vonj, ko odprem, je po jabolkih, se pravi prijeten. Lahko bi rekel sladko kisel. Upam, da rata. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Je že ratalo. Imaš namen posušiti posip? Jaz sem ravno danes sušil 20L posipa na rjuhi zunaj na soncu.
p.s. - ko enkrat odpreš ni dobro nadaljevati fermentacijo... sicer je pa tri tedne dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem imel namena sušit. Priporočaš? Se pravi, kako ustavim fermentacijo? Ne zaprem pokrova popolnoma? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Fermentacijo ustaviš,, če dobro zapreš in daš na manj kot 8 stopinj. Druga možnost je, da posušiš.
Zakaj boš pa uporabljal posip? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:46 Naslov sporočila: |
|
|
Na manj kot 8 bo pa težka. Ga raje posušim? Zaenkrat bom uporabljal za "organko", pa tudi za kompost. Sicer pa še ne poznam širše uporabe natančno. Vem, da je še za marsikaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Posuši ga, sploh za organko je tako najbolj praktičen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Še poročilo mojega eksperimentiranja. Jeseni sem čistila shrambo, saj so začeli letati molji. Nabralo se je precej, saj so se molji razširili v kar nekaj zvitkih, tudi takih, še čisto zaprtih. Našlo pa se je tudi kaj s pretečenim rokom. Prav vse sem porabila za izdelavo bokašija. Res je bilo ogromno različnih snovi od čajev, začimb, celo kave (pri nas jo pijejo samo gosti), kamut, pira, različne moke, kosmiči, tudi špageti (zdrobljeni), suhe gobe, tapioka, grenki mendelji... tega različnega materiala je bilo veliko. Dodala sem enako količino otrobov primešala plastenko s pretečeno sirotko in melaso, pa nekaj zufovega BIMa in seveda vodo. Vse skupaj pregnetla v homogeno vlažno zmes in natlačila nekaj v posode, ostalo pa zaprla vrečo in spravila pod stopnice.
Na vse skupaj sem pozabila. Že čez kak mesec in pol nas je opozoril nase prijeten vonj, ki se je širil po hodniku. Pred kakšnim mesecem, smo vrečo tudi odprli, saj je zmanjkalo starega bokašija za organko. Kako prijeten omamen vonj po začimbah se je širil naokoli. Vse skupaj je lepo fermentiralo, tudi organko se lepo dela naprej, le malo več ga je treba posut.
Zdaj sem ga posula še po gredicah in njivi med seno in listje. Tako da ga je ostalo le še nekaj malega v posodi. Takole zgleda:
Škoda, da vam ne morem prilepiti še vonja.
Verjetno bosta kamut in pira tudi vzklila, bomo videli če bo moteče, saj tega ni nevem koliko pa večinoma imam zastirko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
Vau, to pa je mega posip. Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, kje pa potem hraniš posušen posip? Vrečke, posode, tema, temp.? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye, to je odličen prikaz, kako se da s pridom vse porabiti ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 20 Apr 2015 22:07 Naslov sporočila: |
|
|
Priročno količino za organko imam kar na kuhinjskem pultu v posodici od kislega zelja, ostalo pa v vedru na sobni temperaturi.
Lahko maš v vrečki, na soncu ravno naj ne bo, najbolje, da je v temi, pa navlažiti se ne sme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 08:20 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Vau, to pa je mega posip. Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim. |
A veš prav to tudi mene zanima, se mi zdi da je bila masa malo preveč suha, da bi se zrna zadosti navlažila, bom poročala.
Figula, prej sem vse na kompost nosila, sadaj pa bom takole porabila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, hvala Zuf. Bom poročal o tem, kaj bo nastalo iz mojega organka. Čez kaka dva tedna bom vse skupaj zakopal v zemljo na vrtu ali pa na kompost. Malo sem pozen, bi lahko za presajanje paradižnika na vrt porabil. Če bo slabo vreme, se bo tudi to izšlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 08:45 Naslov sporočila: |
|
|
Sprašujem, ker mi ni poznano.
Ali se zalega moljev in podobno nezaželjenih bitij v hrani uniči s fermentacijo?
Je to kje eksplicitno omenjeno, peizkušeno? Mislim na 100% varianto.
Sicer s tem sedaj nimamo problemov, smo pa imeli, dokler smo živeli po stanovanjih v blokih. Tedaj je to naša mati reševala precej "eksekucijsko" (beri pod vplivom strahu, besa in neke vrste gnusa)
Alternativa, ki si jo ubrala (Aye-Aye) je resnično prijaznejša, uporabna ... in še z elementi reciklaže. Je super slišati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Apr 2015 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, tudi sama sem se spraševala, kako fermentacija vpliva na tako golazen. Mislim si - pravzaprav tudi močno upam - da se zadušijo med anaerobnim procesom. Hkrati pa se bojim, da so jajčeca odporna na razmere brez kisika. Ali pa, če jih kislina razžre ali vsaj zadosti poškoduje, da ne preživijo.
Izkušenj zaenkrat, na srečo, še nimam. Ko smo imeli navale raznih živilskih moljev, nismo imeli bokašija, zdaj imamo bokaši, pa, hvala Bogu, nimamo živilskih moljev. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 10 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|